Computer Objective Questions Practice Set -32

/
17 mins read

Q1451. What do we call a network elements may be separated by some distance ? It usually involves two or more networks and dedicated high speed telephone lines ?
(a) WAN
(b) LAN
(c) URL
(d) server
(e) World wide web
Ans: (a) A wide area network (WAN) is a telecommunications network, usually used for connecting computers, which spans a wide geographical area. Most WANs connect different LANs together using high-speed solutions or telephone lines. The Internet is in essence a very large WAN.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1452. Compact disk that can store approximately 650-800 MB of data or 74-80 minutes of music are ____
(a) CD-ROM
(b) Zip disks
(c) Video cards
(d) Pressing machines
(e) floppy diskettes
Ans: (a) CD-ROMS are compact disks that can store approximately 650-800 MB of data or 74-80 minutes of music. Most software programs today are shipped on CD-ROMs instead of floppy disks. These drives are read only and cannot be used for recording data.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1453. What is an on-screen display listing of available options or functions on a computer ?
(a) view
(b) Document
(c) tool
(d) format
(e) menu
Ans: (e) Menus have functions that we use to travel or to help with a menu. The Available Functions/ Options screen displays the functions that we can use on any given menu.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1454. _____ includes boot firmware and power management.
(a) Internal buses
(b) CD-ROM
(c) BIOS
(d) Chip set
(e) RAM
Ans: (c) The BIOS (Basic Input Output System) includes boot firmware and power management firmware. The Basic Input Output System tasks are handled by operating system drivers. Newer motherboards use Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) instead of BIOS.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1455. ____ are used to measure both computer memory (RAM) and storage capacity of Floppy disks, CD-ROM drives and Hard drives.
(a) bites
(b) Bytes
(c) octal numbers
(d) hexadecimal numbers
(e) Binary numbers
Ans: (b) Bytes are used to measure both computer memory (RAM) and the storage capacity of floppy disks, CD-ROM drives, and hard drives. The byte is a unit of digital information that most commonly consists of eight bits. The term byte was coined by Werner Buchholz in July 1956.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1456. What is the temporary storage memory chips that form the computers primary work space? The contents are lost if power is disrupted.
(a) windows
(b) outputs
(c) ROM
(d) hard drive memory
(e) RAM
Ans: (e) Volatile memory is the memory that loses its contents when the power is turned off. All RAM except the CMOS RAM used for the BIOS is volatile. ROM, on the other hand, is nonvolatile. RAM is typically used as a primary storage or main memory in computer systems.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1457. What is MS-Word ?
(a) it is a planning tool
(b) it is a calculating tool
(c) it is a chart
(d) it is a networking tool
(e) it is a document typing tool
Ans: (e) Microsoft Word is a word processor developed by Microsoft. It is a graphical word processing program that users can type with. The purpose of the MS Word is to allow the users to type and save documents. It has helpful tools to make documents.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1458. _____ is the standard input device of most computers.
(a) joystick
(b) scanner
(c) speaker
(d) Microphone
(e) keyboard
Ans: (e) Most computer operating systems and by extension programming languages have identified the keyboard as the standard input device and the monitor as the standard output device. Often the keyboard and monitor are treated as the default device when no other specific device is indicated.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1459. A collection of various programs that helps control your computer is called ___.
(a) application software
(b) system software
(c) Microsoft Excel
(d) Microsoft word
(e) Microsoft outlook
Ans: (a) Application software is a set of computer programs designed to permit the user to perform a group of coordinated functions, tasks, or activities. Application software cannot run on itself but is dependent on system software to execute. Examples of application software include a word processor, a spreadsheet design, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1460. Printing orientation that is wider that it is taller is _____.
(a) icon
(b) portrait concentration
(c) page set
(d) landscape orientation
(e) wide-angle
Ans: (d) Landscape orientation is when the page orientation prints on a horizontal page which means that the page is wider than it is taller. Portrait orientation is when the page orientation prints on a vertical page, which means that the page is taller than it is wide.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1461. Formattng a disk means —
(a) cleaning the disks from any dust contaminates
(b) programming the disk so data on it can’t be erased
(c) Installing an operating system on it
(d) setting up sections on the disk to store the files in
(e) installing files on it
Ans: (d) Hard disks, which are the primary storage devices on our computer, need to be formatted before we can use them. Formatting a disk means configuring the disk with a file system so that Windows can store information on the disk. This involves partitioning which creates sections where file systems can be added.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1462. What is a stored question about information in database ?
(a) sort
(b) Query
(c) report
(d) record
(e) field
Ans: (b) A query is a question or inquiry posed to the database about information stored in it. For example, a Microsoft Access query is a question that a user asks about the information stored in the Access tables.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1463. A word or (words) used in computing in a search to match a desired topic is called —
(a) hint
(b) ID name
(c) password
(d) user
(e) keyboard
Ans: (e) Keywords are used to retrieve documents in an information system, for instance, a catalog or a search engine. They are also known as index term, subject term, subject heading, or descriptor, in information retrieval.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1464. What do we call for the arrangement when two or more computers physically connected by cables to share information or hardware ?
(a) Network
(b) URL
(c) server
(d) internet
(e) modem
Ans: (a) When two or more computers are connected with one another for the purpose of communicating data electronically, it is called a network. In computer networks, networked computing devices pass data to each other along network links (data connections). The bestknown computer network is the Internet.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1465. Computer software is ____.
(a) a computer peripheral
(b) used only for output
(c) used for input
(d) a set of instructions
(e) used only in operating systems
Ans: (d) Computer software or simply software is any set of machine- readable instructions that directs a computer’s processor to perform specific operations. Computer software contrasts with computer hardware, which is the physical component of computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1466. ________ is the procedure of feeding data in a computer.
(a) Storage
(b) Execution
(c) Process
(d) Output
(e) Input
Ans: (e) Input is the process of entering data and programs in to the computer system. The input unit takes data from user to the computer in an organized manner for processing. Input devices such as keyboard, punched cards, punched paper tape, etc, are used to feed the necessary information.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1467. ____ provides hard copy output on paper.
(a) keyboard
(b) Mouse
(c) LCD monitor
(d) Scanner
(e) printer
Ans: (e) Hard copy output devices are printers and plotters. They are used to produce final drawings and documentation on paper. Printers usually provide hard copies of text as well as graphics. SBI
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1468. What is the name of the device that links your computer with other computers and information services through telephone lines ?
(a) LAN
(b) Modem
(c) URL
(d) WAN
(e) server
Ans: (b) A modem (modulator-demodulator) is a peripheral device to send data over telephone lines from a computer to other computers and information services.. It turns the digital data of a computer into modulated electrical signal for transmission over telephone lines and demodulated by another modem at the receiver side to recover the digital data.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1469. The main circuit board in the computer that connects the parts of the computer is the—
(a) Father board
(b) Mother board
(c) Match board
(d) Hard Drive
(e) Special sound
Ans: (b) A Motherboard is the main printed circuit board (PCB) found in computers to which all components such as sound cards, video cards, network cards, hard drives, etc are connected. It holds and allows communication between many of the crucial electronic components of a system, such as the CPU and memory, and provides connectors for other peripherals.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1470. Keyboard shortcut for CUT command is ____
(a) Ctrl + Y
(b) Ctrl + W
(c) Ctrl + Z
(d) Ctrl + X
(e) Ctrl + V
Ans: (d) Ctrl + X is a key combination used for the Cut operation in computers. In many software applications on Windows, it is used to cut highlighted mutable text to the clipboard. Ctrl + V pastes the cut text/image.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1471. If you wanted to create an animated presentation, what would be the best application program to use ?
(a) Word
(b) Power point
(c) Access
(d) Excel
(e) Outlook
Ans: (b) Microsoft PowerPoint is considered the best presentation software to use. As of 2012, PowerPoint claimed about 95% of the presentation software market share The built-in transitions and animations, make creating an engaging presentation really simple. It allows users to create advanced and custom animations.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1472. When CD players are introduced and IPOD came in the market the demand for Walkman went down. This is an example of ________.
(a) Overfull Demand
(b) Latent Demand
(c) Negative Demand
(d) Irregular Demand
(e) Declining Demand
Ans: (e) Declining demand is when demand for a product is declining. For example, when CD players were introduced and IPOD came in the market, the demand for walkman went down. Although there was still a demand for the product, the demand was a declining demand.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1473. If you accidently deleted some text from a document and you want it back, you should _____
(a) Select ‘UNDO or Press Ctrl + Z
(b) Restart the computer
(c) Select ‘‘Redo’’ or Press Ctrl + Y
(d) Select ‘‘Redo’’
(e) Immediately close the document and reopen it.
Ans: (a) The Undo command in computer programs erases the last change done to the document reverting it to an older state. In most Windows applications, the Undo command is activated by pressing the Ctrl + Z key combinations. The opposite of undo is Redo which reverses the undo.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1474. The most powerful computer in the world is a ________
(a) Ipad computer
(b) mainframe computer
(c) Mini computer
(d) Super computer
(e) Laptop computer
Ans: (d) China’s Tianhe-2, the world’s most powerful computer, is a supercomputer. The Tianhe-2 supercomputing cluster, deployed at China’s National University of Defense Technology, is powered by Intel’s Xeon E5-2692 processors and Xeon Phi 31S1P co-processors – 3.12m processor cores total. It requires about 18MW of power to run at top speed.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1475. What is the term to ask the computer to put information in order numerically or alphabetically ?
(a) record
(b) crop
(c) report
(d) organize
(e) Sort
Ans: (e) Collation or sorting is the assembly of written information into a standard order. Many systems of collation are based on numerical order or alphabetical order, or extensions and combinations thereof. It makes use of a sorting algorithm that puts elements of a list in a certain order.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1476. The best way to move some text to another part of a Word document would be to ________
(a) Highlight the text, and press the up or down arrows to move it.
(b) Highlight the text, and then drag it into place with the mouse.
(c) Delete the text and then retype it.
(d) Highlight the text, rightclick, and use the ‘‘Copy’’ and ‘‘Paste’’ functions.
(e) Highlight the tex, right click and use the ‘‘Cut’’ and ‘‘Paste’’ functions.
Ans: (e) For moving some text from one part of the document to another, the selected part should be cut by right clicking on it. The user should move to the desired location where he wants to move the cut part. The cursor should be placed at the desired place and paste command or Control +V should be used.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1477. It is a hand-held device used as a pointing and/or drawing instrument. It is an input device that allows you to move the cursor around the screen. This device is a __________
(a) Character
(b) Keyboard
(c) Mouse
(d) Scanner
(e) Byte
Ans: (c) Mouse is a hand-held input device used as a pointing and/ or drawing instrument, allowing users to move the cursor around the screen. The three types of movements of a mouse are “point”, “click”, and “drag.”
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1478. __________ is the smallest unit of data that a computer can process.
(a) Chip
(b) Boot
(c) Bug
(d) Byte
(e) Bit
Ans: (e) A bit is the smallest unit of data a computer can process. A bit, short for binary digit, has a value of zero or one. It is the smallest piece of information. Byte is the second smallest, and it is usually made up of 8 bits. The value of a bit is usually stored as either above or below a designated level of electrical charge in a single capacitor within a memory device.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1479. ________ is an optical storage format on which data such as music, text or graphic images, is digitally encoded.
(a) file server
(b) floppy disk
(c) portrait orientation
(d) compact disk
(e) tape
Ans: (d) Compact Disk (CD) is a small optical disk on which data such as music, text, or graphic images are digitally encoded. The format was originally developed to store and play only sound recordings but was later adapted for storage of data (CD-ROM).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1480. Software that is actively used by end-users (like word or photoshop) is called _________
(a) driver
(b) operating system
(c) application software
(d) actionware
(e) system software
Ans: (c) Microsoft Word and Adobe Photoshop are the examples of application software. Application software is any software used for certain specific activitu such as for word processing (Word), image processing (Photoshop), speech processing, inventory management, data management, etc. Such software works above the system software for which it is designed, i.e., the application software designed for Windows OS cannot work on Linux OS.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1481. The _________ is normally located at the bottom of the Windows desktop, displaying information about open programs and providing quick access to others.
(a) task ribbon
(b) action-bar
(c) menu bar
(d) taskbar
(e) Windows button
Ans: (d) The taskbar is normally located at the bottom of the Windows desktop, displaying information about open programs and providing quick access to others. The system tray is usually on the right side of the taskbar and displays open services. A service is a program that runs in the background to support or serve Windows or an application.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1482. What is the primary input device used to enter information and instructions into the computer ?
(a) disk drive
(b) scanner
(c) printer
(d) keyboard
(e) mouse
Ans: (d) A keyboard is an input device that contains key users press to enter data and instructions into the computer. Data, commands and other inputs is entered into a computer by pressing keys on the keyboard. A keyboard also contains special keys that allow a user to enter and instructions into the computer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1483. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape ?
(a) Sequential
(b) Direct and sequential
(c) Direct and random
(d) Direct
(e) Random
Ans: (a) Sequential access refers to information storage and retrieval technique in which the computer must move through sequence of stored data items to reach the desired one. In sequential access, each record is retrieved in sequence as it is stored. The files organized sequentially can only be accessed sequentially. A typical sequential access method device is a cassette tape.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1484. A difference between a worm and a virus is that _________.
(a) there is no difference at all.
(b) A virus must be attached to a carrier
(c) Worms run faster than viruses
(d) A worm cannot harm a computer like a virus can.
(e) Viruses expand the master boot record.
Ans: (b) Computer worms are similar to viruses in that they replicate functional copies of themselves and can cause the same type of damage. In contrast to viruses, which require the spreading of an infected host file, worms are standalone software and do not require a host program or human help to propagate. A virus must attach itself to a program or document and is spread by traveling with the carrier. A worm, however, can travel by itself (Security Awareness: Applying Practical Security in Your World By Mark Ciampa).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1485. Printer orientation that is taller than it is wider is _______
(a) landscape orientation
(b) longitudinal
(c) page set
(d) icon
(e) portrait orientation
Ans: (e) Portrait orientation is when the page orientation prints on a vertical page, which means that the page is taller than it is wide. Landscape orientation is when the page orientation prints on a horizontal page which means that the page is wider than it is taller.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1486. _________ describes the physical parts of your computer which you can physically touch or see such as your monitor, case, disk drives, microprocessor and other physical parts.
(a) Utilites
(b) Mouse
(c) Monitor
(d) Software
(e) Hardware
Ans: (e) The physical parts of a computer that can be seen and touched, are collectively called hardware. Software, on the other hand, refers to the instructions, or programs, that tell the hardware what to do. The following illustration shows the most common hardware in a desktop computer s y s t e m .
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1487. ________ share messages, reports, plans, spreadsheets and databases etc.
(a) Utilities
(b) Network
(c) Monitor
(d) Software
(e) Hardware
Ans: (b) The simplest network is two computers connected by a cable to share data. The data is often in the form of messages, reports, plans, spreadsheets and databases. Even sounds and graphics can be shared. Without a network, one can exchange data on floppy disks, but he cannot share it in the sense of using the same set of data at the same time. As well as sharing data, computer users on a network can share hardware resources.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1488. Additional data and Programs not being used by the processor are stored in _________.
(a) ALU
(b) Output units
(c) CPU
(d) Input units
(e) Secondary storage
Ans: (e) A computer systems unit comprises a Central Processing Unit (CPU) and RAM that holds the data and programs that are currently being used. The CPU in turn, consists of two components. The Arithmetic/Logic Unit (ALU) directs the internal operations within the CPU; while, the Control Unit is responsible for the manipulation of the data. In addition, there is another storage component, Secondary Storage which stores data and programs that are not currently being used by the CPU.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1489. A ________ is a non-text element or object such as a drawing or picture that can be added to a document.
(a) Clip
(b) Graphic
(c) Scan
(d) Banner
(e) Word
Ans: (b) A graphic is a non-text element or object, such as a drawing or picture, that can be added to a document. Examples are photographs, drawings, Line Art, graphs, diagrams, typography, numbers, symbols, geometric designs, maps, engineering drawings, or other images. Graphics often combine text, illustration, and color.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1490. ________ are small programs stored on the hard drive that tell the computer how to communicate with a specific hardware device such as a printer, network card, or modem.
(a) BIOS
(b) Hardware movers
(c) Device drivers
(d) Abstraction layer
(e) Input routines
Ans: (c) Device drivers are small programs stored on the hard drive that tell the computer how to communicate with a specific hardware device. These drivers are installed on the hard drive when the OS is first installed or when new hardware is added to the system.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1491. _____ refers to the unauthorised copying and distribution of software.
(a) Software piracy
(b) Plagiarism
(c) Cracking
(d) Hacking
(e) Software literacy
Ans: (a) Software piracy is the illegal copying, distribution, or use of software. It applies mainly to fullfunction commercial software. Some common types of software piracy include counterfeit software, OEM unbundling, softlifting, hard disk loading, corporate software piracy, and Internet software piracy.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1492. The IC chip, used in computers, is made of _______
(a) Chromium
(b) Copper
(c) Iron Oxide
(d) Silicon
(e) Silica
Ans: (d) An integrated circuit (IC) is a microscopic array of electronic circuits and components diffused or implanted onto the surface of a single crystal, or chip, of semiconducting material such as silicon. It is called an integrated circuit because the components, circuits, and base material are all made together, or integrated, out of a single piece of silicon.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1493. Which one of the following is NOT a computer programming language ?
(a) COBOL
(b) C++
(c) BASIC
(d) Java
(e) MS-Excel
Ans: (e) A programming language is a vocabulary and set of grammatical rules for instructing a computer to perform specific tasks. Examples include: BASIC, C, C++, COBOL, FORTRAN, Ada, Pascal, Java, etc. MS-Excel is a spreadsheet application developed by Microsoft for Microsoft Windows, Mac OS, and iOS.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1494. To ‘Debug’ the system means
(a) Find and install correct system
(b) Find the correct hardware
(c) Find and correct errors in system
(d) To install the operating system
(e) Find correct software
Ans: (c) Debugging is a methodical process of finding and reducing the number of bugs, or defects, in a computer program or a piece of electronic hardware, thus making it behave as expected. Debugging ranges from fixing simple errors to performing lengthy and tiresome tasks of data collection, analysis, and scheduling updates.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1495. Every computer connected to an intranet or extranet must have a distinct
(a) Brand name
(b) Firewall
(c) Proxy server
(d) Domain name
(e) IP address
Ans: (c) Proxy servers are used in intranets or extranets (a computer network that allows controlled access from outside of an organization’s intranet). Using client computers in an organization are not connected directly to the internet. These are connected to the Internet through proxy servers. Clients make a request to the proxy server which contacts the remote server, based on the requests of client computers. Proxy server, as the name applies, acts on behalf of all computers connected to the intranet or extranet.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1496. To save an existing file with a new name or to a new location, the user should use ______ command.
(a) save as
(b) new file
(c) copy
(d) save and replace
(e) save
Ans: (a) Save As is a command in the File menu of most applications that causes a copy of the current document or image to be created. It differs from the regular ‘Save’ command, which stores the data back to the file and folder it originally came from. “Save As” lets the user make a copy of the file in a different folder or location and make a copy with a different name.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1497. Devices, such as monitors and printers, that are connected to the computer are called
(a) Input devices
(b) Peripheral devices
(c) System devices
(d) Attachment devices
(e) Processing devices
Ans: (b) A peripheral device connects to a computer system to add functionality. Examples are a mouse, keyboard, monitor, printer and scanner. There are three different types of peripherals: Input devices (mouse, keyboards); Output devices (monitors, printers); Storage (hard drives, flash drives).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1498. Which of the following is not a networking device ?
(a) Firewalls
(b) Linux
(c) Routers
(d) Gateways
(e) Switches OFFICER GRADE ‘A’ MODEL SOLVED PAPER
Ans: (b) Computer networking devices are units that mediate data in a computer network and are also called network equipment. They include: hubs, Bridges, Switches, Routers, Gateways, Network Interface Card, ISDN (Integrated Services Digital Network) Adapters, Modems, Firewalls, Proxies, etc. Linux is a computer operating system.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1499. In computer system, scanner is ________ device.
(a) External memory device
(b) Keyboard type
(c) Input
(d) Printer type
(e) Output
Ans: (c) A scanner is an input device that scans documents such as photographs and pages of text. When a document is scanned, it is converted into a digital format. This creates an electronic version of the document that can be viewed and edited on a computer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1500. A _______ program provides access to Web resources.
(a) ISP
(b) Browser
(c) URL
(d) Web
(e) Inker
Ans: (b) Short for Web browser, a browser is a software application used to locate, retrieve and display content on the World Wide Web, including Web pages, images, video and other files. The major web browsers are Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Opera, and Safari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Multiple Choice Questions SET-29

Next Story

Computer Objective Questions Practice Set -33

Latest from Blog