Computer Objective Questions Practice Set -39

/
35 mins read

Q1801. Which of the following is a computer hardware?
(a) Interpreter
(b) Mouse
(c) Windows 7
(d) Compiler
(e) Assembler
Ans: (b) Computer hardware is any physical device used in or with a machine, whereas software is a collection of code installed into the computer’s hard drive. A mouse is a hardware input device that was invented by Douglas Engelbart in 1963. It allows an individual to control a pointer in a graphical user interface (GUI) and manipulate on-screen objects such as icons, files, and folders.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1802. Linux is
(a) A graphical design tool by Adobe
(b) An open source operating system
(c) Application software suite owned and sold by Microsoft
(d) An access channel for computers to exchange information
(e) An advanced programming language
Ans: (b) Linux is a computer operating system (OS) assembled under the model of free and opensource software development and distribution. Linux is the leading operating system on servers, mainframe computers and virtually all fastest supercomputers, but is used on only around 1.6% of desktop computers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1803. Network security system that monitors and controls the incoming and outgoing network traffic based on applied security rules is called
(a) Firewall
(b) Firmware
(c) Shareware
(d) Instruction set
(e) Device net
Ans: (a) In computing, a firewall is a network security system that monitors and controls the incoming and outgoing network traffic based on predetermined security rules. A firewall typically establishes a barrier between a trusted, secure internal network and another outside network, such as the Internet, that is assumed not to be secure or trusted.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1804. The browser’s ____ keeps a list of web pages you have visited during the current session.
(a) Cache
(b) History
(c) Favorites
(d) Trail
(e) Background
Ans: (b) The browser maintains a history list of the web sites a user has visited in the current session. On clicking the History menu, the list of pages visited during the current session is displayed. To save a web location permanently, a user needs to add it to the bookmark list.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1805. What does the term GUI stand for?
(a) Graphical User Interface
(b) Graphical User Input
(c) Graphical Utility Interface
(d) Graphics User Interface
(e) Graphics User Intelligence
Ans: (a) GUI stands for Graphical User Interface. It is program interface that takes advantage of the computer’s graphics capabilities to make the program easier to use. It allows the use of icons or other visual indicators to interact with electronic devices, rather than using only text via the command line.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1806. Windows explorer is the name of ____ in computing.
(a) Web browser
(b) File manager
(c) Taskbar
(d) Drive
(e) Network
Ans: (b) Windows Explorer is a graphical file management utility included with Microsoft operating systems. It displays the hierarchical structure of files, folders, and drives on a computer. It also shows any network drives that have been mapped to drive letters on a computer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1807. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as
(a) Non-volatile storage
(b) Volatile storage
(c) Sequential storage
(d) Direct storage
(e) Cache storage
Ans: (a) Nonvolatile storage refers to a storage device whose contents are preserved when its power is off. Storage using magnetic media (e.g. magnetic disks, magnetic tape or bubble memory ) is normally non-volatile. Other examples of non-volatile storage are EEPROM, CD-ROM, paper tape and punched cards.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1808. Converting the computer language of l’s and 2’s to characters that a person can understand is called
(a) Selecting
(b) Decoding
(c) Generating
(d) Creating clip art
(e) Highlighting
Ans: (b) Decoding is the process of converting code such as the computer language of 1’s and 2’s into plain text or any format that is useful for subsequent processes. Decoding is the reverse of encoding. It converts encoded data communication transmissions and files to their original states.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1809. Which of the following terms refer to the process of removing a file from a compressed archive?
(a) Extracting
(b) Decompressing
(c) Archiving
(d) Bundling
(e) Zipping
Ans: (a) The process of making an archive file is called archiving or packing. Reconstructing the original files from the archive is termed unarchiving, unpacking or extracting. Archiving software, such as WinRAR and 7-zip, are used to archive as well as extract files.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1810. Trackball, mouse, joystick are examples of ____used in computer system.
(a) Storing device
(b) Pointing device
(c) Data collection device
(d) Multimedia device
(e) Scanning device
Ans: (b) Trackball, Mouse, Joystick are examples of pointing devices. A pointing device is an input interface that allows a user to input spatial data to a computer. Mouse is the most common pointing device.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1811. What does RAM stand for?
(a) Readable Access Memory
(b) Read Accessed and Maintain
(c) Random Active Memory
(d) Random Access memory
(e) Read Active Memory
Ans: (d) RAM stands for Random Access Memory. It is a type of storage for computer systems that makes it possible to access data very quickly in random order. RAM is the most common type of memory found in computers and other devices, such as printers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1812. What does VOIP stand for?
(a) Video over IP
(b) Voice over IP
(c) Viruses over IP
(d) Virtual over IP
(e) None of these
Ans: (b) VOIP stands for Voice over Internet Protocol. It is a methodology and group of technologies for the delivery of voice communications and multimedia sessions over Internet Protocol (IP) networks, such as the Internet. Other terms commonly associated with VoIP are IP telephony, Internet telephony, broadband telephony, and broadband phone service.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1813. When any files are deleted from computer hard disk, Microsoft Windows places it in
(a) Directory
(b) Recycle Bin
(c) Root command
(d) Control Panel
(e) Kernel
Ans: (b) In computing, the recycle bin is temporary storage for files or folders that have been deleted by the user, but not yet permanently erased from the file system. It is also known as trash. Recycle bin functionality is usually integrated into a desktop environment and its file manager.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1814. Changing to newer usually more powerful or sophisticated versions of hardware components is termed as
(a) Plug and play
(b) Expansion
(c) Upgrading
(d) Upsizing
(e) None of the above
Ans: (c) Upgrading is the process of replacing a product with a newer version of the same product. It is done to bring the system up to date or to improve its characteristics. For example, changing from Windows 98 OS to Windows XP is an example of upgrade.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1815. C++ is a
(a) High level language
(b) Low level language
(c) Mid level language
(d) High Level Language with some low level features
(e) Low level language with some high level features
Ans: (c) C++ is a middle-level programming language developed by Bjarne Stroustrup starting in 1979 at Bell Labs. C++ runs on a variety of platforms, such as Windows, Mac OS, and the various versions of UNIX.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1816. Safari, Google Chrome, Internet explorer, etc are known as
(a) Extension
(b) Browser
(c) Protocol
(d) Domain
(e) URL
Ans: (b) Safari, Google Chrome, Internet explorer, etc are known as web browser, commonly referred to as a browser. They are software applications for retrieving, presenting, and traversing information resources on the World Wide Web, Other examples of browsers are: Firefox, Opera, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1817. The most significant system software program in a computer system is
(a) Operating system
(b) Interpreter
(c) ALU
(d) Compiler
(e) Firewall
Ans: (a) System software is computer software designed to provide services to other software. An operating system (OS) is the most important system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs. Microsoft Windows is an example of operating systems.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1818. What does USB stand for?
(a) Universal Serial By-Pass
(b) United Serial Bus
(c) Universal System Bus
(d) Universal Serial Bus
(e) United System Bus
Ans: (d) USB stands for Universal Serial Bus. It is a small, portable flash memory card that plugs into a computer’s USB port and functions as a portable hard drive. USB flash drives also are cal led thumb drives, jump drives, pen drives, key drives, tokens, or simply USB drives.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1819. Which of the following is used for manufacturing computer chips?
(a) Semiconductor
(b) Control bus
(c) Control unit
(d) Parity unit
(e) Interpreter
Ans: (a) Semiconductors are useful as a base material in the manufacturing of computer chips, also known as microchip or IC. Normally silicon is used as a semiconductor in the manufacture of computer chips.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1820. Specialized program that assist users in locating information of the web are called
(a) Spoilers
(b) Information engines
(c) Web browsers
(d) Resource locators
(e) Search engines
Ans: (e) A search engine is a specialized program that allows users to locate an internet resource-a web page, news group entry, or other public file-based on some search characteristic. Popular internet search engines include Google, Bing and Yahoo Search that enable users to search for documents on the World Wide Web.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1821. What is a computer program?
(a) an instruction
(b) computer software
(c) a computer activity to use
(d) a set of codes
(e) a set of instructions that tells the computer what to do
Ans: (e) In computing, a program is a specific set of ordered operations for a computer to perform. Typically, the program is put into a storage area accessible to the computer. The computer gets one instruction and performs it and then gets the next instruction.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1822. VLSI is a process in creating Integrated Circuits. VLSI stands for
(a) Visual-Large Scale Integration
(b) Very-Large Scale Integration
(c) Virtual-Large Scale Integration
(d) Very-Large Scale Internet
(e) Visual-Large Scale Internet
Ans: (b) VLSI stands for Very-Large- Scale Integration. It is the process of creating an integrated circuit (IC) by combining thousands of transistors into a single chip. The microprocessor is a VLSI device.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1823. Mouse, trackball and joystick are the examples of
(a) Scanning devices
(b) Pointing devices
(c) Storing device
(d) Multimedia device
(e) Biometric device
Ans: (b) Mouse, trackball and joystick are the examples of pointing devices. A pointing device is an input interface (specifically a human interface device) that allows a user to input spatial (i.e., continuous and multi-dimensional) data to a computer. The mouse is the most common pointing device.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1824. Choosing a program instruction or data item from memory is called
(a) storing
(b) decoding
(c) fetching
(d) detaching
(e) encoding
Ans: (c) Fetching is the process operation that obtains a program instruction or data item from memory. It constitutes the first step of the Fetch-Decode- Execute cycle of a computer. All instructions must be fetched before they can be decoded and then executed.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1825. Single word reference to viruses, worms etc. is
(a) virus
(b) harmware
(c) malware
(d) phish
(e) killerware
Ans: (c) Malware is an umbrella term that refers to a variety of forms of hostile or intrusive software, including computer viruses, worms, Trojan horses, spyware, adware and other malicious programs. It can take the form of executable code, scripts, and other software.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1826. URB in computer parlance stands for
(a) Universal System Bus
(b) Universal Serial Bus
(c) Uncounted System bus
(d) Universal Serial Backup
(e) Universal System Backup
Ans: (b) USB, short for Universal Serial Bus, is an industry standard that defines the cables, connectors and communications protocols used in a bus for connection, communication, and power supply between computers and electronic devices. It supports data transfer rates of 12 Mbps. A single USB port can be used to connect up to 127 peripheral devices.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1827. ____ refers to the unauthorised copying and distribution of software.
(a) Hacking
(b) Software piracy
(c) Cracking
(d) Plagarism
(e) Software literacy
Ans: (b) Software piracy is the unauthorized copying or distribution of copyrighted software. Software piracy can be done by copying, downloading, sharing, selling or installing multiple copies of software onto personal or work computers. It applies mainly to full-function commercial software.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1828. A computer file that is saved is permanently saved on the
(a) Hard Disk
(b) RAM
(c) Monitor
(d) ROM
(e) Scanner
Ans: (a) The computer’s permanent storage is used to keep files long-term. From memory, files are saved to permanent storage- primarily the PC’s hard drive. From the hard drive’s permanent storage, files can be opened and their contents viewed, modified, printed or sent over the internet to another computer for storage of editing.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1829. Which is not a storage device?
(a) A DVD
(b) A Hard Disk
(c) A Scanner
(d) A CD
(e) A Floppy Disk
Ans: (c) Storage Devices are the data storage devices that are used in the computers to store the data. Examples include: Hard Disk, Digital Versatile Disc (DVD), Compact Disk (CD) and Floppy Disk. A scanner is an input device that optically scans images or text and converts it to a digital image.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1830. What is the logical address of a Webpage?
(a) Protocol
(b) Extension
(c) Directory
(d) Domain
(e) URL
Ans: (e) Web addresses are recorded in a Uniform Resource Locator (URL), a logical address of a web page that can always used to dynamically retrieve the current physical copy over the Internet. The key advantage of the Uniform Resource Locator’s (URL) is its universality, since the address is the same no matter where in the world it is used.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1831. The Recycle Bin in a computer stores
(a) Hidden and Deleted folders
(b) Hidden files and folders
(c) Deleted files and folders
(d) Files and folders in floppy device
(e) Hidden and Deleted files
Ans: (c) In computing, the recycle bin is temporary storage for files or folders that have been deleted by the user, but not yet permanently erased from the file system. It is also known as trash. Recycle bin functionality is usually integrated into a desktop environment and its file manager.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1832. Which type of operating system allows simultaneous access to a computer system through two or more terminals?
(a) Multi-user
(b) Batch processing
(c) Multi-tasking
(d) Multi-processing
(e) Time sharing
Ans: (a) Multi-user Operating system allows simultaneous access to a computer system through two or more terminals .A dedicated transaction processing system such as railway reservation system that supports hundreds of terminal under control of a single program is an example of multiuser operating system.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1833. Converting the computer language of 1’s and 2’s to characters that a person can understand is called
(a) selecting
(b) decoding
(c) generating
(d) emailing-clip art
(e) highlighting
Ans: (b) Decoding is the process of converting code such as the computer language of 1’s and 2’s into plain text or any format that is useful for subsequent processes. Decoding is the reverse of encoding. It converts encoded data communication transmissions and files to their original states.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1834. Microsoft Windows is a (an)
(a) Presentation program
(b) Operating System
(c) Database program
(d) Graphics program
(e) Word processing program
Ans: (b) Microsoft Windows is a metafamily of graphical operating systems developed, marketed, and sold by Microsoft. It consists of several families of operating systems, each of which cater to a certain sector of the computing industry. Active Windows families include Windows NT, Windows Embedded and Windows Phone.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1835. To find information on the Web, it is best to use a _____ engine.
(a) program
(b) web
(c) search
(d) spreadsheet
(e) home page
Ans: (c) Search engines are programs that search documents for specified keywords and returns a list of the documents where the keywords were found. A search engine is really a general class of programs, however, the term is often used to specifically describe systems like Google, Bing and Yahoo Search that enable users to search for documents on the World Wide Web.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1836. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
(a) Process, Output, Input, Storage
(b) Input, Output, Process, Storage
(c) Process, Storage, Input, Output
(d) Storage, Output, Process, Input
(e) Input, Process, Output, Storage
Ans: (e) The four basic functions of a computer are input, processing, output and storage. Any activity or process performed by a computer falls into one of these four categories. I Input: which gathers date, and allows users to enter data I Process: It manipulates, calculates, or organizes that data into information. I Output: It displays data and information in a form suitable for the user. I Storage: It saves data and information for later use
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1837. Which one of the following should not considered as a form of secondary storage?
(a) optical disk
(b) floppy disk
(c) hard disk
(d) pen drive
(e) RAM
Ans: (e) Random Access Memory (RAM) is considered as the primary memory or main memory. It is the memory where the operating system, application programs, and data in current use are kept so that they can be quickly reached by the computer’s processor. RAM is much faster to read from and write to than the hard disk, floppy disk, and CD-ROM.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1838. A browser is :
(a) software for creating web pages
(b) software tool for looking at web pages
(c) tool for defining web pages
(d) software tool for describing web pages
(e) software tool for looking at pages
Ans: (b) Short for Web browser, a browser is a software application used to locate, retrieve and display content on the World Wide Web, including Web pages, images, video and other files. Firefox, Internet Explorer/Microsoft Edge, Google Chrome, Opera, and Safari are the major browsers.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1839. UNIX is a(n) ____ OS.
(a) Mac
(b) Windows
(c) Expensive
(d) Microsoft
(e) Open-source
Ans: (c) UNIX is an extremely expensive operating system. Unix operating systems are widely used in servers, workstations, and mobile devices. Unix is the leader in serving the Web. About 90% of the Internet relies on Unix operating systems running on Apache.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1840. Which of the following is smallest unit of data storage?
(a) KB
(b) TB
(c) MB
(d) GB
(e) Petabyte
Ans: (a) The units of computer memory measurements are: 1 Bit = Binary Digit; 8 Bits = 1 Byte; 1024 Bytes = 1 KB (Kilo Byte); 1024 KB = 1 MB (Mega Byte); 1024 MB = 1 GB(Giga Byte); 1024 GB = 1 TB (Terra Byte); 1024 TB = 1 PB (Petabyte). So the correct sequence is: Kilobyte, Megabyte, Gigabyte, Terabyte and Petabyte.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1841. Which of the following is an input device ?
(a) Scanner
(b) Plotter
(c) Loudspeaker
(d) Printer
(e) ALU
Ans: (a) A scanner is an input device that scans documents such as photographs and pages of text. When a document is scanned, it is converted into a digital format. This creates an electronic version of the document that can be viewed and edited on a computer. spreadsheet packages— some or them based like MS Excel and others both as Lotus 1-2-3. Lotus 1-24, developed by Corporation, is the most popular spreadsheet Description popular DOS/Windows based spreadsheet package popular Windows based spreadsheet package Spreadsheet package with advances presentation features Spreadsheet package that uses names to identify calls Spreadsheet package from Microsoft Corp. Spreadsheet package from Computer Associates Spreadsheet package from World Perfect Corp. typewriter-like keys that enables us to and other devices. Computer keyboards typewriter keyboards but contain additional keys. The keys typically found on computer keyboards are often classified as alphanumeric, punctuation and special keys.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1842. HTTP stands for —
(a) Hypertext Transfer Practical
(b) Hypertext Transfer Protocol
(c) Hypertext Transmission Protocol
(d) Hypertext Transfer Practice
(e) None of those given as options
Ans: (b) HTTP stands for Hypertext Transfer Protocol. It is an application protocol for distributed, collaborative, hypermedia information systems.[1] HTTP is the foundation of data communication for the World Wide Web. Hypertext is structured text that uses logical links (hyperlinks) between nodes containing text.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1843. The term megahertz or MHZ means —
(a) thousands of cycles per second
(b) hundreds of cycles per minute
(c) billions of cycles per second
(d) millions of cycles per minute
(e) millions of cycles per second
Ans: (e) Megahertz refers to One million cycles per second. It is used to measure the transmission speed of electronic devices, including channels, buses and the computer’s internal clock. One-megahertz clock means some number of bits (1, 4, 8, 16, 32 or 64) can be manipulated at least one million times per second.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1844. When you type a document on a computer, every letter you type is saved to the computer’s ____ or temporary storage area.
(a) CD-ROM
(b) CPU
(c) ROM
(d) RAM
(e) Hard Disk
Ans: (d) When we type letters on our phone or computer, the data for each letter is stored as a number in a byte in the computer’s RAM. However, when we save the letter, the data is copied from RAM to a storage device such as a memory stick or hard-drive for safe-keeping.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1845. A ______ and monitor are the two main output devices for a computer system.
(a) Storage device
(b) Plotter
(c) Printer
(d) Keyboard
(e) Mouse
Ans: (c) A monitor and a printer are the two main output devices for a computer system. Monitor is the most important output device of a computer system; it is the display screen of a computer. A Printer takes print commands from a computer and print out text/images on a paper.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1846. .TXT, .DOC, .SMP in computing are
(a) file names
(b) complex commands
(c) file extensions
(d) file titles
(e) keywords
Ans: (c) .text (Text file), .doc (Microsoft word) and smp (sample vision format) are extensions. A file extension is an identifier specified as a suffix to the name of a computer file, often separated from the filename with a dot, or other character, that indicates a characteristic of the file contents or its intended use.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1847. Which of the following is a programming language?
(a) MS-Word
(b) MS-Outlook
(c) Netscape
(d) Lotus
(e) Pascal
Ans: (e) Pascal is a high-level programming language developed by Niklaus Wirth in the late 1960s. The language is named after Blaise Pascal, a seventeenth- century French mathematician who constructed one of the first mechanical adding machines. Pascal is best known for its affinity to structured programming techniques.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1848. ______ is an example of browser software.
(a) Microsoft Publisher
(b) Microsoft Power Point
(c) Windows Explorer
(d) Microsoft Explorer
(e) Internet Explorer
Ans: (e) Internet Explorer is a series of graphical web browsers developed by Microsoft and included as part of the Microsoft Windows line of operating systems, starting in 1995. On March 17, 2015, Microsoft announced that Microsoft Edge will replace Internet Explorer as the default browser on its Windows 10 devices.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1849. What do you use to enter data into the computer from the following?
(a) keyboard
(b) screen
(c) plotter
(d) printer
(e) speaker
Ans: (a)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
Q1850. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet?
(a) Access
(b) Word
(c) Excel
(d) Smart Cell
(e) Lotus 1-2-3
Ans: (e) There are many products of spreadsheet are exclusively Windows based DOS and Windows based like Lotus Lotus Development Corporation, package among DOS users. Spreadsheet Package Description Lotus 1-2-3 Most popular package Excel Most popular package Quatto Pro Spreadsheet Javeline Plus Spreadsheet identify Multiplan Spreadsheet Supercalc Spreadsheet Plant Perfect Spreadsheet 27. (a) A keyboard is the set of typewriter-enter data into a computer and are similar to electric-typewriter
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -38

Next Story

Computer Objective Questions Practice Set -40

Latest from Blog

error: Content is protected !!