Computer fundamental MCQ Questions and answers -49

7 mins read

1.The MS-DOS operating system is a …..
A.graphical user interface, single-tasking operating system
B.graphical user interface, multi-tasking operating system
C.command-driven interface, single-tasking operating system
D.command-driven interface, multi-tasking operating system
E.None of these
ans-c

2.Which of the following was an early desktop operating system that included an integrated graphic user interface with point-and-click features?
A.MS-DOS
B.Mac OS
C.Unix
D.Gnome
E.None of theseAnswer & Solution Discuss in Board Save for Later
ans-b

3.The most recent version of the Mac OS is based on the ……… operating system.
A.Windows
B.Linux
C.Unix
D.CMOS
E.None of these
ans-c

4.The ………… operating system was initially created in the early 1970s at AT & T’s Bell Labs.
A.Linux
B.DOS
C.Unix
D.GNU
E.None of these
ans-c

5.The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that
A.Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot.
B.Linux is proprietary, whereas Windows is not.
C.any programmer can modify Linux code, which is not permitted with Windows.
D.there are multiple versions of Linux, but only one version of Windows.
E.None of these
ans-c

6.Which of the following is NOT an advantage of open-source operating systems over proprietary versions?
A.Free use and distribution
B.Availability of technical support
C.Availability of source code
D.Ability to modify code
E.None of these
ans-b

7.Use of icons and windows are characteristic of a ………. interface.
A.command-driven
B.windows-oriented
C.graphical-user
D.menu-driven
E.None of these
ans-c

8.The main purpose of the offline device is…….
A.To reduce the no.of operator errors in recording data
B.To save computer time
C.To save floor space in the computer center
D.All of the above
E.None of these
ans-b

9.The ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time is called ………
A.multitasking
B.multi-processing
C.multi-operating
D.multi-paging
E.None of these
ans-a

10.A computer assisted method for the recording and analyzing of existing hypothetical systems is known as
A.Distributed processing
B.Data transmission
C.Data link
D.Data flow
E.None of these
ans-d

11.In a network, the computer that stores the files and process the data is named as
A.Server
B.Terminal
C.Modem
D.All of these
E.None of these
ans-a

12.Viruses are called that because
A.They are viruses
B.They can copy themselves and spread.
C.Both A and B
D.None of these
ans-b

13.Which of the following can’t spread virus
A.An e-mail with attachment
B.A plain text mail
C.Downloading files over the web
D.None of these
ans-b

14.MIPS stands for
A.Million Instructions Per Second
B.Million Instructions Per Season
C.Monthly Instructions Per Second
D.Million Inputs Per Second
E.None of these
ans-a

15.What is the Super Computer developed in India
A.CRAY
B.PARAM
C.Both A and B
D.None of these
ans-b

16.LAN speeds are measured in
A.BPS (Bits Per Second)
B.KBPS (Kilo Bits Per Second)
C.MBPS (Mega Bits Per Second)
D.MIPS (Million Instructions Per Second)
ans-c

17.In processing cheques which of the following I/O techniques have banks traditionally followed?
A.OCR (Optical Character Recognition)
B.MICR (Magnetic Ink Character Recognition)
C.Barcode
D.VRT (Volume Rendering Technique)
E.None of these
ans-b

18.What is object of UPS?
A.Using for storage
B.To increase the speed of a computer
C.Provides backup power
D.All of the above
E.None of these
ans-c

19.QWERTY is used with reference to
A.Monitor
B.Printer
C.Keyboard
D.Mouse
E.None of these
ans-c

20.”Zipping” a file means
A.Encrypting the message
B.Compressing the message
C.Transfer the message
D.All of the above
E.None of these
ans-b

21.Integrated Circuits (IC) chips used in computers are made with
A.Gold
B.Silver
C.Silicon
D.Copper
E.None of these
ans-c

22.Which of the following is different from other
A.Internet
B.Windows
C.Unix
D.Linux
ans-a

23.The computer code for interchange of information between terminals is
A.BCDIC
B.BCD
C.ASCII
D.None of these
ans-c

24.The term that we use to describe physical components of the system
A.Hardware
B.Inout
C.Software
D.None of these
ans-a

25.How are data organized in a spreadsheet?
A.Rows and Columns
B.Boxes
C.Tables
D.None of these
ans-a

26.VIRUS stands for
A.Vital Information Recourse Under Siege
B.Vital Information Reason Under Siege
C.Vital Information Recourse Under System
D.Virus Information Recourse Under Siege
ans-a

27……….. Is known as unauthorized access into others system.
A.Hacking
B.Encryption
C.Decryption
D.None of these
ans-a

28.Which was the first web browser?
A.WorldWideWeb
B.Netscape Navigator
C.Internet Explorer
D.Safari
E.None of these
ans-a

29.It is a small piece of text stored on a user’s computer by a web browser for maintaining the state. What we are talking about?
A.Application
B.Session
C.Cookie
D.QueryString
E.None of these
ans-c

30.Which of these is a correct format of Email address?
A.contact.website.info
B.contactwebsite.info
C.contact@website.info
D.contact@website@info
E.None of these
ans-c

31.What does HTTP stands for?
A.Hypertext Transfer Protocol
B.Hypertext Transfer Plotter
C.Head Tail Transfer Plot
D.Head Tail Transfer Protocol
E.None of these
ans-a

32.In computers ,what is the smallest and basic unit of information storage?
A.
Bit
B.Byte
C.Newton
D.Mega Byte
E.None of these
ans-a

33.Which company is nicknamed “Big Blue”?
A.TCS
B.IBM
C.Microsoft
D.Apple
E.Satyam
ans-b

34.What is Windows XP?
A.Operating System
B.Storage Device
C.Processor
D.Output Device
E.None of these
ans-a

35.Which of the following is responsible for the management and coordination of activities and the sharing of the resources of the computer?
A.Application Software
B.Motherboard
C.Operating System
D.RAM
E.None of these
ans-c

36.WAV file format is associated with what type of files?
A.Video
B.Sound
C.Image
D.Word Document
E.None of these
ans-b

37.What does FTP stand for?
A.File Transfer Protocol
B.File Transfer Program
C.File Thread Protocol
D.File Thread Program
E.None of these
ans-a

38.What does BCC means in EMail?
A.Black Carbon Copy
B.Blind Carbon Copy
C.Business Computer Center
D.Business Computer Card
E.None of these
ans-b

39.What is the shortcut key of printing a document for computer having windows?
A.Ctrl + P
B.Shift + P
C.Alt + P
D.Ctrl + Alt + P
E.None of these
ans-a

40.In computers, ‘.TMP’ extension refers usually to what kind of file?
A.Temporary file
B.Image file
C.Video file
D.Text file
E.None of these
ans-a

41.What Does BIOS Stand For?
A.Better Integrated Operating System
B.Basic Input Output System
C.Battery Integrated Operating Setup
D.Backup Input Output System
E.None of these
ans-b

42.Which of the following is not a storage device?
A.DVD
B.Hard Disk
C.Floppy Disk
D.Mouse
ans-d

43.Which of these is the first web-based e-mail service?
A.GMail
B.Yahoo Mail
C.Hotmail
D.Rediff Mail
E.None of these
ans-c

44.What was the first general-purpose electronic computer?
A.IBM 405
B.Zuse Z3
C.ENIAC
D.CSIRAC
E.None of these
ans-c

45.The term ‘Pentium’ is related to what?
A.
Mouse
B.Hard Disk
C.Microprocessor
D.DVD
E.None of these
ans-c

46.Word BLOG is combination of two words-
A.Web-log
B.Wave-log
C.Web-blog
D.Wed-lock
ans-a

47.What is the full form of e-mail?
A.Electric mail
B.Electromagnetic mail
C.Electronic mail
D.None of these
ans-c

48.Which of the following is not a Search engine?
A.Google
B.Bing
C.Yahoo
D.Orkut
ans-d

49.ROM tells the computer to-
A.disconnect the computer
B.start up the operating system
C.connect to the hardware
D.turn on
E.pass on data to the RAM
ans-b

50.A URL is:
A.A computer program
B.A type of web server
C.The address of a document or page on the world wide web
D.An acronym for unlimited resources for learning
ans-c

51.The term ‘memory’ applies to which one of the following:
A.Logic
B.Storage
C.Input Device
D.Output Device
ans-b

52.The term USER INTERFACE refers to-
A.What the user sees on the screen and how they interact with it.
B.How the operating system responds to user commands
C.The means by which the user interacts with peripheral devices on the computer.
D.All of these
ans-b

53.Which of the following has the most capacity?
A.CD-R
B.CD-RW
C.DVD
D.VCD
E.Floppy Disk
ans-c

54.Virtual memory is-
A.Related to virtual reality
B.A form of ROM
C.A form of RAM
D.None of these
ans-c

55.Which of the followings is not a search engine?
A.Google
B.Yahoo
C.Examveda
D.Duck Duck Go
ans-c

56.Gmail, a free web-based email service operated by which company –
A.Apple
B.Google
C.Microsoft
D.Yahoo
ans-b

57.The length of a word in computer is measured in:
A.bits
B.byte
C.millimeters
D.metre
ans-a

58.What is the first Indigenously developed Super Computer of India?
A.Tejas
B.Anupam
C.Aryabhatt
D.Param
ans-d

59.Which Indian IT expert started web-based email service HOTMAIL in 1996?
A.Sabeer Bhatia
B.Vinod Dham
C.Ajim Premji
D.Narayan Murthy
ans-a

60.A ______ represent approximately one billion memory locations.
A.Kilobyte
B.Megabyte
C.Gigabyte
D.Terabyte
ans-c

61.The ______ cells involve creating a single cell by combining two or more selected cells.
A.Formatting
B.Merging
C.Embedding
D.Splitting
ans-b

62.The operating system is the most common type of ______ software.
A.Communication
B.System
C.Word processing
D.None of these
ans-b

63.When you quickly press and release the left mouse button twice, you are :
A.Primary-clicking
B.Pointing
C.Double-clicking
D.Secondary-clicking

64.Protocols are
A.Sets of rules
B.Sets of maps
C.Sets of computers
D.Sets of product
ans-a

65.Measuring unit of capacity of hard drive is-
A.GHz
B.GB
C.Gwatts
D.G Newton
ans-b

66.A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and cannot be changed or erased by user is –
A.Read-only
B.Memory-only
C.Run-only
D.Write-only
ans-a

67.In an information system, alphanumeric data normally takes the form of-
A.Sentence and paragraph
B.Numbers and alphabetical characters
C.Human voice and other sound
D.None of these
ans-b

68.What is usually used for displaying information at public places?
A.Monitors
B.Overhead
C.Monitor and overhead projection
D.Touch screen kiosks
ans-d

69.The real business and competitive value of information technology lies in:
A.The software application that are used by many companies.
B.The capabilities of software and the value of the information a business acquires and used.
C.The infrastructure of hardware, networks, and other it facilities that are commonly used by many companies.
D.The capabilities of the hardware and the speed at which it processes information.
ans-b

70.ALU is termed as-
A.Arithmetic logical unit
B.Array Logical Unit
C.Application logic unit
D.Application logic universal
ans-a

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -48

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -50

Latest from Blog