Computer Objective Questions Practice Set -44

/
10 mins read

Q2051. An act of sending e-mails or creating web pages that are designed to collect an individual’s online bank, credit card, or other login information?
(a) Spam
(b) Phishing
(c) hacking
(d) cracking
(e) Malware
Ans: (b) Phishing is a term used to describe a malicious individual or group of individuals who scam users. They do so by sending e-mails or creating web pages that are designed to collect an individual’s online bank, credit card, or other login information. Because these e-mails and web pages look like legitimate companies users trust them and enter their personal information.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2052. . 17.Which of the following are properties of USB?
(a) Platform dependent
(b) Platform independent
(c) Source dependent
(d) Software dependent
(e) Software independent
Ans: (b) USB (Universal Serial Bus) is the most popular connection used to connect a computer to devices such as digital cameras, printers, scanners, and external hard drives. USB is a cross-platform technology that is supported by most of the major operating systems. It can run on any hardware platform (PC, Mac, etc.) or OS platform (Linux, MacOS, Unix, Windows, etc.). Unlike most removable drives, a USB drive does not require rebooting after it’s attached, does not require batteries or an external power supply, and is not platform dependent.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2053. Which of the following is false about the clock of the system?
(a) The system can periodically refresh the time by synchronizing with a time source
(b) It is the property of the toolbar
(c) System time is the current date and time of day.
(d) The system keeps time so that your applications have ready access to accurate time.
(e) The system bases system time on coordinated universal time (UT(c)
Ans: (b) System time is a property of the taskbar. It is clubbed with other taskbar properties in the system tray. System time is the current time and date that the computer system keeps track of so that applications running on the system have ready access to accurate time. Most computer systems base their system time on the current time in relation to Greenwich, England, which is called the coordinated universal time (UTC), and each time zone is designated as being ahead or behind by a specific number of hours.When the system first starts, it sets the system time to a value based on the real-time clock of the computer and then regularly updates the time.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2054. Which of the following is the text alignment available in word processing software that adjusts the left margin while keeping the right margin in any way?
(a) Left justify
(b) Justify
(c) Right justify
(d) Centre
(e) Orientation
Ans: (a) The Left Justify text alignment aligns text to the Left. This aligns all selected text to the left margin. The Align Text Left command is the most common alignment and is selected by default when a new document is created.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2055. What is the full form of RTF?
(a) Rich Text Format
(b) Richer Text Formatting
(c) Right Text Fishing
(d) Right Text Font
(e) Rich Text Font
Ans: (a) RTF stands for Rich Text Format. It is a file format that lets us exchange text files between different word processors in different operating systems. It was developed by Microsoft in 1987 for use in its products and for cross-platform document interchange.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2056. Which of the following computer languages is a mathematically oriented language used for scientific problems?
(a) COBOL
(b) FORTRAN
(c) LISP
(d) PROLOG
(e) ANDROID
Ans: (b) FORTRAN (Formula Translation) is a mathematical oriented programming language that is used for solving engineering and scientific problems. Introduced by IBM Corporation in 1957, it was not only the most popular programming language among scientists and engineers and so is today but also the first high level language to be used in any modern digital computer. The grammar, syntax and semantics of this language are
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2057. Oracle is a :
(a) Hardware
(b) RDBMS
(c) System software
(d) High level language
(e) None of the above
Ans: (b) Oracle is an object-relational database management system (RDBMS) produced and marketed by Oracle Corporation. RDBMS allows relationships to be established across different tables and allows querying of the table to extract certain data. They are useful to efficiently manage vast amount of data and are used in large business applications such as MySQL.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2058. The part of a computer that coordinates all its functions is called its…
(a) System board
(b) ROM program
(c) Arithmetic logic unit
(d) Control unit
(e) None of these
Ans: (d) This control unit, one of the three components of Central Processing Unit (CPU), controls the operations of all parts of computer but does not carry out any actual data processing operations.It is responsible for controlling the transfer of data and instructions among other units of a computer. CPU Memory unit Control unit Arithmetic & logic Unit Input unit Output unit
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2059. Which among the following cycle consists of an Input, processing, output and storage as its constituents?
(a) Output
(b) Processing
(c) Input
(d) Storage
(e) Data
Ans: (b) The Information Processing Cycle includes (i) input, (ii) processing, (iii) storage and (iv) output.These processes work together and repeat over and over. I Input—entering data into the computer. I Processing—performing operations on the data. I Storage—saving data, programs, or output for future use. I Output—presenting the results.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2060. Which of the following is the organized collection of large amount of interrelated data stored in a meaningfully way used for manipulation and updating?
(a) File
(b) Database
(c) Folder
(d) Data-mining
(e) Data source
Ans: (b) Database refers to an organized collection of large amount of interrelated data stored in a meaningfully way that can be easily accessed and manipulated. Data processing refers to the process of performing specific operations on a set of data or a database. Traditional databases are organized by fields, records, and files.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2061. Which of the following is not a property of fibre optic cabling?
(a) Easier to capture a signal from than copper cabling
(b) Transmits at faster speeds than copper cabling
(c) Very resistant to interference
(d) Carries signals as light waves
(e) les attenuation
Ans: (c)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2062. ________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
(a) The motherboard
(b) The operating system
(c) The platform
(d) Application software
(e) Hardware
Ans: (b) The operating system controls system functions and provides a with the computer. It acts as an computer and the computer hardware. which manages resources memory, processor, and input/28. (c) Fibre optic technology is far interference than electricity send the signal for over 200 kilometres while a copper cable signal suffers distance. such that instructions are similar to the mathematical formulae.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2063. In which of the following level of OSI model, data encryption is done?
(a) Session layer
(b) Application layer
(c) Transport layer
(d) Network layer
(e) Data link layer
Ans: (*)
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2064. Communication between a computer and a keyboard involves _______ transmission
(a) Half-duplex
(b) Automatic
(c) Full-duplex
(d) Simplex
(e) none of the above
Ans: (d) Communication between a simplex transmission. In this type be sent only through one direction We cannot send a message 26. (*) In the OSI Model, Presentation data encryption, data conversion data into the form that the application formats and encrypts data to be freedom from compatibility problems. layer.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2065. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called
(a) Passwords
(b) Entry codes
(c) Security commands
(d) Codewords
(e) None of these
Ans: (a) Coded entries which are used to gain access to a computer system are called passwords. User names and passwords are commonly used by people during a log in process that controls access to protected computer operating systems, mobile phones, cable TV decoders, automated teller machines (ATMs), etc. computer and a keyboard involves type of transmission mode data can direction i.e. communication is unidirectional. message back to the sender. Presentation layer performs data compression, conversion etc. this layer works to transform application layer can accept. This layer be sent across a network, providing problems. It is sometimes called the syntax controls the way in which the computer a means by which users can interact an intermediary between the user of a hardware. It is a large collection of software resources of the computer system, such as input/output devices. less susceptible to noise and electromagnetic electricity along a copper wire. It can kilometres without any real loss of quality suffers a lot of degradation over that
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2066. A process known as _______ is used by large retailers to study trends.
(a) data selection
(b) data mining
(c) POS
(d) data conversion
(e) data inversion
Ans: (b) Data mining is the process of collecting and then critically analyzing that data for business and commercial purposes. It is the computational process of discovering patterns in large data sets involving methods at the intersection of artificial intelligence, machine learning, statistics, and database systems. The overall goal of the data mining process is to extract information from a data set and transform it into an understandable structure for further use.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2067. What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the internet?
(a) Fragmentation
(b) Compression
(c) Encapsulation
(d) Unzipped
(e) Abstraction
Ans: (b) Compression is used to compress files before backing them up or in preparation for transfer over the Internet. It is a reduction in the number of bits needed to represent data. Compressing data can save storage capacity, speed file transfer, and decrease costs for storage hardware and network bandwidth.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2068. ________ is the process of dividing the disk into tasks and sectors.
(c) Formatting
(b) Alloting (2 Crashing
(d) Tracking
(e) Decrypting Ans: (c) Formatting is the process of dividing the disk into tracks and sectorsso that the operating system can store and locate data and information on the disk. A track is a narrow recording band that forms a full circle on the surface of the disk. The disk’s storage locations consist of pie-shaped sections which break the tracks into small arcs called sectors.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2069. ________ are software which is used to do particular task.
(a) Program
(b) Operating system
(c) Data software
(d) Data
(e) None of these
Ans: (a) An application or program is a piece of software that is used to accomplish a particular task. It is written to supplement the commands available to a particular operating system. For example, word is a program that enables a user to carry out word processing.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2070. DEL command is used to _________.
(a) delete directory
(b) delete files
(c) delete labels
(d) delete contents of file
(e) None of these
Ans: (b) In computing, the del command is used to delete one or more files or directories from a filesystem. It is a command in all DOS, OS/2 and Microsoft Windows command line interpreters (shells), 4DOS, NDOS, 4OS2, 4NT and Windows PowerShell.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2071. _______ is the revolving around the use of nano structures to build devices on an extremely small scale.
(a) Micro-technology
(b) Nanotechnology
(c) Computer forensics
(d) Artificial Intelligence
(e) Very small scale technology
Ans: (b) Nanotechnology is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale. Nanotechnology may make it possible to manufacture lighter, stronger, and programmable materials that require less energy to produce than conventional materials, that produce less waste than with conventional manufacturing.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2072. The CPU and memory are located in which of the following devices?
(a) expansion board
(b) motherboard
(c) storage device
(d) output device
(e) System unit
Ans: (b) The motherboard is the computer’s main circuit board. It’s a thin plate that holds the CPU, memory, connectors for the hard drive and optical drives, expansion cards to control the video and audio, and connections to your computer’s ports (such as USB ports). The motherboard connects directly or indirectly to every part of the computer.The central processing unit (CPU), also called a processor, is located inside the computer case on the motherboard.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2073. The components that process data are located in which of the following?
(a) output devices
(b) input devices
(c) system unit
(d) storage component
(e) None of these
Ans: (c) A system unit is the part of a computer that houses the primary devices that perform operations and produce results for complex calculations. It includes the motherboard, CPU, RAM and other components, as well as the case in which these devices are housed. This unit is also known as a chassis or a tower in layman’s terms, and it performs the majority of the functions that a computer is required to do.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2074. _______ is data that has been organised and presented in a meaningful fashion.
(a) Software
(b) A process
(c) Storage
(d) Information
(e) Data
Ans: (d) Data is a representation of a fact or idea.Data has no value until it is organized in some way so that it becomes meaningful to somebody. Information is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2075. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty is called _______.
(a) simulation
(b) robotics
(c) computer forensics
(d) animation
(e) encapsulation
Ans: (c) Computer forensics is a law enforcement specialty that involves the application of computer systems and techniques to gather potential legal evidence against a criminal. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer provides evidence for trials.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2076. Which of the metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer?
(a) CPU
(b) system unit
(c) mainframe
(d) platform
(e) microprocesso
Ans: (b) The system unit is the enclosure that contains the main components of a computer. It is the metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer together, including the computer’s processor (its brains), its memory, and the many circuit boards that help the computer function. It is also referred to as a computer case or tower.
Computer Knowledge Question Bank for Competitve Exams
________________________________________
Q2077. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called _______.
(a) the orpating system
(b) instructions
(c) application software
(d) the system unit
(e) the hardware unit
Ans: (b) In computer science, an instruction is an order given to a computer processor by a computer program. It describes a physical operation the computer is to perform andthe specification of special storage areas called registers that may contain data to be used in carrying out the instruction, or the location in computer memory of data. It involves steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -43

Next Story

Computer Short Questions Part- 45

Latest from Blog