Computer fundamental MCQ Questions and answers -61

17 mins read

1.Super-computers
A.Are found at thousands of sites around the world
B.Can now fit on a single silicon chip
C.Are usually designed to process accounting applications
D.Are not fast enough for some applications
E.None of the above
Ans-d

2.A special type of device which uses an ordinary telephone with a computer is
A.Light pen
B.Mouse
C.Acoustic couple
D.Touch panel
E.None of the above
Ans-c

3.The first electronic general purpose digital computer built by Mauchly and Eckert called ENIAC did not work on the stored program principle. How many numbers could it store in its internal memory?
A.100
B.20
C.40
D.80
E.None of the above
Ans-b

4.A hand-held device for optically reading bar codes on goods, labels & shelves is
A.Wand
B.Touch tablet
C.Mouse
D.Light pen
E.None of the above
Ans-a

5.In analog computer
A.Input is first converted to digital form
B.Input is never converted to digital form
C.Output is displayed in digital form
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

6.The decimal equivalent of the binary number 11100001111 is
A.1806
B.1807
C.2806
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

7.A disk storage medium in the form of an assembly containing a single rigid magnetic disk permenently is
A.fixed disk
B.disk cartridge
C.card punch
D.card reader
E.None of the above
Ans-b

8.The benefit of using computers are that
A.Computers are very fast and can store huge amounts of data
B.Computers produce accurate output even when the input is incorrect
C.Computers are designed to the inflexible
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

9.Which is a Common-Business oriented language.
A.SNOBOL
B.BASIC
C.COBOL
D.C
E.None of the above
Ans-c

10.Software instructions intended to satisfy a user’s specific processing needs are called _____.
A.Systems software
B.A microcomputer
C.Documentation
D.Applications software
E.All of the above
Ans-d

11.Which of the following file organizations is most efficient for a file with a high degree of file activity?
A.sequential
B.ISAM
C.VSAM
D.B-Tree index
E.All of the above
Ans-a

12.What is the name of the reading device which mades use of photosensors and laser technologies to interpret printed, typed or even hand-written data directly from the source documents?
A.MICR
B.OCR
C.Mark-sensing device
D.ATM
E.None of the above
Ans-b

13.A(n) ____ device is any device that provides information which is sent to the CPU.
A.input
B.output
C.CPU
D.memory
E.storage
Ans-a

14.The range of frequencies available for data transmission is known as
A.Baud
B.Bandwidth
C.Byte
D.Bits
E.None of the above
Ans-b

15.Full adder has
A.4 inputs
B.8 inputs
C.10 inputs
D.3 inputs
E.None of the above
Ans-d

16.Which major development led to the production of microcomputers?
A.Magnetic disks
B.Floppy disks
C.Logic gates
D.Integrated circuits
E.None of the above
Ans-d

17.The first computer made available for commercial use was
A.Mark-I
B.ENIAC
C.EDSAC
D.UNIVAC
E.None of the above
Ans-d

18.In which mode, each user has a local input/output device.
A.Interactive
B.Time sharing mode
C.Batch processing mode
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

19.Sometime data are gathered over a period of time and collected into a group before entering them into a computer for processing. What type of processing is it called?
A.Interactive processing
B.Sequential processing
C.Batch processing
D.Group processing
E.None of the above
Ans-a

20.Which of the following is considered a direct-entry input device?
A.optical scanner
B.mouse
C.light pen
D.digitizer
E.All of the above
Ans-e

21.A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A.Path
B.Address bus
C.Route
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

22.An IBM System/38 represents the computer class of:
A.small-scale computer
B.medium-scale computer
C.large-scale computer
D.super computer
E.None of the above
Ans-a

23.Which hole is used to mark the location of the first sector in a soft-sectored disk.
A.Address
B.Location
C.Index
D.Label
E.None of the above
Ans-c

24.Which system was developed by Rank-Xeron for use with office computers and other equipment.
A.UNIX
B.ETHERNET
C.PC-DOS
D.MS-DOS
E.None of the above
Ans-b

25.Bubble memory is a
A.Sequential access device only
B.Direct access device only
C.Combination of sequential and direct access devices
D.All of the above
E.None of the above
Ans-c

26.Any method for controlling access to or use of memory is known as
A.Memory map
B.Memory protection
C.Memory management
D.Memory instruction
E.None of the above
Ans-b

27.If, in a computer, 16 bits are used to specify addresses in a RAM, the number of addresses will be
A.216
B.65,536
C.64K
D.Any of the above
E.None of the above
Ans-d

28.What is the storage capacity of a Hollerith card which is organized into nibbles?
A.32
B.64
C.128
D.240
E.None of the above
Ans-d

29.A type of instruction that can produce several lines of machine language code is a
A.Mnemonic
B.Address
C.Macro
D.assemble
E.None of the above
Ans-c

30.A common use of computer in office is for
A.Distributed
B.Word processing
C.Data
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

31.The imitation of one device or system by another is
A.Simulation
B.Emulation
C.Resilience
D.Compaction
E.None of the above
Ans-b

32.A type of semiconductor memory that usually has small capacity but very fast access is
A.PROM
B.RAM
C.Scratchpad
D.ROM
E.None of the above
Ans-c

33.Third generation computers
A.were the first to use built-in error detecting devices
B.used transistors instead of vacuum tubes
C.were the first to use neural network
D.All of the above
E.None of the above
Ans-e

34.High-level languages are not concerned with computer but with
A.Assembler
B.Machine code
C.Compiler
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

35.Which of the following term is used in connection with the organisation of files in ALGOL 68
A.Blow
B.Machine
C.Biquinary
D.Book
E.None of the above
Ans-d

36.The methods used by COBOL to define that structure of a data item in terms of characters, digits, etc. is
A.Password
B.Pointer
C.Picture
D.Overlay
E.None of the above
Ans-c

37.Which of the following transfers data contained on computer cards to the computer system.
A.Card sorter
B.Card reader
C.Magnetic disk
D.Magnetic tape
E.None of the above
Ans-b

38.The difference between memory and storages is that memory is _____ and storage is _____
A.Temporary, permanent
B.Permanent, temporary
C.Slow, fast
D.AH of the above
E.None of the above
Ans-a

39.Which most popular input device used today for interactive processing & for the on line entry of data for batch processing.
A.Mouse
B.Magnetic disk
C.Visual display terminal
D.Card punch
E.None of the above
Ans-c

40.A fully functional computing device containing all the elements of a computer which is built around a MICROPROCESSOR is known as
A.Machine-in-built computer
B.Super computer
C.Micro computer
D.Mini computer
E.None of the above
Ans-c

41.There are historical evidences to prove that abacus was first used in
A.India
B.Japan
C.China
D.Indonesia
E.None of the above
Ans-c

42.A class of random access memory that requires periodic servicing in order for the contents to remain valid is
A.Static RAM
B.Dynamic RAM
C.PROM
D.EPROM
E.None of the above
Ans-b

43.Computer can not do anything without a
A.Chip
B.Memory
C.Output device
D.Program
E.None of the above
Ans-d

44.The ability of a computer system to remain operational despite various failures is
A.Relation
B.Schema
C.Resilience
D.Versatility
E.None of the above
Ans-c

45.Which of the following memories must be refreshed many times per second?
A.Static RAM
B.Dynamic RAM
C.EPROM
D.ROM
E.None of the above
Ans-b

46.The third generation of computers covers the period:
A.1971-1982
B.1982-1994
C.1959-1964
D.1965-1971
E.1995-now
Ans-d

47.An electronic logic gate whose output is logic 0 only when all inputs are logic 1 is
A.NOR
B.NAND
C.OR
D.NOT
E.None of the above
Ans-b

48.Which of the following is the expansion of EBCDIC
A.Extended bit comparable to digital interface for computer
B.Extended bootable computerised digital infrared calculator
C.Extended binary coded decimal interchange code
D.Extended binary coded decimal information code
E.None of the above
Ans-c

49.A vertically aligned set of tracks on a disk pack is known as
A.Cluster
B.Surface
C.Cylinder
D.Panel
E.None of the above
Ans-c

50.Which is an electronic device that can store temporarily a single bit of data.
A.Accumulator
B.Buffer
C.Memory
D.Latch
E.None of the above
Ans-d

51.A digital device that processes data is known as
A.Data processor
B.Data entry
C.DBMS
D.Database
E.None of the above
Ans-a

52.A generalised software package produced to meet the bugs of a variety of data processing users is known as
A.Utility programs
B.System software
C.Operating system
D.Application package
E.None of the above
Ans-d

53.Who is 1988 announced the latest version of CD-ROM called CD-ROMXA (extended architecture) which provides a documented means of integrating digital audio with computer data on a CD-ROM disk?
A.Sony
B.Philips
C.Microsoft
D.All of the above
E.None of the above
Ans-d

54.Third generation computers
A.Were the first to use integrated circuitry
B.Were the first to use built-in error detecting devices
C.Used transistors insted of vaccum tubes
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

55.What is the name of the display feature that highlights areas of the screen which require operator attention?
A.Pixel
B.Reverse video
C.Touch screen
D.Cursor
E.None of the above
Ans-b

56.To set a register or counter to the all-zero-state is
A.Rerun
B.Reset
C.Remote
D.Release
E.None of the above
Ans-b

57.Which is used to store firmware.
A.RAM
B.ROM
C.PROM
D.EPROM
E.None of the above
Ans-b

58.Which of the following is NOT a primary storage device?
A.Magnetic tape
B.Magnetic disk
C.Optical disk
D.All of the above
E.None of the above
Ans-d

59.A device that prints one character at a time is kknown as
A.Laser printer
B.Line printer
C.Character printer
D.Dot-Matrix printer
E.None of the above
Ans-c

60.A mechanism for arranging controlled access to a shared resource is
A.Retrieving
B.Sorting
C.Balleting
D.Lock-out
E.None of the above
Ans-d

61.A data item which is not broken down into smaller units is _____
A.Data element
B.Elementary data item
C.Data entry
D.Database management
E.None of the above
Ans-b

62.A computer is a box full of electronic
A.Switching devices
B.Chips
C.Circuits
D.Registers
E.None of the above
Ans-a

63.What are the concentric circles on floppy disks know as?
A.Tracks
B.Cylinders
C.Sectors
D.Segments
E.None of the above
Ans-a

64.A one-bit signal that indicates the start of data transmission by an asynchronous device is
A.Parity bit
B.Status bit
C.Zero bit
D.Start bit
E.None of the above
Ans-d

65.Registers which are partially visible to users and used to hold conditional codes (bits set by the CPU hardware as the result of operations), are known as
A.PC
B.Memory Address Registers
C.General purpose registers
D.Flags
E.None of the above
Ans-d

66.An electronic circuit with about 20 transistors fabricated on a silicon chip is known as
A.SSI
B.MSI
C.DPS
D.RJE
E.None of the above
Ans-a

67.Instructions and memory addresses are represented by
A.character codes
B.binary codes
C.binary word
D.parity bit
E.None of the above
Ans-b

68.Which type of computers use the 8 bit code called EBCDIC?
A.Minicomputers
B.Microcomputers
C.Mainframe computers
D.Supercomputers
E.None of the above
Ans-c

69.Which generation of computers is covered by the period 1964-77?
A.First
B.Second
C.Third
D.Forth
E.None of the above
Ans-c

70.First CAD system called AutoCAD for the PCs was announced in the year 1982. Can you tell who announced it?
A.Intel Corpn.
B.Rolta India Ltd.
C.Autodesk Inc
D.AT & T Corp.
E.None of the above
Ans-c

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -60

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -62

Latest from Blog

error: Content is protected !!