Computer Objective Questions Practice Set -38

/
34 mins read

Q1751. Which of the following places the common data element in order from smallest to largest?
(a) Character, f ile, record, field, database
(b) Character, record, field, file, database
(c) Character, record, field, database, file
(d) Database, file, record, field, character
(e) Character, field, record, file, database
Ans: (e) Data hierarchy refers to the systematic organization of data, often in a hierarchical form. The correct ascending order of data hierarchy is : Bit < Byte (Character) < Field < record < File < Database. I Database : a group of related files I File : a group of related records I Record : a group of related fields I Fields : a group of characters or bytes that conveys meaning I Bytes (characters) : 8 bits I Bit : smallest data item on a computer, can have values 0 or 1
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1752. LINUX is _______.
(a) A proprietary operating system of Google
(b) A firewall software
(c) An inventory management software
(d) A proprietary operating system of Microsoft
(e) An open source operating system
Ans: (e) Linux is a Unix-like and mostly POSIX-compliant computer operating system (OS) assembled under the model of free and open-source software development and distribution. Linux was originally developed as a free operating system for PCs based on the Intel x86 architecture, but has since been ported to more computer hardware platforms.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1753. A computer translates a program written in a high level language into ______.
(a) Application language
(b) An algorithm
(c) Machine language
(d) Java
(e) C++
Ans: (c) High Level Languages are user-friendly languages which are similar to English with vocabulary of words and symbols. Program written in a high-level language can be translated into many machine language and therefore can run on any computer for which there exists an appropriate translator. Machine languages are the only languages understood by computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1754. Which of the following is not a binary number?
(a) 100101
(b) 123111
(c) 100000
(d) 101010
(e) 111111
Ans: (b) In mathematics and digital electronics, a binary number is a number expressed in the binary numeral system or base-2 numeral system which represents numeric values using two different symbols: typically 0 (zero) and 1 (one). So 123111 is not a binary number.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1755. Which of the following is not a web browser?
(a) Opera
(b) Mozilla
(c) Firefox
(d) Safari
(e) Casio
Ans: (e) Firefox, Internet Explorer/ Microsoft Edge, Google Chrome, Opera, and Safari are the examples of web browsers. A web browser is a software application for retrieving, presenting, and traversing information resources on the World Wide Web. Casio is a multinational electronics manufacturing company headquartered in Shibuya, Tokyo, Japan.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1756. Which among the following is not a computer programming language?
(a) 4GL
(b) PEARL
(c) COBOL
(d) Visual Basic
(e) Safari
Ans: (e) Safari is Apple’s default Web browser for OS X and iOSbased devices. At the heart of Safari browser is the WebKit engine, which is responsible for functions like displaying graphics, rendering fonts, running JavaScript and determining page layout. It was originally released in 2003.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1757. A stored link to a webpage, in order to have a quick access to it later, is called ________.
(a) Assistant
(b) WP–link
(c) Bookmark
(d) Joystick
(e) Storage
Ans: (c) In the context of the World Wide Web, a bookmark is a Uniform Resource Identifier (URI) that is stored for later retrieval in any of various storage formats. Each browser has a built-in tool for managing the list of bookmarks. The list storage method varies, depending on the browser, its version, and the operating system on which it runs.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1758. The printing measure DPI means __________.
(a) Dots processing incitation
(b) Dots processing inch
(c) Dots per inch
(d) Diagram processing information
(e) Diagrams per inch
Ans: (c) DPI stands for Dots Per Inch. It is a measure of the number of individual dots that can be placed in a line within the span of 1 inch (2.54 cm). DPI is used to describe the resolution number of dots per inch in a digital print and the printing resolution of a hard copy print dot gain, which is the increase in the size of the halftone dots during printing.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1759. In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is __________.
(a) Cut and paste
(b) Delete and paste
(c) Copy and paste
(d) Delete and retype
(e) Edit and paste
Ans: (a) In word processing, cut and paste and copy and paste are related commands that offer technique for transferring data. The cut command removes the selected data from its original position, while the copy command creates a duplicate. Cut and paste command removes content from one place to another in a document.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1760. Chip is common nickname for a (n) _______.
(a) Semi–conductor
(b) Structures
(c) Resister
(d) Transistor
(e) Integrated circuits
Ans: (e) Chip is the nickname for an integrated circuit. It is a small piece of semiconductor material, normally silicon, containing a single electronic component, or an electric circuit. A chip is found within every transistor or integrated circuit.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1761. What kind of software would you most likely use to keep track of a billing account?
(a) electronic publishing
(b) Web authoring
(c) spreadsheet
(d) word processing
(e) Power point
Ans: (c) Spreadsheet software like MS Excel can be used to keep track of a billing account. A spreadsheet is a file made of rows and columns that help sort data, arrange data easily, and calculate numerical data. What makes a spreadsheet software program unique is its ability to calculate values using mathematical formulas and the data in cells.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1762. Documents converted to ____ can be published to the web.
(a) http
(b) a doc file
(c) Other than those given as options
(d) machine language
(e) HTML
Ans: (e) Documents converted to html can be published to the web. HTML or Hyper Text Markup Language is the standard markup language used to create web pages. HTML elements, consisting of tags enclosed in angle brackets, form the building blocks of all websites.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1763. What are .bas, .doc, .htm examples of in computing?
(a) Protocols
(b) Extensions
(c) Databases
(d) Other than those given as options
(e) Domains
Ans: (c) A filename extension is an identifier specified as a suffix to the name of a computer file, often separated from the filename with a dot, or other character, that indicates a characteristic of the file contents or its intended use. BAS: a file extension for a source code file format used by BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instructional Code); DOC: file extension used in MS Word 2003; HTM: a common file extension for HTML files.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1764. Which of the following is not a function of the control unit?
(a) Interpret instructions
(b) Read instructions
(c) Execute instructions
(d) Direct operations
(e) Provide control signals
Ans: (*) The control unit (CU) is a component of a computer’s central processing unit (CPU) that directs operation of the processor. It directs the operation of the other units by providing timing and control signals. Basically, the control unit reads an instruction from memory and then interprets this instruction, generating signals to tell the other components in the computer what to do (Cambridge IGCSE Computer Science By David Watson, Helen Williams). Besides, the Control Unit in very CPU is designed to execute a finite set of instructions, called the instruction set of that CPU. Each instruction in that set, when executed under the direction of the Control Unit, performs small program tasks such as reading data from memory or adding the contents of two registers (MATLAB 6 for Engineers: Hands-on Tutorial By Joe King).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1765. When you first turn on a computer, the COU is preset to execute instructions stored in
(a) Flash memory
(b) RAM
(c) ROM
(d) CD-ROM
(e) ALU
Ans: (c) Read-only memory is most commonly used to store system- level programs that we want to have available to the PC at all times. The most common example is the system BIOS program, which is stored in the system BIOS ROM. Having this in a permanent ROM means it is available when the power is turned on so that the PC can use it to boot up the system. So when we first turn on a computer, the system memory is empty, so the system BIOS ROM kicks in.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1766. The main directory of a disk is called the ____ directory.
(a) folder
(b) network
(c) root
(d) Other than those given as options
(e) Home
Ans: (c) An operating system maintains a list of files called a directory for each disk. The main directory of the disk is called the root directory. The root directory is provided by the operating system and has a special name; for example, in DOS systems the root directory is called. The root directory is sometimes referred to simply as the root.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1767. Which of the following is not a version of the Windows operating system software for the PC?
(a) 98
(b) ME
(c) XP
(d) Linux
(e) 95
Ans: (d) Linux is a Unix-like and mostly POSIX-compliant computer operating system (OS) assembled under the model of free and open-source software development and distribution. Linux is the leading operating system on servers, mainframe computers and virtually all fastest supercomputers, but is used on only around 1.6% of desktop computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1768. Data duplication wastes the space, but also promotes a more serious problem called
(a) Data inconsistency
(b) Isolated data
(c) Other than those given as options
(d) Program dependency
(e) Separated data
Ans: (a) Data duplication is the process of creating repeated records in a database. It leads to wasted space and inconsistent and inaccurate data. Deduplication is a desirable process provided by many storage solutions that searches through data and removes redundant copies of the same files.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1769. When a file contains instructions that can be carried out by the computer. It is often called a(n) ____ file.
(a) information
(b) Other than those given as options
(c) application
(d) executable
(e) data
Ans: (d) Executable file contains instructions that can be carried out by the computer. It is the part of a program that actually sends commands to the processor. In fact, when we run a program, we run the executable file. The processor executes the commands in the file-thus the name executable file.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1770. A computer virus normally attaches itself to another computer program known as a
(a) target program
(b) host program
(c) backdoor program
(d) Bluetooth
(e) Trojan horse
Ans: (b) A computer virus is a type of malware that propagates by inserting a copy of itself into and becoming part of another program. A computer virus resides on a host program and can replicate itself when executed. Virus can steal user data, delete or modify files & documents, records keystrokes & web sessions of a user.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1771. ______ are often delivered to a PC through an email attachment and are often designed to do harm.
(a) Spam
(b) Portals
(c) Viruses
(d) Other than those given as options
(e) E-mail messages
Ans: (c)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1772. = Sum (B1 B0) is an example of a
(a) cell address
(b) function
(c) formula
(d) value
(e) Other than those given as options
Ans: (b)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1773. The data storage hierarchy consists of
(a) Characters, fields, records, files and databases
(b) Bits, Bytes, Records, Fields, files and databases
(c) Bytes, bits, fields, records, files and databases
(d) Bits, bytes, fields, records, files and databases
(e) Other than those given as options
Ans: (d) Data are logically organized into:
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1774. Which of the following is not true about RAM?
(a) RAM is a temporary storage area
(b) RAM is the same as hard disk storage
(c) RAM is volatile
(d) RAM is a primary memory
(e) Other than those given as options
Ans: (b) RAM and hard disk storage are different from each other. Random Access Memory (RAM) refers to computer’s memory that is used for temporary storage, while a computer’s hard drive is used for permanent storage. Hard disk drive is used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks coated with magnetic material.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1775. Which of the following is not an example of application software?
(a) Spreadsheet software
(b) Word processing software
(c) Operating system software
(d) Database software
(e) Graphics software V (Main Exam)
Ans: (c) An application software is a computer program designed to perform a group of coordinated functions. Examples include a word processor, a spreadsheet, an accounting application, a web browser, a media player, or a photo editor. Operating systems are examples of system software, designed to provide services to other software.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1776. When cutting and pasting, the item cut is temporarily stored in the
(a) ROM
(b) dashboard
(c) hard drive
(d) Diskette
(e) clipboard
Ans: (e)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1777. The clock rate of a processor is measured in
(a) milliseconds
(b) megabytes or gigabytes
(c) megahertz or gigahertz
(d) nanoseconds
(e) micro hertz
Ans: (c)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1778. Computer program are written in a high-level programming language, however, the human readable version of a program is called
(a) instruction set
(b) Cache
(c) source code
(d) Word size
(e) Other those than given as options
Ans: (c)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1779. What is the difference between a CD-ROM and CD-RW?
(a) A CD-Rom can be written to and a CD-RW cannot
(b) They are the same – just two different terms used by different manufacturers
(c) Other than those given as options
(d) A CD-ROM holds more information than a CD-RW
(e) A CD-RW can be written to but a CD-ROM can only be read from
Ans: (e)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1780. Decreasing the amount of space required to store data and programs is accomplished by
(a) Disk caching
(b) Crashing
(c) RAID
(d) file compression
(e) Other than those given as options
Ans: (d)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1781. What does WAN stand for?
(a) Wynk Area Network
(b) Width Area Network
(c) Wide Area Network
(d) Wireless Area Network
(e) Wide Array Net
Ans: (c) In computing, WAN stands for Wide Area Network. It is a telecommunications network or computer network that extends over a large geographical distance. The Internet may be considered a WAN.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1782. System component called ____ is a multipurpose, programmable device that accepts digital data as input, processes it according to instructions stored in its memory, and provides results as output.
(a) Control unit
(b) Microprocessor
(c) Floppy disk
(d) ROM
(e) Cache
Ans: (b) A microprocessor is a multipurpose, programmable, clockdriven, register-based electronic device that accepts binary data as input, processes it according to instructions stored in its memory, and provides results as output. It incorporates the functions of a computer’s central processing unit (CPU) on a single integrated circuit (IC).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1783. What does LSI stand for?
(a) Large Scale Integrity
(b) Large Scale Integration
(c) Low Scale Integration
(d) Larger Scale Interior
(e) Largest Symbol Integration
Ans: (b) LSI stands for Large Scale Integration, the process of integrating or embedding thousands of transistors on a single silicon semiconductor microchip. LSI technology was conceived in the mid-1970s when computer processor microchips were under development. It was succeeded by very large-scale integration (VLSI) and ultra large-scale integration (ULSI) technologies.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1784. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?
(a) database, file, field, record, character
(b) character, record, field, file, database
(c) record, file, field, character, database
(d) field, file, character, database, record
(e) character, field, record, file, database
Ans: (e) Data is organized in a data storage hierarchy of increasingly complex levels: bits, bytes (characters), fields, records, files, and databases. Data are logically organized into: I Bits (characters): – a bit is the smallest unit of data representation (0 or 1); I Byte: a unit of digital information that most commonly consists of 8 bits; I Field: a field consists of a grouping of characters; I Record: record consists of fields, with each field describing an attribute of the entity; I File: a group of related records; I Database: an integrated collection of logically related records or files
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1785. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
(a) Storage, Output, Process, Input
(b) Input, Output, Process, Storage
(c) Process, Output, Storage, Input
(d) Storage, Process, Output, Input
(e) Input, Process, Output, Storage
Ans: (e) Computers are designed to: gather data, process data, output data and information, store data and information. These functions are summed up as Input, Process, Output and Storage.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1786. Which of the following refers to computer network availability to people within an organization?
(a) CIS
(b) PCN
(c) Intranet
(d) Internet
(e) MIS
Ans: (c) An intranet is a network based on TCP/IP protocols (an internet) belonging to an organization, usually a corporation, accessible only by the organization’s members, employees, or others with authorization. In its simplest form an intranet is established with the technologies for local area networks (LANs) and wide area networks (WANs).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1787. Proper removal of program from computer memory requires its
(a) Uninstallation
(b) Installation
(c) Removal
(d) Booting
(e) Debugging
Ans: (a) Uninstallation refers to the proper process of removing a program from a computer. It removes all files that were added to the computer when the application was initially installed. In addition, it might also remove files that were subsequently generated by the application.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1788. Which of the following is not a binary number?
(a) 10101
(b) 10001
(c) 12111
(d) 10011
(e) 10100
Ans: (c) In mathematics and digital electronics, a binary number is a number expressed in the binary numeral system, or base-2 numeral system, which represents numeric values using two different symbols: typically 0 (zero) and 1 (one). So 12111 is not a binary number.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1789. ISDN stands for
(a) International Subscriber Dialup Network
(b) Integral Service Dynamic Network
(c) International Service Digital Network
(d) Integrated Service Digital Network
(e) None of these
Ans: (d) ISDN stands for Integrated Services Digital Network. It is a set of communication standards for simultaneous digital transmission of voice, video, data, and other network services over the traditional circuits of the public switched telephone network. It was first defined in 1988 in the CCITT red book.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1790. EULA in computing stands for
(a) Environmental use licensing agreement
(b) End-use license arrangement
(c) Employee-use legal arrangement
(d) End-user license agreement
(e) None of these
Ans: (d) In computing, EULA stands for End User License Agreement. It is a legal contract between a software application author or publisher and the user of that application. The license may define ways under which the copy can be used, in addition to the automatic rights of the buyer including the first sale doctrine.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1791. Verification process of confirming identity for allowing access to a computer system is called
(a) Spooling
(b) Authorization
(c) Authentication
(d) Login
(e) Signup
Ans: (c) Authentication is the act of confirming the truth of an attribute of a single piece of claimed true by an entity. It involves the prevention of unauthorized access to computer systems. Authentication takes a variety of forms, ranging from verifying account credentials (using, amongst other things, a login name and password) to physical identity verification.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1792. Which of the following is not an output device?
(a) Printer
(b) Scanner
(c) Flat screen
(d) Touch screen
(e) Speaker CWE-V (Main Exam)
Ans: (b) A scanner is an input device that optically scans images or text and converts it to a digital image. Scanners allow a user to take a printed picture or document and convert it into a digital file, allowing a computer to read or display the file. Scanners work in conjunction with computer software programs, which import data from it.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1793. Which of the following is not a secondary storage device?
(a) CD
(b) Hard disc
(c) DVD
(d) RAM
(e) None of these
Ans: (d) RAM is considered as primary storage. It is also known as main memory since it is the memory where the operating system, application programs, and data in current use are kept so that they can be quickly reached by the computer’s processor. RAM is much faster to read from and write to than the hard disk, floppy disk, and CD-ROM.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1794. ___ means to browse or move from website to website randomly.
(a) Moving
(b) Trolling
(c) Looking
(d) Surfing
(e) Hopping
Ans: (d) In computing, surfing refers to the exploration of the World Wide Web by following one interesting link to another, usually without a definite objective or search strategy. In comparison, browsing is exploration with a definite objective but without a planned search strategy, and search is exploration definite in both objective and strategy.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1795. Which of the following software is used in computer?
(a) Scanner
(b) Mouse
(c) MS Office 2007
(d) Keyboard
(e) Plotter
Ans: (c) Microsoft Office 2007 is a version of Microsoft Office, a family of office suites and productivity software for Windows, developed and published by Microsoft. It consists of Microsoft Word (word processor), Microsoft Excel (spreadsheet), Microsoft PowerPoint (presentation program), etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1796. Which of the following is not a programming language?
(a) ALGOL
(b) C#
(c) Microsoft
(d) COBOL
(e) None of these
Ans: (c) Microsoft is an American multinational technology company that develops, manufactures, licenses, supports and sells computer software, consumer electronics and personal computers and services. Its best known software products are the Microsoft Windows line of operating systems, Microsoft Office suite, and Internet Explorer and Edge web browsers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1797. The speed of microprocessor used in computers is measured in
(a) Gigabyte
(b) Megabyte
(c) Gigahertz
(d) Bytes
(e) Kilohertz
Ans: (c) The speed of microprocessors, called the clock speed, is measured in megahertz (MHz) or gigahertz (GHz). Current microprocessor speed is measured in gigahertz (GHz), or 1 billion cycles per second. The higher the value, the faster the microprocessor.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1798. Which of the following system software operates computer system?
(a) Translator
(b) Interpreter
(c) Debugger
(d) Windows 2000
(e) Compiler
Ans: (d) Windows 2000 is an operating system, the system software that operates computer system. An operating system is the most important software that runs on a computer. It manages the computer’s memory, processes, and all of its software and hardware.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1799. Which of the following is used as an input device?
(a) Monitor
(b) Printer
(c) Webcam
(d) Switch
(e) Hub
Ans: (c) A webcam is an input device because it captures a video image of the scene in front of it. It is a video camera that feeds or streams its image in real time to or through a computer to computer network. It is either built in to the computer or it is connected through an USB cable.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1800. The biggest digital information among the following is
(a) Megabyte
(b) Terabyte
(c) Kilobyte
(d) Petabyte
(e) Gigabyte
Ans: (d) Among the given options, Petabyte has the largest memory size since 1 Bit = Binary Digit; 8 Bits = 1 Byte; 1024 Bytes = 1 KB (Kilo Byte); 1024 KB = 1 MB (Mega Byte); 1024 MB = 1 GB(Giga Byte); 1024 GB = 1 TB (Terra Byte); 1024 TB = 1 PB (Petabyte).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -37

Next Story

Computer Objective Questions Practice Set -39

Latest from Blog

error: Content is protected !!