Computer Objective Questions Practice Set -35

/
37 mins read

Q1601. All of the following storage media have Read and Write capabilities except __________.
(a) floppy disks
(b) hard disk drives
(c) flash memory cards
(d) CD-ROMs
(e) tape drives
Ans: (d) Compact Disc Read-Only Memory (CD-ROM) is a prepressed optical compact disc which contains data. Computers can read CD-ROMs, but cannot write to CD-ROMs which are not writable or erasable. CD-ROMs cannot read DVD-Video, DVD-Audio, or DVD-ROM discs and cannot write discs.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1602. Java is a _________.
(a) spreadsheet
(b) machine code
(c) database
(d) high level language
(e) low level language
Ans: (d) Java is a general purpose, high-level programming language developed by Sun Microsystems. The language derives much of its syntax from C and C++, but it has fewer low-level facilities than either of them. As of 2015, Java is one of the most popular programming languages in use, particularly for client-server web applications.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1603. Which of the following is most suitable programming language for scientific purpose?
(a) word processor
(b) COBOL
(c) BASIC
(d) Power Point
(e) FORTRAN
Ans: (e) FORTRAN is the best option for engineering and scientific purposes. It is often referred to as the programming language of scientists. In the field of computational fluids, FORTRAN is still king. However, its popularity is slipping in favor of newer languages such as C++ and MATLAB.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1604. DOS is a(n) _________.
(a) multi-user operating system
(b) single-user but multipleprogramming
(c) multi-user and multi-programming
(d) open source operating system
(e) single-user operating system
Ans: (e) DOS is the most popular single user operating system. These operating systems are mainly used on personal computers. In DOS, we cannot run another program at the same time. For this, we will have to close the first program, only then we would be able to work on another program or software.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1605. A major upgrade or revision of software is reflected in the use of _________.
(a) version letters
(b) special symbols
(c) decimal numbers
(d) whole numbers
(e) upgrade code letters
Ans: (d) A major revision changes the whole number of the product, i.e. from 6.2 to 7.0. For major revisions, new Certified Product Listing (CPL) numbers are usually assigned for the product family. On the contrary, a minor revision is usually reflected in a change to the decimal version of the product, i.e. from 6.1 to 6.2, or 6.10 to 6.11. Product numbers usually stay the same for a minor revision.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1606. The ________ enables your computer to connect to other computers.
(a) Video Card
(b) Network Interface Card
(c) ALU
(d) Sound Card
(e) Controller Card
Ans: (b) To connect to a network, a computer uses a network interface card (NIC). A NIC controls the wired and wireless connections of a computer to exchange information with other computers and the Internet. It provides the computer with a dedicated, full-time connection to a network.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1607. The segment in which business directly sells to the end consumer is called _________.
(a) P2P
(b) G2G
(c) C2B
(d) C2C
(e) B2C
Ans: (e) In B2C (Business to Consumer) market segmentation, business or transactions are conducted directly between a company and consumers who are the end-users of its products or services. Business to consumer as a business model differs significantly from the business to business model, which refers to commerce between two or more businesses.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1608. When you open Internet, the first page is referred to as __________.
(a) master page
(b) first page
(c) home page
(d) title page
(e) intro page
Ans: (c) A home page or index page is the initial or main web page of a website. It is sometimes also called the front page or main page (by analogy with newspapers), or written as “homepage. A home page is generally the first page a visitor navigating to a website from a search engine will see, and may also serve as a landing page to attract the attention of visitors.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1609. HTML programming uses _________.
(a) tables
(b) tablets
(c) pictures
(d) numbers
(e) tags
Ans: (e) HTML, which stands for HyperText Mark-Up Language, is the language for describing structured documents as well as the language used to create web pages in the Internet. The language consists of various “tags” which are known as elements. HTML code is written inside tags.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1610. Which of the following is a wildcard that stands in the place of a series of letters?
(a) #
(b) —
(c) ()
(d) %
(e) * RRBs OFFICER SCALE–MODEL SOLVED PAPER
Ans: (e) The asterisk (*) is commonly used as a wildcard character, or to denote pointers, repetition, or multiplication. In DOS and Windows, the asterisk (*) is a wild card that stands for any combination of letters. The file specification m* therefore, refers to all files that begin with m. Similarly, the specification m*.doc refers to all files that start with m and end with.doc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1611. In order for your computer to play music you need __________.
(a) Only external speakers
(b) A sound card and speakers
(c) Nothing more than the internal speaker
(d) A network card and speakers
(e) A CD-ROM drive
Ans: (b) In order for a computer to play sound, it must be equipped with a sound card and either speakers or earphones. Most of the music collection is probably in digital format, either on CDs or as files on a computer. In order to be able to listen to music, a sound card converts digital data to analog sound waves that one can hear. The output signal is then connected to a headphone or set of speakers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1612. The instructions to a computer are given in __________ language.
(a) codes
(b) machine
(c) assembly
(d) compiler
(e) BASIC
Ans: (b) The only language computer hardware can understand is binary code consisting of 1s and 0s. Instructions directly fed to computer for execution is known as machine language and represents the lowest level of programming. Programs written in the form of machine instructions are said to be written in machine language.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1613. Which one of the following statements is true? SCALE–I & II CWE
(a) Windows OS are the most commonly used single-used multitask operating systems.
(b) Single-user multitask OS are also known as NOS.
(c) Single-user OS are commonly used in robotics.
(d) Supercomputers use single- user multitask OS.
(e) OS is not a must for a computer.
Ans: (a) The Microsoft Windows operating systems and the Macintosh operating system are the most commonly used single-user multi-task operating systems (Informatics: Technology In Action by Evans). Single-user multitasking operating systems allow a single user on a single computer to perform more than one task at a time.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1614. A set of pre-coded instructions executed by a computer is called ________.
(a) programmable
(b) programs
(c) software
(d) action
(e) hardware
Ans: (b) A program refers to a set of coded instructions that enables a machine, especially a computer, to perform a desired sequence of operations. A computer requires programs to function, and typically executes the program’s instructions in a central processing unit. A part of a computer program that performs a well-defined task is known as an algorithm.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1615. _________ monitors all the traffic that flows between the two networks but blocks certain traffic completely which may be intruder.
(a) Anti-virus
(b) Firewall
(c) Software
(d) Hardware
(e) Control Panel
Ans: (b) Firewall is a set of tools that monitors the flow of traffic between networks. Placed at the network level and working closely with a router, it filters all network packets to determine whether or not to forward them towards their destinations. It is often installed away from the rest of the network so that no incoming requests get directly to the private network resource.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1616. RAM is a ________.
(a) removable memory
(b) unaffordable memory
(c) permanent memory
(d) fixed memory
(e) temporary memory
Ans: (e) Random-access memory (RAM) is a temporary form of computer data storage. It is normally associated with volatile types of memory (such as DRAM memory modules), where stored information is lost if power is removed. The data in RAM stays there only as long as our computer is running.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1617. Data and instructions are stored on special ROM (Readonly memory) chips on the board and are called the ______.
(a) Flash
(b) BIOS
(c) Symbols
(d) microcode
(e) execute code
Ans: (b) Some very basic instructions are stored on the motherboard- just enough to start the computer, use some simple hardware devices such as floppy disk and keyboard, and search for an operating system stored on a storage device such as a hard drive or CD. These data and instructions are stored on special ROM (readonly memory) chips on the board and are called the BIOS (basic input/output system).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1618. Which of the following is not a document file in a word processor?
(a) Report
(b) COBOL program
(c) Essay
(d) Memo
(e) Letter
Ans: (b) Document files are created by word processors to save documents such as memos, term papers, and letters. COBOL (Common Business Oriented Language) is a compiled computer programming language that is primarily used in business, finance, and administrative systems for companies and governments.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1619. The purpose of a swap (or page) file is to ________
(a) allow users to delete their file.
(b) allow multiple print jobs to print their pages out simultaneously.
(c) hold a program’s data or instructions in virtual memory when it can’t fit in RAM
(d) prevent thrashing in a multitasking environment
(e) maintain pages of documents that are being spooled to the printer.
Ans: (c) A swap file, alternatively referred to as a page file or paging file, is a file on a hard drive that is used as a temporary location to store information not being used by the computer RAM. It serves as the virtual memory extension of a computer’s real memory (RAM). Having a swap file allows our computer’s operating system to pretend that we have more RAM than we actually do.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1620. To restore your Windows XP computer to the state it was in on a previous date, you can use the _______ utility.
(a) Task Manager
(b) Backup
(c) Task Delete
(d) Defragment
(e) System Restore
Ans: (e) System Restore helps us restore our computer’s system files to an earlier point in time. Typically, we want to restore our computer to a restore point that was created just before the date and time when we started noticing problems. System Restore returns our computer to the state that it was in before the restore point that we choose.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1621. The _______ or system timer is dedicated to timing the activities of the chips on the motherboard.
(a) interrupt manager
(b) System Clock
(c) special dock
(d) randomizer
(e) ALU
Ans: (b) One of the most interesting lines, or circuits, on a bus is the system clock or system timer, which is dedicated to timing the activities of the chips on the motherboard. A quartz crystal on the motherboard, similar to that found in watches, generates the oscillation that produces the continuous pulses of the system clock. Traces carry these pulses over the motherboard to chips and expansion slots to ensure that all activities are synchronized (A+ Guide to Managing & Maintaining Your PC by Jean Andrews, p. 20).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1622. The CPU-of a-computer system does all of the following except _________.
(a) process data that has been inputted into the system
(b) manage the flow of information through the computer system
(c) process instructions
(d) process instructions and input data
(e) store data
Ans: (e) A central processing unit (CPU) is the electronic circuitry within a computer that carries out the instructions of a computer program by performing the basic arithmetic, logical, control and input/output (I/O) operations specified by the instructions. Also known as the brain of the computer, it processes instructions, extracts instructions from memory and decodes and executes them, manages the flow of information through the computer system, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1623. An extremely fast computer that can perform hundreds of billions of instructions is a _________.
(a) work station
(b) PDA
(c) minicomputer
(d) supercomputer
(e) personal computer
Ans: (d) Supercomputer is an extremely fast computer that can perform hundreds of millions of instructions per second. It is a computer with a high-level computational capacity compared to a general-purpose computer. Performance of a supercomputer is measured in floating-point operations per second (FLOPS) instead of million instructions per second (MIPS).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1624. LAN system is a(n) __________.
(a) single-user system
(b) obsolete system
(c) interconnected network
(d) local area network
(e) multiuser system
Ans: (d) LAN stands for Local Area Network, a computer network that interconnects computers within a limited area such as a residence, school, laboratory, or office building. LAN is contrasted in principle to a wide area network (WAN), which covers a larger geographic distance.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1625. Which of the following is essential for using of a computer effectively?
(a) executive software
(b) presentation software
(c) command software
(d) utility software
(e) system software
Ans: (e) To use a computer effectively, a person must tell the computer what tasks to perform. System software (systems software) is computer software designed to operate and control the computer hardware and to provide a platform for running application software. System software can be separated into two different categories, operating systems and utility software.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1626. The most commonly used input device of a computer is ______.
(a) joystick
(b) webcam
(c) keyboard
(d) microphone
(e) scanner
Ans: (c) Keyboard is the most common and very popular input device which helps in inputting data to the computer. The layout of the keyboard is like that of traditional typewriter, although there are some additional keys provided for performing additional functions. Mouse is another very popular input device.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1627. What is the overall term for creating, editing, formatting, storing, retrieving and printing a text document?
(a) Database management
(b) Spreadsheet design
(c) Word processing
(d) Web design
(e) Side design
Ans: (c) Word processing refers to computer-based creating, editing, formatting, storing, retrieving and printing of a text document. To perform word processing, we need a computer, a special program called a word processor, and a printer. A word processor enables us to create a document, store it electronically on a disk, display it on a screen, modify it by entering commands and characters from the keyboard, and print it on a printer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1628. Software refers to a set of instructions that tells the computer what to do. These instruction sets are
(a) action plans
(b) peripherals
(c) devices
(d) databases
(e) programs
Ans: (e) Technically speaking, the term software refers to a set of instructions that tells the computer what to do. These instruction sets, also called programs, provide a means for us to interact with and use the computer, all without specialized computer programming skills.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1629. UNIX is a(n) __________ operating system.
(a) sequential user
(b) outdated
(c) multi user
(d) parallel user
(e) single user
Ans: (c) Unix is a family of multitasking, multiuser computer operating systems that derive from the original AT&T Unix, developed in the 1970s at the Bell Labs research center by Ken Thompson, Dennis Ritchie, and others. It is capable of handling activities from multiple users at the same time.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1630. ________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
(a) wisdom
(b) information
(c) storage
(d) software
(e) A process
Ans: (b) In computer terms, data is a representation of a fact or idea. Data can be a number, a word, a picture, or even a recording of sound. Information is data that has been organized or presented in a meaningful fashion. Computer processes (manipulation) data into information.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1631. Software of computer means _________.
(a) electronic circuit and devices
(b) interface between operator and machine
(c) printing device
(d) magnetic disk
(e) printed output
Ans: (b) The user interface or human– machine interface is the part of the machine that handles the human–machine interaction. In the context of computing the term typically extends as well to the software dedicated to control the physical elements used for humancomputer interaction.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1632. Compilers are the software ___________.
(a) for printing hard copies
(b) used as interpreters
(c) used for translation
(d) used for translation of the system
(e) designed for customers
Ans: (d) A compiler is a computer program that transforms source code written in a programming language (the source language) into another computer language (the target language), with the latter often having a binary form known as object code. It translates a source program written in some high-level programming language (such as Java) into machine code.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1633. Which of the following is not a protocol?
(a) FTP and TCP/IP
(b) FTP
(c) http
(d) TCP/IP
(e) HTML
Ans: (e) In order for computers to communicate with one another, standard methods of information transfer and processing have been devised. These are referred to as “protocols” and some of the more common ones such as TCP, IP, UDP, POP, SMTP, HTTP, and FTP. HTML is a markup language for describing web documents (web pages).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1634. _________ is the process whereby media files such as a video start playing as they are downloading.
(a) flashing
(b) dragging
(c) pulling
(d) streaming
(e) pushing
Ans: (d) Streaming is the term used to describe the real-time delivery of audio and video over the internet. It allows for live transmission of audio or video over the internet, transforming the internet into broadcasting medium. Content can also be archived in streaming file formats, allowing internet users to experience recordings of events after they happen.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1635. Flash Drives plug into a(n) ______.
(a) USB port
(b) serial port
(c) drive bay
(d) expansion slot
(e) serial bay
Ans: (a) Flash drives are small, portable flash memory cards that plug into a computer’s USB port and function as a portable hard drive. They comprise flash memory with an integrated Universal Serial Bus (USB) interface. USB flash drives are typically removable and rewritable, and physically much smaller than an optical disc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1636. .xls, .doc and .pptx are examples of ___________.
(a) domains
(b) implications
(c) protocols
(d) databases
(e) extensions
Ans: (e) .xls, .doc and .pptx are filename extensions for MS Excel, Word and PowerPoint documents respectively. The extension is an identifier specified as a suffix to the name by syntax, often separated from the base filename (by, e.g., a dot, a space), that indicates, e.g., the encoding (file format), the usage, of a computer file.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1637. The source program is written in _________.
(a) high level language
(b) object program
(c) assembly language
(d) binary code
(e) digital-language
Ans: (a) Source program refers to a program written in a language other than machine code, typically a high-level language. Once a source program is written, it is translated or converted into an equivalent program in machine code, which is the only programming language that the computer can understand. The computer can only execute instructions that are in machine code.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1638. Which of the following statements concerning Bluetooth is false?
(a) Bluetooth is a good solution for wireless keyboards.
(b) Bluetooth is a good solution for short-distance connections.
(c) Bluetooth requires a clear line of sight.
(d) The maximum distance between two devices that Bluetooth supports is 30 feet.
(e) Bluetooth technology uses radio waves.
Ans: (c) Bluetooth is a cable-replacement technology designed to wirelessly connect peripherals to desktop or laptop computer and to each other. Bluetooth devices do not need to be in direct sight of each other since they use radio waves. This feature makes it more convenient than infrared connections.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1639. DSL is an example of a(n) _________ connection.
(a) slow network
(b) slow
(c) broadband
(d) wireless
(e) isolated network
Ans: (c) Digital Subscriber Line (DSL) is a type of broadband connection. It is a wireline transmission technology that transmits data faster over traditional copper telephone lines already installed to homes and businesses. DSL-based broadband provides transmission speeds ranging from several hundred Kbps to millions of bits per second (Mbps).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1640. Which of the following language is used with an interpreter?
(a) FORTRAN
(b) PASCAL
(c) C
(d) COBOL
(e) BASIC
Ans: (e) Examples of programming languages that use interpreters are: BASIC, Visual Basic, Python, Ruby, PHP, Perl, MATLAB, LISP. Interpreter refers to program that executes instructions written in a highlevel language. BASIC language is especially designed to be executed by an interpreter.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1641. What is LINUX?
(a) A Malware
(b) A Firmware
(c) An Antivirus
(d) An Application Program
(e) An Operating System
Ans: (e) LINUX is a computer operating system (OS) assembled under the model of free and open-source software development and distribution. It is a remarkably complete operating system, including a graphical user interface, an X Window System, TCP/IP, the Emacs editor, and other components usually found in a comprehensive Unix system.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1642. Buying and selling goods over the internet is called
(a) cyber–selling
(b) e–commerce
(c) internet trade
(d) hyper–marketing
(e) euro–conversion
Ans: (b) E-commerce, short for electronic commerce, is trading in products or services using computer networks, such as the Internet. Modern electronic commerce typically uses the World Wide Web for at least one part of the transaction’s life cycle, although it may also use other technologies such as e-mail.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1643. Which device among the following is used for sending digital data over phone line?
(a) Printer
(b) Modem
(c) USB
(d) Monitor
(e) Scanner
Ans: (b) A modem ((modulator-demodulator) is used to send digital data over a phone line. The sending modem converts data into a signal that is compatible with the phone line, and the receiving modem then converts the signal back into digital data.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1644. The quickest and easiest way in MS–Word, to locate a particular word or phrase in a document is to use the ___ command.
(a) Find
(b) Replace
(c) Lookup
(d) Edit
(e) Review
Ans: (a) Find option in MS Word is used to locate a particular word, phrase, or set of characters in a document. The option comes with Replace feature also. The Find/Replace feature swiftly and unerringly locates any desired text that can then be automatically replaced by the new text.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1645. Devices, such as monitors and printers which are connected to the computer, are called __
(a) System devices
(b) Input devices
(c) Processing devices
(d) Attachment devices
(e) Peripheral devices
Ans: (e) Devices such as monitors and printers are examples of peripheral devices. A peripheral device is generally defined as any auxiliary device that connects to and works with the computer in some way. Other examples of peripherals are image scanners, tape drives, microphones, loudspeakers, webcams, and digital cameras.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1646. Which of the following is part of Central Processing Unit?
(a) Printer
(b) Mouse
(c) Airthmetic Logic Unit
(d) Key Board
(e) Monitor
Ans: (c) CPU include the arithmetic logic unit (ALU) that performs arithmetic and logic operations, processor registers that supply operands to the ALU and store the results of ALU operations, and a control unit that fetches instructions from memory and “executes” them by directing the coordinated operations of the ALU, registers and other components.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1647. All the following are considerd to be storage devices except
(a) Monitor
(b) HDD
(c) Floppy disk
(d) CD
(e) Pen drive
Ans: (a) A storage device is any computing hardware that is used for storing, porting and extracting data files and objects. A standard computer has multiple storage devices including RAM, cache, a hard disk, an optical disk drive and externally connected USB drives. A monitor is an electronic visual display for computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1648. OSI reference model has ____ layers.
(a) 6
(b) 8
(c) 5
(d) 7
(e) 4
Ans: (d) The Open System Interconnection (OSI) model defines a networking framework to implement protocols in seven layers. It is a conceptual model that characterizes and standardizes the communication functions of a telecommunication or computing system without regard of their underlying internal structure and technology.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1649. The internet comprises of a system of
(a) Software bundles
(b)Webpage
(c) Programs
(d) Interconnected networks
(e) Web sites
Ans: (d) The Internet is the global system of interconnected computer networks that use the Internet protocol suite to link billions of devices worldwide. It is a network of networks that consists of millions of private, public, academic, business, and government networks of local to global scope, linked by a broad array of electronic, wireless, and optical networking technologies.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams

Q1650. Internet uses
(a) Telex switching
(b) Circuit switching
(c) Packet switching
(d) Telephone switching
(e) Electrical switching
Ans: (c) Packet switching is the method by which the internet works. It features delivery of packets of data between devices over a shared network. Breaking communication down into packets allows the same data path to be shared among many users in the network. This type of communication between sender and receiver is known as connectionless (rather than dedicated).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -34

Next Story

Computer Objective Questions Practice Set -36

Latest from Blog

error: Content is protected !!