Computer Short Questions Part- 45

9 mins read

1. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is
A.Keyboard
B.Plotter
C.Scanner
D.OMR
E.None of these
ans-c

2.Which protocol provides e-mail facility among different hosts?
A.FTP
B.SMTP
C.TELNET
D.SNMP
E.None of these
ans-b

3.The basic architecture of computer was developed by
A.John Von Neumann
B.Charles Babbage
C.Blaise Pascal
D.Garden Moore
E.None of these
snc-a

4.In order to tell Excel that we are entering a formula in cell, we must begin with an operator such as
A.$
B.@
C.+
D.=
E.#
ans-d

5.In how many generations a computer can be classified?
A. 3
B.4
C.5
D.6
E.None of thesans
ans-c

6. Fifth generation computers are based on
A.Artificial Intelligence
B.Programming Intelligence
C.System Knowledge
D.VVLSI
E.None of these
ans-a

7.First generation of computer was based on which technology?
A.Transistor
B.LSI
C.VLSI
D.Vaccum Tube
E.None of these
ans-d

8.Microprocessor was introduced in which generation of computer?
A.Second Generation
B.Fourth Generation
C.Both (A) and (B)
D.Third Generation
E.Allof these
ans-b

9.Second generation computers are made of
A.Vaccum Tubes
B.Transistors
C.LSI
D.VLSI
E.None of these
ans-b

10.Which of the following memory is non-volatile?
A.SRAM
B.DRAM
C.ROM
D.All of the above
E.None of these
ans-c

11.GUI stands for
A.Graph Use Interface
B.Graphical Universal Interface
C.Graphical User Interface
D.Graphical Unique Interface
E.None of these
ans-c

12.Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as
A.Storage
B.Output
C.Input
D.Information
E.None of these
ans-c

13.Time during which a job is processed by the computer is:
A.Execution Time
B.Delay Time
C.Real Time
D.Waiting Time
ans-a
E.None of these

14.Which of the following circuit is used as a ‘Memory device’ in computers?
A.Rectifier
B.Flip Flop
C.Comparator
D.Attenuator
E.None of these
ans-b

15.The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as
A.Bytes
B.Kilobytes
C.Bits
D.Megabytes
E.None of these
ans-d

16. Which one of the following is not an application software package?
A.Red Hat Linux
B.Microsoft Office
C.Adobe Pagemaker
D.Open Office
E.None of these
ans-a

17.Which of the following statement is wrong?
A.Photoshop is a graphical design tool by Adobe
B.Linux is free and open source software
C.Linux is owned and sold by Microsoft
D.Windows XP is an operating system
E.None of the above
ans-c

18.An error is also known as:
A.Bug
B.Debug
C.Cursor
D.Icon
E.None of these
ans-a

19.Microsoft Word is an example of
A.an operating system
B.Processing device
C.Application software
D.an input device
E.System Software
ans-c

20.Who invented the supercomputer?
A.Charles Babbage
B.JH Van Tassell
C.Charles Ginsberg
D.Seymour Cray
E.None of these
ans-d

21.Graphical pictures that represent an object like file, folder etc are:
A.Task bar
B.Windows
C.Icons
D.Desktop
E.None of these
ans-c

22.Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage?
A.The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
B.Disk storage is less expensive than tape storage
C.Disk storage is longer lasting than magnetic tape
D.None of the above
ans-d

23.The 0 and 1 in the binary numbering system are called Binary Digits or
A.Bytes
B.Kilobytes
C.Decimal bytes
D.Bits
E.None of these
ans-d

24.The size of commonly used floppy disk is
A.4.5″
B.3.5″
C.3.25″
D.5.5″
E.None of these
ans-b

25.The ‘IC’ chip, used in computers, is made of
A.Chomium
B.Iron Oxide
C.Silica
D.Silicon
E.None of these
ans-d

26.Which of the following operating systems is produced by IBM?
A.OS-2
B.Windows
C.DOS
D.UNIX
ans-a

27.The processor which performs arithmetical and logical operations is called
A.Control
B.ALU
C.Register
D.Cache Memory
ans-b

28.Which was an early mainframe computer?
A.UNIC
B.FUNTRIA
C.BRAINIA
D.ENIAC

ans-d

29.Where is the headquarters of Intel located?
A.Redmond, Washington
B.Tucson, Arizona
C.Santa Clara, California
D.Richmond, Virginia
ans-c

30.Which of the following was the first Intel processor introduced?
A.3080
B.4004
C.8080
D.808
ans-b

31.Window’s settings are recorded in
A.WINDOWS.INI
B.WIN.INI
C.SYSTEM.INI
D.GROUP.INI
ans-b

32.Which network protocol is used to send Email?
A.FTP
B.SSH
C.POP3
D.SMTP
E.None of thes
ans-d

33.When was the first e-mail sent?
A.1963
B.1969
C.1971
D.1974
ans-c

34.Operating System is the most common type of _________ software.
A.Communication
B.Application
C.System
D.Word Processing Software
ans-c

35.Arithmetic logic unit
I. perform arithmetic operations
II. store data
III. perform comparison
IV. communicate with input devices
from above the correct one is
A.I only
B. II only
C.I and II only
D.I and III only
ans-d

36.RAM chips
A.allow the computer to store data electronically
B.store data indefinitely unless you delete it
C.are secondary memory
D.All of the above
ans-a

37.Super computers are mainly useful for
A.Mathematical intensive scientific applications
B.Data-retrieval operations
C.Input-output intensive processing
D.All of the above
ans-a

38.The operating system manages
A.Memory
B.Processor
C.Disk and I/O Devices
D.All of the above
ans-d

39.Which memory is non volatile and may be written only once?
A.RAM
B.EEPROM
C.EPROM
D.PROM
ans-d

40.The memory which is programmed at the time it is manufactured is
A.RAM
B.ROM
C.PROM
D.EPROM
E.None of these
ans-b

41.Which of the following memory is volatile
A.RAM
B.ROM
C.EPROM
D.PROM
ans-a

42.Which of the following is the fastest
A.CPU
B.Magnetic Tapes and Disks
C.Video Terminal
D.Sensors, Mechanical Controllers
ans-a

43.A kilobyte also referred to as KB, is equal to:
A.1000 bytes
B.1024 bytes
C.2048 bytes
D.512 bytes
ans-b

44.Which is the device that converts computer output into a form that can be transmitted over a telephone line?
A.Teleport
B.Multiplexer
C.Concentrator
D.Modem
ans-d

45.Which of the following items is not used in Local Area Networks (LANs)
A.Computers
B.Modem
C.Printer
D.Cable
ans-b

46.ROM is needed for storing an initial program called _______.
A.Computer Startup Loader
B.OS Version
C.Kernel
D.Bootstrap Loader
E.None of the above
ans-d

47.Computer Virus is a _______.
A.Hardware
B.Software
C.Bacteria
D.Freeware
ans-b

48.EEPROM stands for
A.Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory
B.Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory
C.Electrically Enabled Programmable Read Only Memory
D.Electronically Enabled Programmable Read Only Memory
E.None of these
ans-b

49.The most advanced form of ROM is?
A.PROM
B.RAM
C.EEPROM
D.Cache Memory
ans-c

50.Another term for Main Memory is
A.Hard Disk
B.ROM
C.Floppy Disk
D.RAM
ans-d

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Objective Questions Practice Set -44

Next Story

Computer short Questions set -46

Latest from Blog

error: Content is protected !!