Computer Objective Questions Practice Set -33

/
17 mins read

1501. What is the meaning of bandwidth in network ?
(a) Width of the transmission cable
(b) Network architecture
(c) Connected computers in network
(d) Class of IP used in network
(e) Transmission capacity of a communication A’
Ans: (e) In computing, bandwidth refers to the amount of data that can be transmitted in a fixed amount of time. It is the bit-rate of available or consumed information capacity expressed typically in metric multiples of bits per second. For digital devices, the bandwidth is usually expressed in bits per second (bps) or bytes per second.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1502. A file name mydocument.docx would have been created in
(a) MS Outlook
(b) MS Word
(c) MS Excel
(d) Word Perfect
(e) MS Power Point
Ans: (b) A file with the DOCX file extension is a Word Microsoft Office Open XML Format Document file. Beginning with Office 2007, the default format for saving Word documents is .docx. Older versions of Microsoft Word used the DOC file extension.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1503. The brain of any computer system is _______
(a) CPU
(b) ALU
(c) Keyboard
(d) Monitor
(e) Control unit
Ans: (a) The Central Processing Unit (CPU) is the brain of any computer system. It comprises control Unit and the Arithmetic and Logic unit of a computer system. In a computer system, all major calculations and comparisons are made inside the CPU. It controls all internal and external devices.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1504. A beam of light used to record and retrieve data on optical disk is known as _______
(a) Coloured light
(b) Polarized light
(c) Unpolarized Concentric Light
(d) Laser
(e) Electric light
Ans: (d) In optical-storage technology, a laser beam encodes digital data onto an optical, or laser, disk in the form of tiny pits arranged in concentric tracks on the disk’s surface. A low-power laser scanner is used to “read” these pits, with variations in the intensity of reflected light from the pits being converted into electric signals. This technology is used in the compact disc; CD-ROM (compact disc read-only memory); WORM (write-once read-many), etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1505. In binary language each letter of the alphabet, and each special character are made up of a unique combination of _______
(a) Eight bytes
(b) Eight characters
(c) Eight Kilobytes
(d) Two kilobytes
(e) Eight bits
Ans: (e) Binary is a base 2, 8-bit number system invented by Gottfried Leibniz where numeric values are represented by different combinations of 0 and 1, also known as OFF or ON. A binary string of eight binary digits (bits) can represent any of 256 possible values and can therefore correspond to a variety of different symbols, letters or instructions.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1506. The term CRM means ______
(a) Customers Relative Meet
(b) Customer Recognition Management
(c) Customer Relationship Management
(d) Channel Root Market
(e) Customer Retention Manager
Ans: (c) CRM stands for Customer Relationship Management which is a system for managing a company’s interactions with current and future customers. It often involves using technology to organize, automate, and synchronize sales, marketing, customer service, and technical support.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1507. Which operation you will perform if you need to move a block of text ?
(a) Paste and Cut
(b) Paste and Delete
(c) Cut and Copy
(d) Copy and Paste
(e) Cut and Paste
Ans: (e) The cut and paste command is used to move a block of text from one location to the other. Cut command is used when we want to move a bit of text from one place to another in your document; Paste command deposits the text we have Cut wherever the cursor is situated.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1508. Which of the following is not an input device ?
(a) Key board
(b) Touchpad
(c) Light pen
(d) Mouse
(e) VDU
Ans: (e) Monitors, commonly called as Visual Display Unit (VDU), are the main output device of a computer. VDU forms images from tiny dots, called pixels that are arranged in a rectangular form. The sharpness of the image depends upon the number of pixels.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1509. What is a firewall in computer network ?
(a) A web browsing software
(b) The physical boundary of network
(c) An operating system of computer network
(d) A system designed to increase the bandwidth
(e) None of these
Ans: (c) In computing, a firewall is a piece of hardware and/or software which functions in a networked environment to prevent some communications forbidden by the security policy, analogous to the function of firewalls in building construction. A firewall has the basic task of controlling traffic between different zones of trust.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1510. The largest unit of storage among the following is _______
(a) Kilobyte
(b) Byte
(c) Terabyte
(d) Gigabyte
(e) Megabyte
Ans: (c) The terabyte (TB) is a multiple of the unit byte for digital information. The hierarchical order of units is as follows: 8 Bits = 1 Byte; 1024 Bytes = 1 Kilobyte; 1024 Kilobytes = 1 Megabyte; 1024 Megabytes = 1 Gigabyte; 1024 Gigabytes = 1 Terabyte.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1511. The operating system is the most common type of ______ software.
(a) Communication
(b) Word-processing
(c) System
(d) Web
(e) Application
Ans: (c) The operating system is an essential component of the system software in a computer system that manages hardware and software resources and provides common services for computer programs. Application programs usually require an operating system to function. Examples of popular OS include Android, iOS, Linux, OS X, Microsoft Windows, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1512. ASCII stands for _________
(a) American Scientific Code for Information Interchange
(b) American Security Code for Information Interchange
(c) All Purpose Security Code for Interpreting Information
(d) American Standard Code for Information Interchange
(e) All Purpose Scientific Code for Information Interchange
Ans: (d) ASCII stands for American Standard Code for Information Interchange. It is a character-encoding scheme. Originally based on the English alphabet, it encodes 128 specified characters into 7- bit binary integers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1513. Which one of the following would not be considered as a form of secondary storage ?
(a) floppy disk
(b) hard disk
(c) flash drive
(d) optical disk
(e) RAM
Ans: (c) Secondary storage, sometimes called auxiliary or external storage, is non-volatile storage that is not under the direct control of a computer’s central processing unit (CPU) or does not directly interact with an application. External hard drives, portable USB flash drives, CDs, DVDs and cloud backup are often used for secondary storage.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1514. Which among the following is the odd one ?
(a) Spyware
(b) Trojan horse
(c) Virus
(d) Firmware
(e) Malware
Ans: (d) Malware is an umbrella term used to refer to a variety of forms of hostile or intrusive software, including computer viruses, worms, trojan horses, ransomware, spyware, adware, scareware, and other malicious programs. Firmware is the combination of a hardware device, e.g. an IC, and computer instructions and data that reside as read only software on that device.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1515. The main component of a typical desktop computer is the _______, which houses the processor, memory, some storage devices, and display and sand sound circuitry.
(a) platform
(b) system unit
(c) form factor
(d) kiosk
(e) resident unit
Ans: (b) The system unit is the case that holds the computer’s main circuit boards, microprocessor, memory, power supply, and storage devices. Depending on the computer design, the system unit might also include other built-in devices, such as keyboards and speakers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1516. Which one of the following is OS software ?
(a) Windows 2000
(b) Excel 2000
(c) Access 2000
(d) Publisher 2000
(e) Word 2000
Ans: (a) Windows 2000 was an operating system that was produced by Microsoft and launched to retail on February 17, 2000. It was the last version of Microsoft Windows to display the “Windows NT” designation. It was succeeded by Windows XP in October 2001.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1517. To make number pad on the computer keyboard act as directional arrows you press the_______ key.
(a) Shift
(b) Num lock
(c) Ctrl
(d) Arrow lock
(e) Caps lock
Ans: (b) Numeric keypads usually operate in two modes: when Num Lock is off, keys 8, 6, 2, 4 act like arrow keys and 7, 9, 3, 1 act like Home, PgUp, PgDn and End; when Num Lock is on, digits keys produce corresponding digits.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1518. Which output device is used for translating information from a computer into pictorial form on paper ?
(a) touch pannel
(b) scanner
(c) mouse
(d) monitor
(e) plotter
Ans: (e) Plotter is an output device for translating information from a computer into pictorial or graphical form on paper or a similar medium. It is a computer printer for printing vector graphics.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1519. Connection to other documents or to other locations within a website are _______
(a) hyperlinks
(b) filters
(c) hyper connects
(d) bots
(e) plug-ins
Ans: (a) In computing, a hyperlink is a reference to data that the reader can directly follow either by clicking or by hovering. A hyperlink points to a whole document or to a specific element within a document. Hyperlinks are the most essential ingredient of all hypertext systems, including the World Wide Web.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1520. The digital telecommunications term ISDN is an abbreviation for _________
(a) Integrated Standard Digital Networks
(b) Internet Services Data Network
(c) Integrated Services Digital Network
(d) Interactive Standard Dynamic Networks
(e) International Services Digital Network
Ans: (c) ISDN stands for Integrated Services for Digital Network. It is a set of communication standards for simultaneous digital transmission of voice, video, data, and other network services over the traditional circuits of the public switched telephone network.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1521. Which of the following storage media provides sequential access only?
(a) Magnetic tape
(b) Floppy disk
(c) Optical disk
(d) Both 2 and 3
(e) None of these
Ans: (a) Magnetic tape uses sequential or serial access to locate data stored on the tape, i.e., data must be sequentially read and written as a tape is unwound, rather than retrieved directly from the desired point on the tape. Magnetic Tape is cheap, but access time is far slower than that of a magnetic disk.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1522. Which of the following keyboard shortcut is used to reverse the last change in Office 2007?
(a) Ctrl + V
(b) Ctrl + U
(c) Ctrl + X
(d) Ctrl + Z
(e) Ctrl + S
Ans: (d) Control + Z is used as the keyboard shortcut in Windows applications for the undo command. It is also used to signal an end-of-file on some operating systems. It is a control character in ASCII code.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1523. The arranging of data in a logical sequence is called
(a) Classifying
(b) Sorting
(c) Reproducing
(d) Summarizing
(e) None of the above
Ans: (b) Sorting is any process of arranging items according to a certain sequence or in different sets. It has two common, yet distinct meanings: (i) ordering: arranging items of the same kind, class or nature, in some ordered sequence, (ii) categorizing: grouping and labeling items with similar properties together (by sorts).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1524. Off-line operation is the operation of devices without the control of
(a) CPU
(b) Memory
(c) ALU
(d) Control Unit
(e) None of the above
Ans: (a) Offline operation is a operation performed by off-line equipment not under the control of the central processing unit. In the offline mode of operation, a computer is limited to performing maintenance. The computer can be either powered or unpowered depending on the maintenance that is performed.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1525. Internet is
(a) A worldwide network of computers
(b) A local computer network
(c) An interconnected network of computers
(d) A worldwide interconnected network of computers
(e) None of the above
Ans: (d) The Internet is a global system of interconnected computer networks that use the standard Internet protocol suite (TCP/IP) to link several billion devices worldwide. It is a network of networks that consists of millions of private, public, academic, business, and government networks of local to global scope.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1526. Which of the following devices is used by banks to read the bottom stripes on a cheque?
(a) Adobe Reader
(b) MICR Reader
(c) Scanner
(d) Spoiler
(e) None of these
Ans: (b) Magnetic Ink Character Recognition (MICR) is used in banks to process large volumes of cheques. It is used for recognizing the magnetic encoding numbers printed at the bottom of a cheque. At the bottom of every cheque, printed in a special font using magnetic ink, is the bank account number and cheque number. MICR reader can read these special numbers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1527. Which of the following is a pictogram displayed on a computer screen that helps in user navigation?
(a) Shortcut
(b) Hyperlink
(c) Icon
(d) Pointer
(e) Cursor
Ans: (c) A computer icon is a pictogram displayed on a computer screen in order to help the user navigate a computer system or mobile device. The icon itself is a small picture or symbol serving as a quick, “intuitive” representation of a software tool, function or a data file accessible on the system. It functions as an electronic hyperlink or file shortcut to access the program or data.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1528. Which of the following is not an Output Device?
(a) Plotter
(b) Headphone
(c) Monitor
(d) Mouse
(e) Printer
Ans: (d) An output device is any piece of computer hardware equipment used to communicate the results of data processing carried out by an information processing system which converts the electronically generated information into human-readable form. Examples of output device include: Printer, Headphone, Monitor, Plotter, Projector, etc. Mouse is an input device.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1529. The process of starting a or restarting a computer system is known as
(a) Booting
(b) Hibernating
(c) Sleeping
(d) Locking
(e) None of these
Ans: (a) The process of starting a or restarting a computer system by loading instructions from a secondary storage device into the computer memory is called Booting. In simple terms, it is just restarting a computer or its operating system software.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1530. A collection of application programs is called
(a) Software
(b) Cache
(c) Operating System
(d) Hardware
(e) CPU
Ans: (a) A collection of computer programs and related data is referred to as the software. It is any set of machine-readable instructions that directs a computer’s processor to perform specific operations. It includes computer programs, libraries and their associated documentation.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1531. The simple mathematical and logical operations are performed by
(a) Control Unit
(b) RAM
(c) ALU
(d) Registers
(e) All of the above
Ans: (c) The Arithmetic Logic Unit (ALU) performs all the mathematical and logical operations on the information supplied to the CPU. The basic operations carried out by the ALU are: (i) making a positive number negative, or a negative number positive; (ii) addition of two numbers; (iii) subtraction of two numbers; (iv) comparison of two sets of binary digits.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1532. In MS Word, Header appears at
(a) Bottom
(b) Top
(c) At the beginning of the document
(d) At the end of the document
(e) None of these
Ans: (b) The header is a section of the document that appears in the top margin, while the footer is a section of the document that appears in the bottom margin. Headers and footers generally contain additional information such as page numbers, dates, an author’s name, and footnotes, which can help keep longer documents organized and make them easier to read.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1533. The most important or powerful computer in a typical network is
(a) Network Client
(b) Desktop
(c) Internet Service Provider
(d) Network Server
(e) None of these
Ans: (d) A server is the most powerful computer in a typical network. It is a computer used by many users to perform a specific task, such as running network or internet applications. Servers typically have large memory and storage capacities, along with fast and efficient communication abilities.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1534. Which of the following computers is not portable?
(a) Laptop
(b) Desktop
(c) Notebook
(d) Personal Digital Assistant
(e) None of these
Ans: (b) Notebook computers and portable devices are examples of portable computers. A notebook (or laptop) is a portable version of a desktop system. In addition to laptops we also have a Personal Digital Assistant, or PDAs. PDAs are also sometimes called palmtop computers or handheld computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1535. An Excel Workbook is a collection of
(a) Worksheets
(b) Charts
(c) Documents
(d) Both 1 and 2
(e) All of the above
Ans: (d) A workbook is an Excel file that contains one or more worksheets and chart sheets. Workbooks are opened when Microsoft Excel is started, allowing the user to begin a new document or modify an existing one.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1536. What command is used to count the total number of lines, words, and characters contained in a file?
(a) wcount
(b) countw
(c) wc
(d) count p
(e) None of the above
Ans: (c) wc (short for word count) is a command in Unix-like operating systems. The program reads either standard input or a list of files and generates one or more of the following statistics: newline count, word count, and byte c o u n t . Discussion and Interview
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1537. Data communication system spanning states, countries, or the whole world is
(a) WAN
(b) LAN
(c) MAN
(d) TAN
(e) None of these
Ans: (a) A wide area network (WAN) is a network that covers a broad area (i.e., any telecommunications network that links across metropolitan, regional, national or international boundaries) using leased telecommunication lines. It covers the whole of the world network.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1538. Which one of the following is not a secondary storage?
(a) Magnetic tapes
(b) Magnetic disks
(c) RAM
(d) Tape Drive
(e) None of these
Ans: (c) A secondary storage device refers to any volatile storage device that is internal or external to the computer. Optical discs and flash memory devices, external hard disk drives, magnetic tapes, etc are examples of secondary storage devices. These devices serve as an addition to the computer’s primary storage, RAM and cache memory. Prepare Group Discussion Understand How People Triumph In The Face Of Adversity important and essential procedure of many Service find relevant and well discussion. viz. National Issues, Economy, Culture, etc. The last section get important tips of Interviews to shape an Interviews for successoriented Best Price
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1539. Which of the following entails the knowledge and understanding of computers, mobile devices, the internet and related technologies?
(a) Computer Intelligence
(b) Computer Intimacy
(c) Computer Course
(d) Computer literacy
(e) None of these
Ans: (d) Computer literacy is defined as the knowledge and ability to utilize computers and related technology efficiently, with a range of skills. It can also refer to the comfort level someone has with using computer programs and other applications that are associated with computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1540. Which of the following is the layer of a computer system between the hardware and the user program?
(a) Operating system
(b) Application software
(c) System software
(d) Database
(e) None of these
Ans: (a)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1541. The process of writing computer instructions in a programming language is known as _________
(a) Folder
(b) Testing
(c) File
(d) Coding
(e) Processing
Ans: (d) The process of writing the computer instructions in a programming language is called coding. The form on which program instructions are written is called coding sheet. Code refers to a set of rules outlining the way in which data may be represented/converting data from one representation to other.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1542. WAN is a network covering a broad area using leased telecommunication lines. What does the acronym WAN stand for ?
(a) Wide Area Network
(b) Wider Area Network
(c) Wild Area Network
(d) Wide Area Networking
(e) Widest Area Network
Ans: (a) In computer terminology, WAN stands for Wide Area Network. It s a network that covers a broad area (i.e., any telecommunications network that links across metropolitan, regional, national or international boundaries) using leased telecommunication lines.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1543. A web site is __________
(a) an author of a Web page.
(b) the location from which a Web page originates.
(c) a collection of contributors.
(d) the source of a Web page.
(e) collection of related Web pages.
Ans: (e) Website is a set of related web pages typically served from a single web domain. Web pages, which are the building blocks of websites, are documents, typically written in plain text interspersed with formatting instructions of Hypertext Markup Language (HTML, XHTML).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1544. A function inside another function in excel is called
(a) Nested function
(b) Double function
(c) Sum function
(d) Round function
(e) Text function
Ans: (a) A nested function in Excel refers to one or more function being placed inside another. This is done to extend the capabilities of a function. The nested functions are used as arguments of the first function. When evaluating nested functions, Excel executes the deepest, or innermost function, first and then work its way outward.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1545. Which is not an operating system?
(a) Windows 98
(b) MS-DOS
(c) Windows 2000
(d) Windows 95
(e) All of the above
Ans: (e) MS-DOS: short for Microsoft Disk Operating System was the main operating system for IBM PC compatible personal computers during the 1980s to the mid-1990s; Windows 98: codenamed Memphis, is a graphical operating system by Microsoft; Windows 95: a consumer- oriented operating system of Microsoft; Windows 2000: an operating system for use on both client and server computers, succeeded Windows NT 4.0; Windows 3.1: codenamed Janus, is a series of 16-bit operating systems produced by Microsoft for use on personal computers, was superseded by Windows 95.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1546. Java is a _______
(a) high level language
(b) hardware device driver
(c) compiler
(d) low level language
(e) Programming mid-level language
Ans: (e) Java is a high-level programming language developed by Sun Microsystems. It is an object-oriented language similar to C++, but simplified to eliminate language features that cause common programming errors. Some scientists define it under high level programming languages; while others bracket it under midlevel languages which have execution speed more than high level and understandability more than low level. Other examples of middle level languages are: Examples C, C++.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1547. BIT stands for ________
(a) Binary Digit
(b) Built In tasks
(c) Before Instructed Task
(d) Before Interpreting Task
(e) Before Initial Task
Ans: (a) The term bit is a portmanteau of binary digit. A bit is the basic unit of information in computing. A bit can have only one of two values, and may therefore be physically implemented with a two-state device. These values are most commonly represented as either a 0 or 1.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1548. ALU is a part of CPU in many computers. What does the acronym ALU stand for ?
(a) Arithmetic Logical Unit
(b) Algorithmic Logic Unit
(c) Auxiliary Logic Unit
(d) Algorithmic Logical Unit
(e) Arithmetic Logic Unit
Ans: (e) ALU stands for Arithmetic Logic Unit. It is a digital electronic circuit that performs arithmetic and bitwise logical operations on integer binary numbers. It is a fundamental building block of the central processing unit (CPU) found in many computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1549. VIRUS stands for
(a) Vital Information Resource Under Seizure
(b) Virus Information Recourse Under Siege
(c) Vital Information Recourse Under System
(d) Vital Information Resource Under Siege
(e) Vital Information Reason Under Siege
Ans: (d) In computing, VIRUS stands for Vital Information Resource Under Siege. A computer virus is a computer program that can copy itself and infect a computer. The term “virus” is also commonly but erroneously used to refer to other types of malware, including but not limited to adware and spyware programs that do not have the reproductive ability.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams

Q1550. What is a portion of memory that serves as a temporary repository for data as it waits for a given action
(a) Memory pool
(b) Processor
(c) Processor pool
(d) Data pool
(e) Cache
Ans: (e) In computing, a cache serves as a temporary repository for data. It is a component that stores data so future requests for that data can be served faster; the data stored in a cache might be the results of an earlier computation, or the duplicates of data stored elsewhere.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -32

Next Story

Computer Objective Questions Practice Set -34

Latest from Blog