Computer fundamental MCQ Questions and answers -47

8 mins read

.How are data organized in a spreadsheet?
A.Lines and spaces
B.Layers and planes
C.Height and width
D.Rows and columns
E.None of
ans-d

👉.Which of the following is true?
A.Byte is a single digit in a binary number
B.Bit represents a grouping of digital numbers
C.Eight-digit binary number is called a byte
D.Eight-digit binary number is called a bit
E.None of these
ans-c

👉 Transformation of input into output is performed by?
A.Peripherals
B.Memory
C.Storage
D.The Input-Output unit
E.The CPU
ans-e

38.How many options does a binary choice offer?
A.None
B.One
C.Two
D.It depends on the amount of memory in the computer
E.It depends on the speed of the computer’s processor
ans-c

39……. is collection of web pages and …… is the very first page that we see on opening of a web-site
A.Home-page, Web-page
B.Web-site, Home-page
C.Web-page, Home-page
D.Web-page, Web-site
E.None of these
ans-b

40.When the pointer is positioned on a _____ it is shaped like a hand.
A.Grammar error
B.Hyperlink
C.Screen tip
D.Spelling error
E.Formatting error
ans-b

41.The _____ of a system includes the programs or instructions.
A.Hardware
B.Icon
C.Information
D.Software
E.None of these
ans-d

42.’www’ stands for _____
A.World Word Web
B.World Wide Web
C.World White Web
D.World Work Web
E.None of these
ans-b

43.What menu is selected to cut, copy, and paste?
A.File
B.Tools
C.Special
D.Edit
E.None of theseans
ans-d

44.You can use the tab key to
A.Move a cursor across the screen
B.Indent a paragraph
C.Move the cursor down the screen
D.Only A and B
E.None of theseans
ans-b

45.The most important or powerful computer in a typical network is _____
A.Desktop
B.Network client
C.Network server
D.Network station
E.None of these
ans-c

46.Which of the following is an example of connectivity?
A.Internet
B.Floppy disk
C.Power cord
D.Data
E.None of these
ans-a

47.The primary purpose of software is to turn data into _____
A.Web sites
B.Information
C.Programs
D.Objects
E.None of these
ans-b

48.To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location?
A.The clipboard
B.ROM
C.CD-ROM
D.The hard disk
E.None of these
ans-a

49._____is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A.Nano science
B.Nanotechnology
C.Simulation
D.Artificial intelligence (AI)
E.None of these
ans-d

50.Changing an existing document is called _____ the document.
A.Creating
B.Editing
C.Modifying
D.Adjusting
E.None of these
ans-b

51.Computers use the _____ number system to store data and perform calculations.
A.Decimal
B.Hexadecimal
C.Octal
D.Binary
E.None of these
ans-d

52.Which of the following is the largest unit of storage?
A.Gigabyte (GB
B.Kilobyte (KB)
C.Megabyte (MB)
D.Terabyte (TB)
E.None of these
ans-d

53.The _____ key will launch the start buttons.
A.Esc
B.Shift
C.Windows
D.Shortcut
E.None of these
ans-c

54._____is the process of finding errors in software code.
A.Compiling
B.Testing
C.Running
D.Debugging
ans-d

55.To move to the beginning of a line of text, press the _____ key.
A.Home
B.A
C.PageUp
D.Enter
E.None of these
ans-a

56.When sending an e-mail, the _____ line describes the contents of the message.
A.To
B.Subject
C.Contents
D.CC
E.None of these
ans-b

57.The _____ tells the computer how to use its components.
A.Utility
B.Network
C.Operating system
D.Application program
E.None of these
ans-c

58.What is backup?
A.Adding more components to your network
B.Protecting data by copying it from the original source to a different destination
C.Filtering old data from the new data
D.Accessing data on tape
E.None of these
ans-b

59.One advantage of dial-up-internet access is ___
A.It utilizes broadband technology
B.It utilizes existing telephone service
C.It uses a router for security
D.Modem speeds are very fast
E.None of these
ans-b

60.What is the term used for unsolicited e-mail?
A.News group
B.Use net
C.Backbone
D.Flaming
E.Spam
ans-e

61.Two or more computers connected to each other of sharing information form a _____ .
A.Server
B.Router
C.Network
D.Tunnel
E.Pipeline
ans-c

62.Computers that are portable and convenient for users who travel are known as _____
A.Super computers
B.Laptops
C.Mini computers
D.File servers
E.None of these
ansa-b

63.Office LANs that are spread geographically apart on a large scale can be connected using a corporate _____ .
A.CAN
B.LAN
C.DAN
D.WAN
E.TAN
ans-d

64.The code for a Web page is written using _____ .
A.A fifth generation language
B.Win Zip
C.Peripherals
D.Hypertext Markup Language
E.URL
ans-d

65.The most frequently used instructions of a computer program are likely to be fetched from:
A.the hard disk
B.cache memory
C.RAM
D.registers
E.None of these
ans-b

66.Personal logs or journal entries posted on the Web are known as :
A.Listservs
B.Webcasts
C.Blogs
D.Directories
E.None of these
ans-c

67.Which of the following is NOT a type of broad band internet connection?
A.Cable
B.DSL
C.Dial-up
D.Satellite
E.None of these
ans-c

68.Linux is a(n) …….. operating system
A.Open-source
B.Microsoft
C.Windows
D.Mac
E.None of these
ans-a

69.Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?
A.character, file, record, field, database
B.character, record, field, database, file
C.character, field, record, file, database
D.Bit, byte, character, record, field, file, database
E.None of these
ans-c

70.Which of the following statements is FALSE concerning file?
A.Files may share the same name or the same extension but not both
B.Every file in the same foldr must have a unique name
C.File extension is another name for file type
D.The file extension comes before the dot (.) followed by the file name
E.None of these
ans-d

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer short Questions set -46

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -48

Latest from Blog

error: Content is protected !!