Computer fundamental MCQ Questions and answers -48

18 mins read

1.Which of the following would most likely NOT be a symptom of a virus ?
A.Existing program files and icons disappear.
B.The CD-ROM stops functioning.
C.THe Web browser opens to an unusual home page.
D.Odd messages or images are displayed on the screen.
E.None of these
ans-b

2.What is the correct association between a hardware component and a computer function?
A.Monitor > input
B.Mouse > input
C.CPU > storage
D.Hard disk > processing
E.None of these
ans-b

3.For move to the bottom of a document, press ……..
A.Auto summarize
B.Home key
C.Ctrl + Home key
D.End key
E.Ctrl + End key
ans-e

4.By default, your documents print in ________ mode
A.Page setup
B.Portrait
C.Landscape
D.Print preview
E.None of these
ans-b

5.What does the SMTP in an SMTP server stand for?
A.Simple Mail Transfer Protocol
B.Serve Message Text Process
C.Short Messaging Text Process
D.Short Messaging Transfer Protocol
E.None of these
ans-a

6.What’s considered the ‘backbone’ of the World Wide Web?
A.Uniform resource locator (URL)
B.Hypertext mark-up language (HTML)
C.Hypertext transfer protocol (HTTP)
D.File transfer protocol (FTP)
E.None of these
ans-c

7.We access the World Wide Web using:
A.Browsers
B.Instant messaging applications
C.High bandwidth
D.Search engine
E.None of these
ans-a

8.A wireless network uses ………. waves to transmit signals.
A.Mechanical
B.Radio
C.Sound
D.Magnetic
E.None of these
ans-b

9.What device includes an adapter that decodes data sent in radio signals?
A.Modem
B.Digital Translator
C.Router
D.Switch
E.None of these
ans-c

10.Which of the following is Not a characteristic of a compluter?
A.Intelligence
B.Speed
C.Versatility
D.Automation
E.None of thesea
ans-a

11.Which of the following is Not a characteristic of E-mail?
A.Low cost
B.Record maintenance in database
CHigh speed
D.Waste reduction
E.None of these
ans-b

12.Who designed the first electronic computer – ENIAC?
A.Von Neuman
B.Joseph M Jacquard
C.J presper Eckert and John W Mauchly
D.Both A and B
E.None of these
ans-c

13.Which input device cannot be used to work in MS Office?
A.Scanner
B.Mouse
C.Keyboard
D.Joy Stick
E.Lightpen
ans-d

14.Loading Operating System onto RAM is called?
A.Printing
B.Saving
C.Booting
D.Starting
E.None of these
ans-c

15.The following are all computing devices, except ……
A.Notebook computers
B.Cellular telephones
C.Digital scanners
D.Personal digital assistants(PDA)
E.None of these
ans-c

16.The bar at the top of a window that bears the name of the window is known as?
A.Control Panel
B.Taskbar
C.Menu bar
D.Status bar
E.Title bar
ans-e

17.URL stands for?
A.Universal Research List
B.Universal Resource List
C.Uniform Resource Locator
D.Uniform Research Locator
E.None of these

18.What is the shortcut key to “Undo” the last action in a document?
A.Ctrl + X
B.Ctrl + Z
C.Ctrl + Y
D.Ctrl + U
E.None of these
ans-b

19.Chip is a common nickname for a(n)?
A.Transistor
B.Resistor
C.Integrated Cicuit
D.Smiconductor
E.None of these
ans-c

20.Programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web are called ……..
A.Hypertext
B.Networks
C.Internet
D.Web Browsers
E.None of these
ans-d

21.A normal CD-ROM usually can store up to ……..
A.680 KB
B.680 Bytes
C.680 MB
D.680 GB
E.None of these
ans-c

22.Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?
A.Floppy Disk
B.Hard Disk
C.Tape Drive
D.CD-ROM
E.None of these
ans-d

23.Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
A.IBM
B.Seagate
C.Microsoft
D.3M
E.None of these
ans-b

24.The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A.Hardware
B.Software
C.Firmware
D.ROM ware
E.None of these
ans-c

25.To save a document in different location use:
A.Save
B.Save As
C.Save as web page
D.All of the above
E.None of these
ans-b

26.Which of the following is not an manufacturer of Hard Disk drives?
A.Samsung
B.Intel
C.Seagate
D.Western Digital
E.None of these
ans-b

27.A disadvantage of the laser printer is:
A.It is quieter than an impact printer.
B.It is very slow
C.The output is of a lower quality
D.All of the above
E.None of these
ans-e

28.Different components on the motherboard of a PC processor unit are linked together by sets or parallel electrical conducting lines.What are these lines called?
A.Conductors
B.Busses
C.Connectors
D.Connectivity
E.None of these
ans-b

29.What is meant by a dedicated computer?
A.Which is used by one person only.
B.Which is assigned one and only one task.
C.Which uses one kind of software.
D.Which is meant for application software.
E.None of these
ans-b

30.Instructions and memory address are represented by
A.Character code
B.Binary codes
C.Binary word
D.Partiy bit
E.None of these
ans-b

31.As compared to diskettes, the hard disks are
A.More expensive
B.More portable
C.Less rigid
D.Slowly accessed
E.None of these
ans-a

32.The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
A.Arithmetic Operation
B.Logic operation
C.Fetch operations
D.Either of the above
E.None of these
ans-d

33.Which company is the biggest player in the microprocessor industry?
A.Motorola
B.IBM
C.Intel
D.AMD
E.None of these
ans-c

34.Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?
A.Mass memory
B.Internal memory
C.Non-volatile memory
D.PROM
E.None of these
ans-b

35.Which command is used to set a name to a disk in DOS?
A.VOLUME
B.VOL
C.LABEL
D.DISKLABEL
E.None of these
ans-c

36.Which file starts MS Word?
A.Winword.exe
B.Word.exe
CMsword.exe
D.Word2003.exe
E.None of these
ans-a

37.In MS-WORD 2007, to get to the ‘Symbol’ dialog box, click on the ……… menu and choose ‘Symbol’.
A.Insert
B.View
C.Page Layout
D.Mailings
E.None of these
ans-a

38.Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as …….
A.Font Styles
B.Font Effects
C.Word Art
D.Text Effects
E.None of these
ans-b

39.Shimmer, Sparkle text, Blinking Background etc. are known as ……
A.Font Styles
B.Font Effects
C.Word Art
D.Text Effects
E.None of these
ans-d

40.In case of MS-WORD, which of the following is not available in Font Spacing?
A.Normal
B.Loosely
C.Condensed
D.Expanded
E.None of these
ans-b

41.Bold, Italic, Regular are known as ……
A.Font Styles
B.Font Effects
C.Word Art
D.Text Effects
E.None of these
ans-a

42.In case of MS-EXCEL, If you begin typing an entry into a cell and then realize that you don’t want your entry placed into that cell, you:
A.Press the Erase key
B.Press Esc
C.Press the Enter button
D.Press the Edit formula button
E.None of these
ans-b

43.Which of the following will not cut information?
A.Pressing Ctrl + C
B.Selecting Edit > Cut from the menu
C.Clicking on the standard cut button
D.Pressing Ctrl + X
E.None of these
ans-a

44.Computer connected to a LAN (Local Area Network) can …….
A.run faster
B.go on line
C.share information and/or share peripheral equipment
D.E-mail
E.None of these
ans-c

45.A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is ……..
A.Bug
B.Vice
C.Lice
D.Worm
E.None of these
ans-d

46.VDU is also called …….
A.Screen
B.Monitor
C.Both A and B
D.Printer
E.None of these
ans-c

47.What kind of software would you most likely use to keep track of billing account?
A.Word Processing
B.Electronic Publishing
C.Spreadsheet
D.Web authoring
E.None of these
ans-c

48.Which of the following is not a computer language?
A.BASIC
B.C++
C.C#
D.Java
E.Microsoft
ans-e

49.What is the purpose of keeping electronic devices such as computers, televisions, and remote controlled devices on Sleep mode?
A.Reduce Power consumption
B.Back UP
C.To write contents of RAM to hard disk
D.To improve download speed
E.None of these
ans-a

50.A result of a computer virus can not lead to ……
A.Disk Crash
B.Mother Board Crash
C.Corruption of program
D.Deletion of files
E.None of these
ans-b

51.Firewalls are used to protect against _____________
A.Unauthorized Access
B.Virus Attacks
C.Data Driven Attacks
D.Fire Attacks
E.None of these
ans-a

52.Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy?
A..bak
B..bas
C..com
D..txt
E.None of these
ans-a

53.The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes are known as …….
A.Hardware
B.Network Software
C.Shareware
D.Applications
E.None of these
ans-d

54.What is output?
A.What the processor takes from the user
B.What the user gives to the processor
C.What the processor gets from the user
D.What the processor gives to the user
E.None of these
ans-d

55.In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is …….
A.copy and paste
B.copy, cut and paste
C.cut, copy and paste
D.cut and paste
E.None of these
ans-d

56.Hardware includes ……….
A.all devices used to input data into a computer.
B.sets of instructions that a computer runs or executes.
C.the computer and all the devices connected to it that are used to input and output data.
D.all devices involved in processing information including the central processing unit, memory and storage.
E.None of these
ans-d

57.The quickest and easiest way in Word, to locate a particular word or phrase in a document is to use the ……. command.
A.Replace
B.Find
C.Lookup
D.Search
E.None of these
ans-b

58.The term ‘user interface’ refers to ……..
A.What the user sees on the screen and how they can interact with it.
B.How the operating system responds to user commands.
C.the means by which the user interacts with the peripheral devices on the computer.
D.the monitor that is available for the computer.
E.None of these
ans-a

59.For creating a document, you select …….. option at File Menu.
A.Open
B.Close
C.New
D.Save
E.None of these
ans-c

60.The background of any Word document ……
A.Is always white colour.
B.Is the colour you preset under the Options menu.
C.Is always the same for the entire document.
D.Can have any colour you choose.
E.None of these\
ans-d

61.Which one of the following would be considered as a way that a computer virus can enter a computer system?
A.Opening an application previously installed on the computer
B.Borrowed an illegal copy of software
C.Viewing a website without causing any additional transactions
D.Running antivirus programs
E.None of these
ans-b

62.Programs such as Mozilla Firefox that serve as navigable windows into the Web are called ……..
A.Hypertext
B.Network
C.Internet
D.Web Browsers
E.None of these
ans-d

63.What is the main difference between a mainframe and a super computer?
A.Super computer is much larger than mainframe computers.
B.Super computers are much smaller than mainframe computers.
C.Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently.
D.Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.
E.None of these
ans-c

64.What is the function of Recycle Bin?
A.Store deleted file
B.Store temporary file
C.Store corrupted file
D.Store Document file
E.None of these
ans-a

65.Which is the latest version of MS Office?
A.Office XP
B.Windows XP
C.Office 2016
D.Office 2019
E.None of these
ans-d

66.Which device can not be shared in network?
A.Projector
B.Keyboard
C.Scanner
D.Printer
E.None of these
ans-b

67.The bar code which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer.What is the name of this scanning device?
A.Laser scanner
B.Wand
C.OCR
D.MICR
E.None of these
ans-a

68.An essential difference between the operating system that runs a typical desktop computer and the operating system that runs a typical PDA is that …….
A.the desktop OS has a graphical user interface whereas the PDA OS does not.
B.the desktop OS can run several programs simultaneously whereas the PDA OS cannot.
C.the desktop OS manages hardware resources whereas the PDA OS does not.
D.the desktop computer has an OS whereas a PDA does not.
E.None of these
ans-b

69.A set of information that defines the status of resources allocated to a process is…
A.Process control
B.ALU
C.Register Unit
D.Process description
E.None of these
ans-d

70.A family of polynomial block codes designed to correct burst errors is known as
A.Bar Codes
B.Gray Codes
C.Fire Codes
D.Mnemonics Codes
E.None of these
ans-c

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -47

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -49

Latest from Blog

error: Content is protected !!