Computer Objective Questions Practice Set -40

/
34 mins read

Q1851. What is another name for a computer’s main volatile memory ?
(a) PROM
(b) RAM
(c) ROM
(d) HDD
(e) CD-ROM
Ans: (b) Volatile memory is computer storage that only maintains its data while the device is powered. Most RAM (Random Access Memory) used for primary storage in personal computers is volatile memory. Volatile memory contrasts with nonvolatile memory, which does not lose content when power is lost.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1852. Which component of a computer system perform arithmetic calculations ?
(a) ALU
(b) CU
(c) US
(d) CD-ROM
(e) Memory
Ans: (a) An arithmetic logic unit (ALU) is a digital circuit used to perform arithmetic and logic operations. It represents the fundamental building block of the central processing unit (CPU) of a computer. Modern CPUs contain very powerful and complex ALUs.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1853. ________ is the maximum number of horizontal and vertical pixels that are displayed on the screen.
(a) Response Rate
(b) Pixel
(c) Resolution
(d) Screen size
(e) Reflection
Ans: (c) Resolution is the maximum number of horizontal and vertical pixels displayed on the screen. It is usually quoted as width × height, with the units in pixels: for example, “1024 × 768” means the width is 1024 pixels and the height is 768 pixels.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1854. The speed of a PC is measured in
(a) Nanoseconds
(b) Megabytes
(c) Megahertz
(d) Milliseconds
(e) Kilo seconds
Ans: (c) The speed of microprocessors, called the clock speed, is measured in megahertz (MHz) or gigahertz (GHz). The megahertz, abbreviated MHz, is a unit of alternating current (AC) or electromagnetic (EM) wave frequency equal to one million hertz (1,000,000 Hz).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1855. A small picture that represents either a program or a shortcut on a computer screen is
(a) a logo
(b) a pointer
(c) a graphics
(d) an icon
(e) a shortcut
Ans: (d) An icon is a small picture that appears on the computer screen, usually to represent a program or a file created by a program. Using a pointing device like a mouse, one can move an icon by dragging it.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1856. Which of these is not a peripheral, in computer terms ?
(a) Mouse
(b) Keyboard
(c) Monitor
(d) Printer
(e) Motherboard
Ans: (e) A peripheral device connects to a computer system to add functionality. Examples are a mouse, keyboard, monitor, printer and scanner. A motherboard is the main printed circuit board (PCB) in computer systems that allows communication between many of the crucial electronic components of a system, such as the central processing unit (CPU) and memory.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1857. Windows Explorer is the name of
(a) a web browser
(b) a network
(c) a file manager
(d) an internet browser
(e) a drive
Ans: (c) Microsoft Windows Explorer is a graphical file management utility for the Windows operating system (OS). It was introduced with Windows 95 and later renamed File Explorer. Windows Explorer replaced File Manager in versions of Windows prior to Windows 95.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1858. Which of the following are input devices? (i) Keyboard (ii) Pointer (iii) Speaker (iv) Scanner (v) Plotter (vi) Webcam
(a) (i), (iv), (v)
(b) (i), (ii), (v)
(c) (i), (v), (vi)
(d) (i), (iii), (vi)
(e) (i), (ii), (iv), (vi)
Ans: (e) In computing, an input device is a peripheral (piece of computer hardware equipment) used to provide data and control signals to a computer. Examples of input devices include keyboards, mouse, scanners, digital cameras, pointers, webcam and joysticks
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1859. Which is a software ?
(a) Pointer
(b) Mouse
(c) MS Word
(d) Keyboard
(e) Plotter
Ans: (c) Microsoft Word is one of the most widely used application software. Application software enable the user to complete tasks such as creating documents, spreadsheets, databases, and publications, doing online research, etc. Application software contrasts with system software, which is mainly involved with running the computer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1860. Oracle is a
(a) Hardware
(b) RDBMS
(c) System software
(d) High level language
(e) Operating system
Ans: (b) Oracle is a Relational Database Management System (RDBMS), produced and marketed by Oracle Corporation. RDBMS data is structured in database tables, fields and records. Each RDBMS table consists of database table rows.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1861. Connections to other documents or to other locations within a Web site are
(a) bots
(b) hyperlinks
(c) hyperconnects
(d) plug-ins
(e) filters
Ans: (b) In computing, a hyperlink is a reference to data that the reader can directly follow either by clicking or by hovering. A hyperlink points to a whole document or to a specific element within a document. It is a built-in connection to other documents, graphics, audio files, videos, other webpages, or websites.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1862. Which of the following is not a type of computer network ?
(a) LAN
(b) PAN
(c) WAN
(d) MAN
(e) RAN
Ans: (e) Some of the different networks based on size are: Personal Area Network (PAN), Local Area Network (LAN), Metropolitan Area Network (MAN), Wide Area Network (WAN), etc. other examples include, TANs (Tiny Area Network), CANs (Campus Area Networks), etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1863. The operating system is the most common type of ______ software.
(a) presentation software
(b) application
(c) system
(d) word-processing software
(e) communication
Ans: (c) An operating system (OS) is the most common type of system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs. Application programs usually require an operating system to function.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1864. PowerPoint is _______
(a) an application program for graphics
(b) an application program for document preparations
(c) an application program for spreadsheet
(d) an application program for presentation
(e) a program for powerful applications
Ans: (d) Microsoft PowerPoint is a slide show presentation program currently developed by Microsoft. It is useful for helping develop the slide-based presentation format, and is currently one of the most commonly- used presentation programs available.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1865. Every web page has a unique address called a(n)
(a) ARL
(b) RUL
(c) LUR
(d) URL
(e) Hyperlink
Ans: (d) Every website has a unique address on Internet, known as URL (Uniform resource Locator). It is made up of five parts: the protocol, the domain name, the path, the directory and the file name.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1866. The ‘http’ you type at the beginning of any site’s address stands for
(a) Hyperspace Techniques and Technology Progress
(b) Hidden Text Transfer Protocol
(c) Hyperspace Terms and Technology Protocol
(d) Hyper Text Transfer Protocol
(e) HTML Transfer Technology Process
Ans: (d) HTTP stands for Hypertext Transfer Protocol. It is the foundation of data communication for the World Wide Web. Hypertext is structured text that uses logical links (hyperlinks) between nodes containing text. HTTP is the protocol to exchange or transfer hypertext.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1867. Which of the following is a text-based operating system ?
(a) Windows-95
(b) MS-DOS
(c) Windows 2000
(d) Windows XP
(e) Windows CE
Ans: (b) MS-DOS is a computer operating system by Microsoft Corporation. It stands for “Microsoft Disk Operating System”, and came from an operating system Microsoft bought called QDOS, or the “Quick and Dirty Operating System.” It was popularly used in PCs before an operating system called Microsoft Windows came out.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1868. Which of the following is contained at the end of the computer file name and helps to determine the type of file ?
(a) File property
(b) File sub-name
(c) File extension
(d) File name
(e) File nomenclature
Ans: (c) A file extension is an identifier specified as a suffix to the name of a computer file, often separated from the filename with a dot, or other character, that indicates a characteristic of the file contents or its intended use. Some of its examples include: .text (Text file), .doc (Microsoft word) and smp (sample vision format).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1869. Programs such as Mozilla Firefox that serve as navigable windows into web are called
(a) Hyperlinks
(b) a networks
(c) Web browsers
(d) Internet
(e) URLs
Ans: (c) Mozilla Firefox is a free and open-source web browser developed by the Mozilla Foundation and its subsidiary, the Mozilla Corporation. As of January 2016, Firefox has between 9% and 16% of worldwide usage as a “desktop” browser, making it the second most popular web browser after Google Chrome.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1870. The largest unit of digital information is
(a) Byte
(b) Kilobyte
(c) Terabyte
(d) Megabyte
(e) Gigabyte
Ans: (c) The units of computer memory measurements are: 1 Bit = Binary Digit; 8 Bits = 1 Byte; 1024 Bytes = 1 KB (Kilo Byte); 1024 KB = 1 MB (Mega Byte); 1024 MB = 1 GB(Giga Byte); 1024 GB = 1 TB (Terra Byte); 1024 TB = 1 PB (Petabyte).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1871. The process of writing computer instructions in a programming language is known as
(a) Coding
(b) Instructioning
(c) File
(d) Algorithming
(e) Processing
Ans: (a) The process of writing computer instructions in a programming language is known as coding. A compiler is a program that converts high level instructions into a language that the computer can understand.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1872. What is the name of a computer pointing input device ?
(a) sound card
(b) monitor
(c) mouse
(d) modem
(e) keyboard
Ans: (c) A computer mouse is a pointing device (hand control) that detects two-dimensional motion relative to a surface. This motion is typically translated into the motion of a pointer on a display, which allows a smooth control of the graphical user interface.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1873. _______ is an area of a computer that temporarily holds data waiting to be processed, stored or output.
(a) Motherboard
(b) Storage
(c) CPU
(d) Memory
(e) ALU
Ans: (d) Primary storage of memory is the computer circuitry that temporarily holds data waiting to be processed. The circuitry is inside the computer. For example, Memory(RAM) stores information pending for process interrupt, upon granting the application the interrupt to be processed.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1874. VoIP stands for
(a) Voice over IP
(b) Vote over IP
(c) Vendor over IP
(d) Voice on IP
(e) Version over IP
Ans: (e) VoIP stands for Voice over Internet Protocol. It is a technology that allows us to make voice calls using a broadband Internet connection instead of a regular (or analog) phone line. Other terms commonly associated with VoIP are IP telephony, Internet telephony, etc.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1875. GUI in computing stands for
(a) Graphical User Interface
(b) General User Interaction
(c) Graphical Utility Interface
(d) Good User Interface
(e) Graphical User Interlude
Ans: (a) GUI stands for Graphical User Interface. It is a program interface that takes advantage of the computer’s graphics capabilities to make the program easier to use. In addition to their visual components, graphical user interfaces also make it easier to move data from one application to another.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1876. The term BASIC is an acronym for
(a) Basic All System Internal Code
(b) Balanced Assembly System Integrated Code
(c) Beginner’s Assembly Syntax Instruction Code
(d) Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code
(e) Basic All-purpose Syntax Integrated Code
Ans: (d) BASIC is an acronym for Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code. It is a family of general-purpose, high-level programming languages whose design philosophy emphasizes ease of use. (b) Desktop publishing program (a) Spreadsheet (c) Presentation (d) Word processor (e) E–mail program
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1877. What do we use to change the appearance and positioning of text document in MS Word ?
(a) Editing
(b) Scaling
(c) Re-appearance
(d) Indenting
(e) Formatting
Ans: (e) Changing the appearance and positioning of text in MS Word is known as formatting. Formatted text is any text that contains special formatting such as font size, font color, bold, italic, etc. In addition to making our document more appealing, formatted text can draw the reader’s attention to specific parts of the document and help communicate our message.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1878. Which of the following is not an output device in a computer system ?
(a) Keyboard
(b) Printer
(c) Monitor
(d) Speaker
(e) Plotter
Ans: (a) Keyboard along with mouse are the two most common input devices used in a computer system. A keyboard is a typewriter-style device which (c) (A9 – A99) (d) (A9 ; A99) (e) (A9 , A99)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1879. Which of the following is not one of the basic components of a desktop personal computer system ?
(a) Storage Devices
(b) Input Device
(c) System Unit
(d) Internet
(e) Display Device
Ans: (d) A typical desktop computer consists of a computer system unit, input device (keyboard, mouse), storage device (hard drive), and a display device (monitor). The computer system unit is the enclosure for all the other main interior components of a computer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1880. ADSL is a data communication technology that enables faster data transmissions over telephone lines. ADSL stands for
(a) Accelerated Digitized Subscriber Line
(b) Accelerated Digital Subscriber line
(c) Analogous Digital Service Line
(d) Asymmetric Digital Subscriber Line
(e) Asynchronous Data Subscriber Line
Ans: (d) ADSL stands for Asymmetric Digital Subscriber Line. It is a type of digital subscriber line (DSL) technology, a data communications technology that enables faster data transmission over copper telephone lines rather than a conventional voiceband modem can provide.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1881. VIRUS stands tor ____________.
(a) Vital Information Resource Under Siege
(b) Vital Information Resource Under Seizure
(c) Vital Information Reason Under Siege
(d) Vital Information Resource Under System
(e) Vital Information Recourse Under Siege
Ans: (a) In computing, VIRUS stands for Vital Information Resources Under Siege. A computer virus is a computer program that can replicate itself and spread from one computer to another without your knowledge and runs against your wishes. It inserts itself into host programs and propagate when the infected program gets executed.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1882. SQL stands for ___________.
(a) Structured query language
(b) Semi questioning language
(c) Structured question language
(d) Sequential question language
(e) Sequential query language
Ans: (a) SQL stands for Structured Query Language. It is a special- purpose programming language designed for managing data held in a relational database management system (RDBMS), or for stream processing in a relational data stream management system (RDSMS). It is used for accessing databases.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1883. How to specify cell range from A9 to A99 in Excel?
(a) (A9 : A99)
(b) (A9 to A99) Ans: (a) To select a range with the name box in excel, a user needs to type in the first and last cell address of the range he wants to select, with a colon between them, then hit enter. The first cell is the top left of the range and the last cell is the bottom right. So The cell range from A9 to A99 in Excel can be specified with the help of (A9: A99).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1884. Descending order of data hierarchy in data management in computing is
(a) Database-file-record-fteldsbyte- bit
(b) Database-records-filesbytes- fields-bit
(c) Database-record-fields-filebytes- bit
(d) Database-fields-file-recordbit- bytes
(e) Database-file-record-fieldsbit- bytes
Ans: (a) Data is organized in a data storage hierarchy of increasingly complex levels: bits, bytes, fields, records, files, and databases. Data are logically organized into: I Bits (characters) : a bit is the smallest unit of data representation (0 or 1); I Byte : a unit of digital information that most commonly consists of 8 bits; I Field : a field consists of a grouping of characters; I Record : record consists of fields, with each field describing an attribute of the entity; I File : a group of related records; I Database : an integrated collection of logically related records or files
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1885. Which of the following commands would you choose to move selected text from one place to another?
(a) Drag and paste
(b) Cut and paste
(c) Delete and paste
(d) Copy and paste
(e) Move and paste
Ans: (b) In word processing, cut and paste and copy and paste are related commands that offer technique for transferring data. The cut command removes the selected data from its original position, while the copy command creates a duplicate. Cut and paste command removes content from one place to another in a document.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1886. What is the generation of the computers which are built with VLSI technology and microprocessor?
(a) Fourth
(b) First
(c) Third
(d) Second
(e) Other than those given as options
Ans: (a) The fourth generation of computer technology is based on the microprocessor. Microprocessors employ Large Scale Integration (LSI) and Very Large Scale Integration (VLSI) techniques to pack thousands or millions of transistors on a single chip. The fourth generation computers were employed during 1975-1989.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1887. If you copy and paste a file ___________.
(a) The file gets scanned.
(b) The original file remains unchanged and a new file is created.
(c) The original file is removed and a new file is not created.
(d) The original file remains unchanged and a new file is not created.
(e) The original file is deleted and a new file is created.
Ans: (b) Copy and paste is used to make a clone or duplicate of the file. So while it keeps the original file unchanged, it creates a new copy of the same file.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1888. The process of writing computer instructions in a programming language is known as
(a) Processing
(b) File
(c) Coding
(d) Folder
(e) Testing
Ans: (c) The process of writing computer instructions in a programming language is known as coding. From the program in its human-readable form of source code, a compiler can derive machine code—a form consisting of instructions that the computer can directly execute.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1889. Single–word reference to viruses, worms etc. is __________ .
(a) harrnware
(b) killerware
(c) phish
(d) malware
(e) virus
Ans: (d) Malware’ is an umbrella term used to refer to a variety of forms of hostile or intrusive software, including computer viruses, worms, Trojan horses, ransomware, spyware, adware, scareware, and other malicious programs. It can take the form of executable code, scripts, active content, and other software.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1890. To move to the bottom of a document, press _________.
(a) End key
(b) Home key
(c) Ctrl + End
(d) Insert key
(e) Shift key
Ans: (c) Ctrl + End is a keyboard shortcut used to jump to the end of all of the text in a page or document in MS word. When used alone, the end key moves the cursor to the end of the line, document, page, cell, or screen of where your cursor is positioned.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1891. HTTP refers to ____________.
(a) Hyper Text Tie Protocol
(b) Home Text Transaction Protocol
(c) Hyper Text Transmission Protocol
(d) Hyper Text Transfer Protocol
(e) Home Text Transmission Protocol
Ans: (d) HTTP stands for Hypertext Transfer Protocol. It is a protocol that allows files to be transferred from a web server so that we can see them on our computer by using a browser. HTTP is the foundation of data communication for the World Wide Web (www).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1892. In computing and electronic system, BCD is abbreviation of
(a) Bit Coded Digit
(b) Binary Coded Decimal
(c) Byte Coded Digit
(d) Bit Coded Decimal
(e) Binary Coded Digit
Ans: (b) In computing and electronic systems, BCD stands for binary- coded decimal. It is a class of binary encodings of decimal numbers where each decimal digit is represented by a fixed number of bits, usually four or eight. Special bit patterns are sometimes used for a sign or for other indications.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1893. Which one of the following would not be considered as a form of secondary storage?
(a) RAM
(b) hard disk
(c) optical disk
(d) floppy disk
(e) flash drive
Ans: (a) (d) RAM (Random Access Memory) is considered as primary storage. It is also known as main memory since it is the memory where the operating system, application programs, and data in current use are kept so that they can be quickly reached by the computer’s processor. RAM is much faster to read from and write to than the forms of secondary storage.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1894. Which of the following best describes a private, company wide network, closed to public access?
(a) Internet
(b) Intranet
(c) Virtual Private Network
(d) Cloud Computing
(e) Extranet
Ans: (b) Intranet is a private, company wide network, closed to public access, that uses internet type technology. It is a private network accessible only to an organization’s staff. In its simplest form, an intranet is established with the technologies for local area networks (LANs) and wide area networks (WANs).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1895. A function inside another function in excel is called __________.
(a) Sum function
(b) Round function
(c) Nested function
(d) Double function
(e) Test function
Ans: (c) A function inside another function in excel is known as nested function. Nested functions use a function as one of the arguments of another function. A user can nest up to 64 levels of functions.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1896. Files have been moved to the Trash Bin, and the trash bin has been emptied. Which of the following is true of the deleted files?
(a) They can be selected and changed
(b) They are no longer accessible
(c) They appear in light grey shade
(d) They can be retrieved, edited, and saved in a new location
(e) They cannot be selected but can be changed
Ans: (b) Trash Bin (popularly known as the Recycle Bin is the temporary storage for files that have been deleted in a file manager by the user, but not yet permanently erased from the file system. Files deleted from the Trash Bin) is no longer accessible since the “Empty Trash” function permanently deletes them.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1897. Which of the following statements is correct?
(a) johndow@yahoo.com is an email address
(b) johndow@yahoo.com is a web site (url)
(c) johndow@yahoo.com is a computer name
(d) johndow@yahoo.com is a robot
(e) johndow@yahoo.com is a web builder
Ans: (a) johndow@yahoo.com is an email address that can be used for sending and receiving mails. An email has 3 parts: username, the domain name (the name of server that hosts it) and @ symbol that separates the two. In johndow@yahoo.com, the @ symbol separates the user name (johndow) from the domain name (yahoo.com).
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1898. Which of the following statements is correct ?
(a) www.google.com is a computer virus
(b) www.google.com is the web site address to a popular search engine
(c) www.google.com is an email address to a computer company
(d) www.google.com is the name of the person who invented the Internet
(e) Other than those given as options
Ans: (b) google.com is the web address of the world’s most used search engine used for accessing information that is available on the world wide web. It indexes billions of web pages, so that users can search for the information they desire through the use of keywords and operators. It was originally developed by Larry Page and Sergey Brin in 1997.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1899. A computer program that converts assembly language to machine language is
(a) Intersection
(b) Assembler
(c) Comparator
(d) Complicate
(e) Converter
Ans: (b) Assembly language is converted into executable machine code by a utility program referred to as an assembler. The conversion process is referred to as assembly, or assembling the code. It takes basic computer instructions and converts them into a pattern of bits that the computer’s processor can use to perform its basic operations.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q1900. The term __________ designates equipment that might be added to a computer to enhance, its functionality.
(a) Disk pack
(b) System device
(c) Operating device
(d) Digital device
(e) Peripheral device
Ans: (e) A peripheral device is generally defined as any auxiliary device that connects to and works with the computer in some way and enhances its functionalities. Examples of peripherals are keyboard, mouse, image scanners, tape drives, microphones, loudspeakers, webcams, and digital cameras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -39

Next Story

Computer Objective Questions Practice Set -41

Latest from Blog

error: Content is protected !!