Computer Short Questions practice set-2

10 mins read

1.What is the ultimate purpose of Defragmentation?
1) Make the PC faster
2) Create More Free Space
3) Delete temporary files
4) Reduce power consumption
5) All of the above

Ans- 2

2.Computers process data into information by working exclusively
with :
1) multimedia
2) words
3) characters
4) numbers
5) None of these

Ans- 4

3.You must install a (n) ……… on a network if you want to share a
broadband Internet connection
1) router
2) modem
3) node
4) cable
5) None of these

Ans- 1

4.The purpose of the primary key in a database is to :
1) unlock the database
2) provide a map of the data
3) uniquely identify a record
4) establish constraints on database operations
5) None of these

Ans- 2

5.The design of the network is called the network
1) architecture
2) server
3) transmission
4) type
5) None of these

Ans- 1

6.The most frequently used instructions of a computer program are
likely to be fetched from:
1) the hard disk
2) cache memory
3) RAM
4) registers
5) None of these

Ans- 2

7.Personal logs or journal entries posted on the Web are known as :
1) listservs
2) Webcasts
3) blogs
4) subject directories
5) None of these

Ans- 3

8.Which of the following is NOT a type of broad band internet
connection ?
1) Cable
2) DSL
3) Dial-up
4) Satellite
5) None of these

Ans- 3

9.Linux is a(n) …….. operating system
1) open-source
2) Microsoft
3) Windows
4) Mac
5) None of these

Ans- 1

10.Which of the following places the common data elements in
order from smallest to largest
1) character, file, record, field, database
2) character, record, field, database, file
3) character, field, record, file, database
4) Bit, byte, character, record, field, file, database
5) None of these

Ans- 3

11.The internet is ……….
1) a large network of networkds
2) an internal communication system for a business
3) a communications system for the Indian government
4) All of these
5) None of these

Ans- 1

12.Which of the following statements is FALSE concenring file
1) Files may share the same name or the same extension but not
both
2) Every file in the same foldr must have a unique, name
3) File extension is another name for file type
4) The file extension comes before the dot (.) followed by the file
name
5) None of these

Ans- 4

13.Which of the following would most likely NOT be a symptom of a
virus ?
1) Existing program files and icons disappear
2) The CD-ROM stops functioning
3) THe Web browser opens to an unusual home page
4) Odd messages or images are displayed on the screen
5) None of these

Ans- 2

14.What is a back up ?
1) Restoring the information backup
2) An exact copy of a system’s information
3) The ability to get a system u and runnign in the event of a system
crash or failure
4) All of these
5) None of these

Ans- 4

15. ………… are lists of commands that appear on the screen
1) GUIs
2) Icons
3) Menus
4) Windows
5) None of these

Ans- 3

16.What is the correct association between a hardware component
and a computer function?
1) Monitor > input
2) Mouse > input
3) CPU > storage
4) Hard disk > processing
5) None of these

Ans- 2

17.What is the function of Drop Cap ?
1) It does not allow capital letters to be used in the documents
2) It makes first letter of each word capital letter in the documents
3) It lets you begin a paragraph witha large dropped initial capital
letter
4) In automatically starts all paragraphs and sentences with capital
letters
5) None of these

Ans- 3

18.The errors that can be pointed out by the compiler are :
1) Syntax error
2) Symantic error
3) Logical error
4) Internal error
5) None of these

Ans- 1

19. The move to the bottom of a document, press ……..
1) Auto summarize
2) Home key
3) Ctrl + Home key
4) End key
5) Ctrl + End key

Ans- 5

20.By default, your documents print in ….. mode
1) Landscape
2) Portrait
3) Page setup
4) Print preview
5) None of these

Ans- 2

21.Select the odd one out :
1) Interpreter
2) Operating system
3) Compiler
4) Assembler
5) Programmer

Ans- 2

22.For viewing video CDs, you would use ……
1) CD Player
2) Windows Media Player
3) WIndows Video Player
4) WIndows Movie Player
5) None of these

Ans- 2

23. What’s the name for the program or service that lets you view
e-mail messages ?
1) Web browser
2) E-mail clients
3) E-mail ID
4) Internet
5) None of these

Ans- 2

24. What does the SMTP in an SMTP server stand for ?
1) Simple Mail Transfer Protocol
2) Serve Message Text Process
3) Short Messaging Text Process
4) Short Messaging Transfer Protocol
5) None of these

Ans- 1

25.What’s considered the ‘backbone’ of the World Wide Web ?
1) Uniform resource locator (URL)
2) Hypertext mark-up language (HTML)
3) Hypertext transfer protocol (HTTP)
4) File transfer protocol (FTP)
5) None of these

Ans- 3

26. We access the World Wide Web using :
1) Browsers
2) Instant messaging applications
3) High bandwidth
4) Search engine
5) None of these

Ans- 1

27.The Internet began with the development of
1) USENET
2) ARPANET
3) Ethernet
4) Intranet
5) None of these

Ans- 2

28.A wireless network uses ………. waves to transmit signals
1) mechanical
2) radio
3) sound
4) magnetic
5) None of these

Ans- 2

29.What device includes an adapter that decodes data sent in radio
signals ?
1) modem
2) digital translator
3) router
4) switch
5) None of these

Ans- 3

30.Network components are connected to the same cable in the
………. topology
1) star
2) ring
3) bus
4) mesh
5) None of these

Ans- 1

31.Small application programs that run on a Web page and may ensure a form is completed properly or provide animation are known
as ……
1) flash
2) spiders
3) cookies
4) applets
5) None of these

Ans- 1

32.Which of the following is Not a characteristic of a compluter ?
1) Intelligence
2) Speed
3) Versatility
4) Automation
5) None of these

Ans- 1

33.The WWW standard allows programs on many different
computer platforms to show the information on a server. Such
programs are called :
1) ISP
2) Web Browsers
3) Web Servers
4) Web Modular
5) None of these

Ans- 4

34. Outlook Express is a
1) E-mail client
2) Scheduler
3) Address book
4) All of the above
5) None of these

Ans- 3

35.Which of the following is not a network ?
1) Local Area Network
2) Wide Area Network
3) Optical Fibre
4) All are networks
5) None of these

Ans- 2

36.Which of the following is Not a characteristic of E-mail ?
1) Low cost
2) Record maintenance in database
3) High speed
4) Waste reduction
5) None of these

Ans- 4

37. ……….. is the science that attempts to produce machines that
display the same type of intelligence that humans do
1) nanoscience
2) Nanotechnology
3) Simulation
4) Artificial intelligence
5) None of these

Ans- 4

38.Who designed the first electronic computer – ENIAC ?
1) Van Neuman
2) Joseph M Jacquard
3) J presper Eckert and John W mauchly
4) Both 1 and 2
5) None of these

Ans- 1

39…………. is a collection of web – pages and ………. is the very first
page that we see on opening of a website
1) Home page, Web page
2) Website, Home page
3) Web page, Home page
4) Web page, Website
5) None of these

Ans- 2

40.When we run progra in HTML coding, ……… is used as back-end
and ……….. works as front-end
1) Notepad, Internet Explorer
2) Notepad, MSN messenger
3) MS Word, Internet Explorer
4) Both 1 and 3
5) None of these

Ans- 1

41.The server on the internet is also known as :
1) Repeater
2) Host
3) Gateway
4) AND Gate
5) None of these

Ans- 2

42.Website is a collection of :
1) HTML documents
2) Graphic files
3) Audio and Video files
4) All of the above
5) None of these

Ans- 4

43. ……….. is a method in which multiple communicatioin devices
are connected to one another efficiently
1) Switching
2) Redundancy
3) Capacity
4) Detecting
5) None of these

Ans- 1

44. One computer that is nto considered a portable computer is …….
1) Mini computer
2) A Laptop
3) Micro computer
4) All of the above
5) None of these

Ans- 1

45.The sharing of a medium and its path by 2 or more devices is
called ……….
1) Modulation
2) Encoding
3) Line discipline
4) Multiplexing
5) None of these

Ans- 4

46.Device drivers are :
1) time power cords for external storage devices
2) experts who know to maximise the performance of device
3) small, special purpose programs
4) the innermost part of the operating system
5) None of these

Ans- 3

47. Array is …………
1) linear data structure
2) non-linear data structure
3) complex data structure
4) simple data structure
5) None of these

Ans- 1

48.A stored link to a webpage, in order to have a quick and easy
access to it later, it called :
1) Bookmark
2) WP-link
3) Favourite
4) Both 1 and 3
5) None of these

Ans- 4

49.Which input device cannot be used to work in MS Office ?
1) Sanner
2) Mouse
3) Keyboard
4) Joy stick
5) Lightpen

Ans- 1

50……………. is an animated character that gives help in MS Office ?
1) Office worker
2) Comic assistant
3) Office assistant
4) All of the above
5) None of these

Ans- 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -1

Next Story

Computer Short Questions Practice Set -3

Latest from Blog

error: Content is protected !!