Computer fundamental MCQ Questions and answers -62

8 mins read

1.Main storage is also called
A.Accumulator
B.Control unit
C.Register unit
D.memory
E.None of the above
Ans-d

2.Which printer is very commonly used for desk-top publishing?
A.Laser printer
B.Ink-jet printer
C.Daisy wheel printer
D.Dot-matrix printer
E.None of the above
Ans-a

3.Hard disks are formatted in the same manner as floppy disks. However, before a hard disk can be formatted, it must first be _____
A.partitioned
B.sectioned
C.deleted
D.inter-sectioned
E.write protected
Ans-a

4.The magnetic storage chips used to provide nonvolatile direct access storage of data and that have no moving parts are known as
A.Magnetic core memory
B.Magnetic tape memory
C.Magnetic disk memory
D.Magnetic bubble memory
E.None of the above
Ans-b

5.Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to
A.Console-operator
B.Programmer
C.Peopleware
D.System Analyst
E.None of the above
Ans-c

6.The magnetic storage chips used to provide nonvolatile direct access storage of data and that have no moving parts are known as
A.Magnetic core memory
B.Magnetic tape memory
C.Magnetic disk memory
D.Magnetic bubble memory
E.None of the above
Ans-d

7.In the third generation of computers:
A.distributed data processing first became popular
B.an operating system was first developed
C.high-level procedural languages were first used
D.on-line, realtime systems first became popular
E.All of the above
Ans-d

8.A common example of a data storage medium is
A.cartidge
B.floppies
C.cluge
D.disk
E.None of the above
Ans-d

9.IBM-PC is an example of
A.A main frame
B.Machine-in-built
C.Micro computer
D.Special purpose
E.None of the above
Ans-c

10.Which of the following will happen when data is entered into a memory location?
A.It will add to the content of the location
B.It will change the address of the memory location
C.It will erase the previous content
D.It will not be fruitful if thjere is already some data at that location
E.None of the above
Ans-c

11.All inputs must be in ON position to have an output is known as
A.NOT gate
B.AND gate
C.OR gate
D.XOR gate
E.None of the above
Ans-b

12.The intersection of a column and row in a spreadsheet is called a bon or
A.Key
B.Field
C.Cell
D.Menu
E.None of the above
Ans-c

13.A magnetic storage device on which data is stored on a cylindrical drum, subdivided into tracks is known as
A.Punched card
B.Magnetic disk
C.Magnetic tape
D.Drum
E.None of the above
Ans-d

14.The number of bits that are typically stored on each track of a magnetic disk is usually
A.the same
B.different
C.depend on the program to be stored
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

15.The silicon chips used for data processing are called
A.RAM chips
B.ROM chips
C.Micro processor
D.PROM chips
E.None of the above
Ans-c

16.The code that should be adequate for present and anticipated data processing both for machine and human use is
A.Conciseness
B.Uniqueness
C.Operability
D.All of the above
E.None of the above
Ans-c

17.What is the number of bit patterns provided by a 7-bit code?
A.256
B.128
C.64
D.512
E.None of the above
Ans-b

18.The basic unit within a computer store capable of holding a single unit of data is
A.Register
B.ALU
C.Control unit
D.Store location
E.None of the above
Ans-d

19.An error in computer data is called
A.Chip
B.Bug
C.Bit
D.Byte
E.None of the above
Ans-b

20.A system program which helps the execution of user programs is known as
A.System software
B.Application program
C.Batch operating system
D.Utilities
E.None of the above
Ans-a

21.LISP was developed by
A.John Mc Carthy
B.Blaise Pascal
C.Dr. Hollerith
D.John Napier
E.None of the above
Ans-a

22.The first mechanical calculating machine was made by
A.William Oughtred
B.Gottfried Leibnitz
C.Blaise Pascal
D.Charles Babbage
E.None of the above
Ans-c

23.Which programming language is much in vogue among users of microcomputers
A.ALGOL
B.APL
C.LOGO
D.FORTH
E.None of the above
Ans-d

24.Multiplication of 1112 by 1012 is
A.1100112
B.1000112
C.1111002
D.0001012
E.None of the above
Ans-b

25.Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
A.Memory Address Register
B.Memory Data Register
C.Instruction Register
D.Program Counter
E.None of the above
Ans-d

26.Which is not a factor when categorizing a computer?
A.Speed of the output device
B.Amount of main memory the CPU can use
C.Cost of the system
D.Capacity of the hard disk
E.Where it was purchased
Ans-e

27.Conversion of an octal number 208 to its binary number is
A.100002
B.101112
C.101102
D.111102
E.None of the above
Ans-a

28.Which of the following is a system programming language for micro-computers in the Intel family.
A.LOGO
B.SNOBOL
C.PCM
D.PL/1
E.None of the above
Ans-c

29.Which of the following can be output by a computer?
A.graphics
B.voice
C.text
D.computer-usable data or information
E.All of the above
Ans-e

30.Sequential file organization is most appropriate for which of the following applications?
A.grocery-store checkout
B.bank checking accounts
C.payroll
D.airline reservations
E.None of the above
Ans-c

31.Who is called the “grand father” of the computer?
A.Blaise Pascal
B.Charles Babbage
C.Joseph Jacquard
D.Dr. Herman Hollerith
E.None of the above
Ans-b

32.Which input device is able to scan & interpret an entire page that is typed in a special font
A.Floppy disk
B.Page reader
C.Paper tape punch
D.Optical card readers
E.None of the above
Ans-b

33.A half byte is know is
A.Data
B.Bit
C.Half byte
D.Nibble
E.None of the above
Ans-d

34.Which language is used in the areas of pattern recognition, artificial intelligence & for simulation of games.
A.APL
B.FORTH
C.LISP
D.CORAL
E.None of the above
Ans-c

35.Which company is the biggest player in the microprocessor industry?
A.Motorola
B.IBM
C.Intel
D.AMD
E.Cyrix
Ans-c

36.A medium for transferring data between two locations is called
A.Network
B.Communication channel
C.Modem
D.Bus
E.None of the above
Ans-b

37.An adder in which the bits of the operands are added one after another is
A.Half-adder
B.Full-adder
C.Serial adder
D.All of the above
E.None of the above
Ans-c

38.The OR, XOR & AND functions can be performed by _____ of the computer in a CPU.
A.ALU
B.CU
C.Memory
D.Register
E.None of the above
Ans-a

39.A prewritten program that’s sold to perform a common task is called an application
A.System software
B.Package
C.Utilities
D.Program
E.None of the above
Ans-b

40.Locations in the main memory of a computer are called
A.Alphabets
B.Words
C.Data
D.Characters
E.None of the above
Ans-b

41.Which of the following is a communication network that is devoted to carrying computer information.
A.Data point
B.Data module
C.Data network
D.Data pack
E.None of the above
Ans-c

42.The minimum number of MOS transistors required to make a dynamic RAM cell is
A.1
B.2
C.3
D.4
E.None of the above
Ans-a

43.Conversion of an octal number 1428 to binary number is
A.11000102
B.1101102
C.11000112
D.11011012
E.None of the above
Ans-a

44.Which of the following is used as “Input device” for the computer?
A.Printer
B.VDU
C.TV
D.Light pen
E.None of the above
Ans-d

45.A machine associated with card-based data processing is
A.Codomain
B.Collator
C.Cartridge
D.Digitizer
E.None of the above
Ans-b

46.The most popular language used with microcomputers and time-shared mini computers, is an easy-to-use high level language.
A.COBOL
B.ADA
C.PASCAL
D.BASIC
E.None of the above
Ans-d

47.Primary storage is _____ as compared to secondary storage.
A.Slow and inexpensive
B.Fast and inexpensive
C.Fast and expensive
D.Slow and expensive
E.None of the above
Ans-c

48.Offline device is
A.a device which is not connected to CPU
B.a device which is connected to CPU
C.a direct access storage device
D.an I/O device
E.None of the above
Ans-a

49.The process of fetching and executing instructions, one at a time, in the order of increasing addresses is known as
A.instruction execution
B.straight line sequencing
C.instruction fetch
D.random sequencing
E.None of the above
Ans-b

50.What is the term which represents the use of links between information of all sorts whether text, graphics, video oi audio-based?
A.Hypertext
B.Hypermedia
C.HyperCard
D.Wildcard
E.None of the above
Ans-b

51.Codes which do not require to be frequently updated also promote user efficiency due to
A.Simplicity
B.Sortability
C.Stability
D.Expansibility
E.None of the above
Ans-c

52.A packet switching network that was sponsored by the Commission of the EEC and became operational in 1979 is
A.LAN
B.Broadband network
C.Star network
D.Euronet
E.None of the above
Ans-d

53.What is the standard code the computer industry created to represent characters?
A.DASI
B.ASSH
C.ASCII
D.BASCII
E.EPROM
Ans-c

54.A sizeable geographical area with communication based on the telephone system is though as
A.Local area network
B.Wide area network
C.Modulator-Demodulator
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

55.A Winchester disk is a
A.Disk Stack
B.Removable disk
C.Flexible disk
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

56.Which one of the following is the first second-generation computer?
A.IBM 7090
B.IBM 801
C.IBM 7070
D.IBM 650
E.None of the above
Ans-a

57.Which of the following is not a factor affecting the processing capability or performance of a PC system?
A.The clock sped of the microprocessor
B.The revolutions per minute of the printer disk
C.The primary storage capacity of the processor
D.The built-in instruction set available to the microprocessor
E.None of the above
Ans-b

58.Condensing output data to exhibit specific information is
A.Calculating
B.Recording
C.Merging
D.Summarising
E.None of the above
Ans-d

59.Which of the following is used for manufacturing chips?
A.control bus
B.control unit
C.parity unit
D.semiconductor
E.None of the above
Ans-d

60.Which of the following terms applies to communication between separate computer systems?
A.Computer literacy
B.Power supply
C.Applications software
D.Connectivity
E.None of the above
Ans-d

61.Output hardware is often categorized according to whether it:
A.is expensive
B.requires a large amount of electricity to work
C.produces hardcopy or softcopy
D.can fit on a desktop
E.None of the above
Ans-c

62.The original ASCII code used _____ bits of each byte, reserving that last bit for error checking.
A.5
B.6
C.7
D.8
E.4
Ans-c

63.Which of the following terms is the most closely related to main memory?
A.nonvolatile
B.permanent
C.control unit
D.temporary
E.None of the above
Ans-d

64.The computer industry uses prefixes of Greek origin to measure large amounts of data. Which term describes 1024 bytes.
A.Kilobyte
B.Megabyte
C.Gigabyte
D.Terabyte
E.None of the above
Ans-a

65.Which kind of storage device can be carried around?
A.Floppy disk
B.Hard disk
C.System cabinet
D.Hard disk drive
E.Floppy disk drive
Ans-a

66.One nibble is equal to
A.4 bits
B.8 bits
C.6 bits
D.16 bits
E.None of the above
Ans-a

67.In which area of the primary storage section are the intermediate processing results held temporarily?
A.Input storage area
B.Program storage area
C.Output storage area
D.Working storage space
E.None of the above
Ans-d

68.What is required when more than one person uses a central computer at the same time?
A.Light pen
B.Mouse
C.Digitizer
D.Terminal
E.None of the above
Ans-d

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -61

Next Story

Computer Internet & Networking Short Questions -1

Latest from Blog