Computer short Questions set -46

11 mins read

51.The file extension of MS-Word document in Office 2007 is _______.
A.doc
B..docx
C..pdf
D..txt
E..xls
ans-b

52.A computer port is used to?
A.Communicate with hard disks
B.Donwload files
C.Communicate with other computer peripherals
D.None of the above
ans-c

53.One MB is equal to?
A.1024 Byte
B.1024 KB
C.1000 KB
D.1024 GB
ans-b

54.Dot-matrix, Deskjet, Inkjet and Laser are all types of which computer peripherals?
A.Printers
B.Software
C.Monitors
D.Keyboards
ans-a

55.Internet Explorer is a type of
A.Operating System
B.Browser
C.IP address
D.Compiler
ans-b

56.AVI(Audio Video Interleave) format was developed by?
A.IBM
B.Apple
C.Microsoft
D.Macromedia
E.Adobe
ans-c

57.______ is the high speed memory used in the computer.
A.RAM
B.Hard Disk
C.Cache
D.BIOS
ans-c

58.In a client/server model, a client program _______.
A.Asks for information
B.Provides information and files
C.Serves software files to other computers
D.Distributes data files to other computers
ans-a

59.Which one of the following is an example of Operating System?
A.Microsoft Word
B.Microsoft Excel
C.Microsoft Access
D.Microsoft Windows
ans-d

60.Which of the following is not used as secondary storage?
A.Semiconductor memory
B.Magnetic Disks
C.magnetic Drums
D.Magnetic Tapes
ans-a

61.General purpose computers are those that can be adopted to countless uses simply by changing its
A.Output Device
B.Input Device
C.Program
D.Processor
E.None of these\
ans-c

62.A collection of 8 bits is called
A.Byte
B.Record
C.Word
D.Nibble
ans-a

63.A typical modern computer uses
A.Magnetic cores for secondary storage
B.LSI chips
C.Magnetic tape for primary memory
D.More than 10,000 vaccum tubes
E.None of these
ans-b

64.The term ‘memory’ applies to which one of the following
A.Logic
B.Storage
C.Input Device
D.Output Device
E.None of these
ans-b

65.The device primarily used to provide hardcopy is the
A.CRT
B.Computer Console
C.Printer
D.Card Reader
E.None of these
ans-c

66.Which of the following is the most powerful type of the computer?
A.Mainframe
B.Super conductor
C.Micro computer
D.Super computer
E.None of these
ans-d

67.Which of the following is true about primary storage?
A.It is a part of the CPU
B.It allows very fast access to data
C.It is relatively more expensive
D.All of the above
ans-d

68.A list of instructions used by a computer is called
A.Text
B.CPU
C.Program
D.Output
ans-c

69.The process of copying data from a memory location is called
A.Writing
B.Controlling
C.Booting
D.Reading
ans-d

70.The process of putting data into a storage location is called
A.Reading
B.Writing
C.Controlling
D.Hand Shaking
ans-b

71.Which of the following is the product of data processing?
A.Information
B.Data
C.Software Program
D.System
ans-a

72.Which one is not an input device?
A.Keyboard
B.Mouse
C.Speaker
D.Scanner
E.None of the above
ans-c

73.DNS in internet technology stands for
A.Distributed Name System
B.Data Name System
C.Dynamic Name System
D.Domain Name System
E.None of the above
ans -d

74.Portable program means?
A.Independent from its authors
B.Independent of platform
C.Program with wheels
D.None of the above
ans-b

75.Memories which can be read only are called __________.
A.RAM
B.ROM
C.DRAM
D.Vertual Memory
E.Secondary Memory
ans-b

76.CPU controls _________.
A.All Input, Output and processing.
B.Controls Memory
C.Controlled by the input data
D.None of the above
ans-a

77.USB stands for ________?
A.Universal Serial Bus
B.Universal Sequential Bus
C.Unique Serial Bus
D.Unique Sequential Bus
ans-a

78.ALU stands for ________?
A.Arithmetic Legal Unit
B.Arithmetic Logic Unit
C.Arithmetic Local Unit
D.Arithmetic Logic Utility
ans-b

79.CPU stands for ______ ?
A.Central Performance Unit
B.Control Processing Unit
C.Common Processing Unit
D.Central Processing Unit
ans-d

80.Which of the following holds the ROM, RAM, CPU?
A.Hard Disk
B.ALU
C.Mother Board
D.None of the above
ans-c

81. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A.Digital Signal Generator
B.Pulse Code Modulation
C.Pulse Signal Modulation
D.None of these
ans-b

82.An optical input device that interprets pencil marks on paper media is
A.Magnetic tape
B.Optical scanners
C.Punch card reader
D.O.M.R
E.None of these
ans-d

83.A program that converts computer data into some code system other than the normal one is known as
A.Emulator
B.Encoder
C.Decoder
D.Trigger
E.None of these
ans-b

✍️.What does DRAM stand for?
A.Data Random Access Memory
B.Data Random Active Memory
C.Dynamic Random Access Memory
D.Double Random Access Memory
E.None of these
ans-c

✍️What is Cache RAM?
A.Extra memory used for overflow from your Hard Disk
B.A place to store secret information like passwords
C.Its the same as your Hard Disk Drive
D.Fast memory used for data that is accessed often
E.None of these
ans-d

✍️What technology of memory is Cache RAM usually?
A.DRAM
B.Flash
C.SRAM
D.EEPROM
E.PROM
ans-c

✍️Where is computer’s BIOS stored?
A.DRAM
B.Flash
C.SRAM
D.EEPROM
E.Hard Disk
ans-b

✍️Where does your PC store your programs when the power is off?
A.DRAM
B.Cache
C.ROM
D.Hard Disk Drive
E.None of these
ans-d

👉 What is PCI(Peripheral Component Interconnect)?
A.A type of monitor
B.A type of system bus
C.A kind of graphics
D.A modem standard
E.None of these
ans-b

👉Which company is not a microprocessor manufacturer?
A.IBM
B.AMD(Advanced Micro Devices)
C.Microsoft
D.Intel
E.None of these
ans-c

👉What does a system bus do?
A.allows the user to communicate with the computer
B.carries out instructions
C.connects various components within the computer
D.stores data and instructions
E.None of these
ans-c

👉.Which company is not a PC manufacturer?
A.Intel
B.Gateway
C.Dell
D.Compaq
E.None of these
ans-a

👉LAN stands for?
A.Last Affordable Network
B.Leased Area Network
C.Latency Around Netwok
D.Local Area Network
E.None of these
ans-d

👉What language does a browser typically interpret to display information from the World Wide Web?
A.Machine Code
B.Assembly Language
C.HTML
D.C++
E.None of these
ans-c

👉A wireless technology built in electronic gadgets used for exchanging data over short distances is ______
A.USB
B.Bluetooth
C.Modem
D.Wifi
E.None of these
ans-b

👉Buying and selling the products over electronic systems like internet is called _______
A.Online Shopping
B.Net Banking
C.E-Commerce
D.Dgital Marketing
E.None of these
ans-c

👉What are the two types of monitors?
A.CRT and DVD
B.CRT and LCD
C.DVD and VCD
D.LCD and DVD
E.None of these
ans-b

👉Basic Building Blocks for a Digital Circuit is ______
A.CMOS
B.Logic Gate
C.BIOS
D.DMOS
E.None of these
ans-b

👉 ________ keys are present on the top row of the keyboard.
A.Function
B.Type writer
C.Numeric
D.Navigation
E.None of these
ans-a

👉_________ computers are used in Banking, Railways, and Airlines.
A.Mini computer
B.Micro Computer
C.Super Computer
D.Mainframe Computer
E.None of these
ans-d

👉.The first computer mouse was built by
A.Douglas Engelbart
B.William English
C.Oaniel Coogher
D.Robert Zawacki
ans-a

👉Which of the following refers to the memory in your computer?
A.RAM
B.DSL
C.USB
D.LAN
E.CPU
ans-a

👉When you are working on a document on PC, where is the document temporarily stored?
A.RAM
B.ROM
C.CPU
D.Flash Memory
E.CD-ROM
ans-a

👉 Information travels between components on the mother board through-
A.Flash memory
B.CMOS
C.Bays
D.Buses
E.Peripherals
ans-d

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer Short Questions Part- 45

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -47

Latest from Blog

error: Content is protected !!