Computer fundamental MCQ Questions and answers -52

8 mins read

1.Which of the following can store information in the form of microscopic pits on metal disks.
A.Laser disks
B.Tape cassettes
CRAM cartridge
D..Punched cards
E.None of the above
ans-a

2.A device for converting handwritten impressions into coded characters & positional coordinates for input to a computer is
A.Touch panel
B.Mouse
C.Wand
D.Writing tablet
E.None of the above
ans-d

3.A storage system for small amounts of data is
A.Magnetic card
B.Magnetic tape
C.Punched card
D.Optical mark reader
E.None of the above
ans-a

4.Which is another name for functional language?
A.Machine
B.Application language
C.Low-level language
D.High-level language
E.None of the above
ans-b

5.Compilers and interpreters are themselves
A.High-level language
B.Codes
C.Programs
D.Mnemonics
E.None of the above
ans-c

6.A compiler means
A.A person who compiles source programs
B.The same thing as a programmer
C.Keypunch operator
D.A program which translates source program into object program
E.None of the above
ans-d

7.A pen shaped device which can sense light, and is used to point at spots on a video screen.
A.Mouse
B.Light pen
C.Joystick
D.Plotter
E.None of the above
ans-b

8.A notation used to express clearly on algorithm is known as
A.Algorithmic language
B.Assembly language
C.Machine language
D.High level language
E.None of the above
ans-a

9.Compression of digital data for efficient storage is
A.Buffer
B.CPU
C.Packing
D.Field
E.None of the above
ans-c

10.An operating system intended for use on microprocessor based systems that support a single user is
A.PC-DOS
B.MS-DOS
C.UNIX
D.CP/M
E.None of the above
ans-d

11.Which programming language is based on Algol 60.
A.PILOT
B.SNOBOL
C.ADA
D.SIMULA
E.None of the above
ans-d

12.Computer memory consists of
A.RAM
B.ROM
C.PROM
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

13.A path by which communication is achieved between a central processor and other devices is called
A.Audit trail
B.Network
C.Bus
D.Channel
E.None of the above
ans-c

14.A stand-alone system which produces one page of printed output at a time is
A.Page printer
B.Line printer
C.Laser printer
D.Dot matrix printer
E.None of the above
ans-a

15.A memory that does not change its contents without external causes is known as
A.Dynamic memory
B.Static memory
C.RAM
D.EEPROM
E.None of the above
ans-a

16.The report card and merit list forms the
A.Output data
B.Data processing
C.Central Processing
D.Input data
E.None of the above
ans-a

17.A number which is stored and processed but not in the standard exponential form is called
A.Floating point number
B.Fixed point number
C.Octal number
D.Decimal number
E.None of the above
ans-b

18.A memory that holds micro programs is
A.Core memory
B.ROM
C.RAM
D.Control memory
E.None of the above
ans-b

19.A device invented by Dr. Bobeck in 1966, for mass storage of data is
A.Punched paper tape
B.Magnetic bubble storage
C.Magnetic tape
D.Magnetic disk
E.None of the above
ans-b

20.The organization and interconnection of the various components of a computer system is
A.Architecture
B.Networks
C.Graphics
D.Designing
E.None of the above
ans-a

21.Which of the following is the coding of data so that is can’t be easily understood if intercepted.
A.Barcode
B.Decoder
C.Encryption
D.Mnemonics
E.None of the above
ans-c

22.RAM is used as a short memory because it is
A.Volatile
B.Has small capacity
C.Is very expensive
D.Is programmable
E.None of the above
ans-a

23.A modern electronic computer is a machine that is meant for
A.Doing quick mathematical calculations
B.Input storage, manipulation of outputting of data
C.Electronic data processing
D.Performing repetitive tasks accurately
E.None of the above
ans-b

24.Which is a device that changes information into digital form?
A.Modem
B.Digitizer
C.Mouse
D.Light pen
E.None of the above
ans-b

25.An index register that is automatically incremented or decremented with each use is
A.Auto index
B.Asynchronous
C.Assembler
D.Compiler
E.None of the above
ans-a

26.Which network is a packet switching network?
A.Ring network
B.LAN
C.Star network
D.EuroNET
E.None of the above
ans-d

27.Symbolic languages were developed in
A.1962
B.1950
C.1974
D.1980
E.None of the above
ans-b

28.As compared to diskettes, the hard disks are
A.more expensive
B.more portable
C.less rigid
D.slowly accessed
E.None of the above
ans-a

29.What is the name given to the molecular-scale computer?
A.Femtocomputer
B.Nanocomputer
C.Supercomputer
D.Microcomputer
E.None of the above
ans-b

30.Who is considered the ‘father’ of the minicomputer and one of the founder fathers of the modern computer industry world-wide?
A.George Tate
B.Kenneth H. Olsen
C.Seymour Cray
D.Basic Pascal
E.None of the above
ans-b

31.The first microprocessors produced by Intel Corpn. and Texas Instruments were used primarily to control small
A.microwave ovens
B.washing machines
C.calculators
D.personal computers
E.robotics
ans-c

32.Which printer uses a combination of laser-beam & electro photographic techniques.
A.Laser printers
B.Dot-Matrix
C.Line printer
D.Daisy wheel
E.None of the above
ans-a

33.A billionth of a second is defined as a:
A.millisecond
B.microsecond
C.nanosecond
D.picoseconds
E.None of the above
ans-c

34.Which of the following is not currently a topic in computer science?
A.Speech recognition
B.Artificial intelligence
C.Thermodynamics
D.Multiprocessing
E.None of the above
ans-c

35.Where have the program and data to be located before the ALU and control unit of a computer can operate on it?
A.Internal memory
B.Secondary memory
C.Microprocessor
D.Magnetic tapes
E.None of the above
ans-a

36.When was Apple Macintosh II microcomputer introduced in the market?
A.1964
B.1970
C.1987
D.1986
E.None of the above
ans-c

37.Control Unit of a digital computer is often called the
A.Clock
B.Nerve center
C.ICs
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

38.The unit of a computer system that executes program, communicates with and often controls the operation of other subsystems of the computer is known as
A.CPU
B.Control Unit
C.I/O unit
D.Peripheral unit
E.None of the above]\
ans-a

39.Human beings are referred to as Homosapiens. Which device is called Silico sapiens?
A.Monitor
B.Hardware
C.Robot
D.Computer
E.None of the above
ans-d

40.Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape
A.direct
B.sequential
C.random
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

41.The most important advantage of a video disk is
A.Compactness
B.Potential capacity
C.Durability
D..Cost effectiveness
E.None of the above
ans-b

42.The process of entering data into a storage location
A.adds to the contents of the location
B.cause variation in its address number
C.is known as a readout operation
D.is destructive of previous contents
E.None of the above
ans-d

43.Time during which a job is processed by the computer is
A.Delay time
B.Real time
C.Execution time
D.Down time
E.None of the above
ans-c

44.Which of the following is used to insure the high quality of computer output?
A.computer output microfilm
B.output controls
C.voice output systems
D.liquid crystal display
E.None of the above
ans-b

45.The most common binary code in use today is the 8 bit ASCII code. What do the letters ASCII stand for?
A.American Standard Code for International Interchange
B.American Standard Code for Information Interchange
C.American Standard Code for Intelligence Interchange
D.American Scientific Code for Information Interchange
E.None of the above
ans-b

46.The software used to convert source program instructions to object instruction is known as
A.Compiler
B.Assembler
C.Interpreter
D.Language processor
E.None of the above
ans-d

47.Binary numbers need more places for counting because:
A.0’s and 1’s can be added in front of them
B.0’s and 1’s have to be properly placed
C.They are always big numbers
D.Binary base is small
E.None of the above
ans-d

48.Backing storage is so named because it
A.is always kept at the back of the CPU
B.is slow and backward
C.backs up the computer
D.lags behind the main memory
E.None of the above
ans-c

49.The ASCII code for the character J is:
A.106
B.105
C.074
D.075
E.None of the above
ans-c

50.Off-line operation is the operation of devices without the control of
A.Memory
B.CPU
C.ALU
D.Control unit
E.None of the above
ans-b

51.What is meant by a dedicated computer?
A.Which is used by one person only
B.Which is assigned one and only one task
C.Which uses on kind of software
D.Which is meant for application software only
E.None of the above
ans-b

52.Which of the following is the user programmed semiconductor memory?
A.SRAM
B.DRAM
C.EPROM
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

53.An instruction that transfers program control to one or more possible paths is known as
A.Utility program
B.System software
C.Broadband channel
D.Application program
E.None of the above
ans-c

54.The two kinds of main Memory are:
A.Primary and secondary
B.Random and sequential
C.ROM and RAM
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

55.Name of the first guided weapon in the world which used a programmable digital computer:
A.Sting Ray Torpedo
B.Mk 46 Torpedo
C.Air-Launched Cruise Missile (ALCM)
D.Tomahawk Missile
E.None of the above
ans-a

56.Programs designed to perform specific tasks is known as
A.System software
B.Application software
C.Utility programs
D.Operating system
E.None of the above
ans-b

57.What is the name given to the weapons which use computerised guidance system?
A.Guided weapons
B.Smart weapons
C.Dumb weapons
D.Starwars weapons
E.None of the above
ans-b

58.A monitor’s _____ is the distance between the holes in the mask behind the screen. This helps determine how sharp the dots appear.
A.refresh rate
B.dot pitch
C.resolution
D.color depth
E.None of the above
ans-b

59.The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage elements called
A.semiconductor memory
B.registers
C.hard disk
D.magnetic disk
E.None of the above
ans-b

60.What is the name of the printer which prints all the A’s in a line before all the B’s?
A.Thermal printer
B.Electrostatic printer
C.Line printer
D.Ink-jet printer
E.None of the above
ans-c

61.A _____ is simply an arrangement where multiple disk drives appear as a single disk drive to the user.
A.disk
B.disk array
C.bunch of disks
D.disk pack
E.spanned drive
ans-b

62.Conversion of binary number 1010101000010111 to hexadecimal number is
A.D8F916
B.A8B916
C.AA1716
D.D9F816
E.None of the above
ans-b

63.In comparison with static RAM memory, the dynamic RAM memory has
A.lower bit density and higher power consumption
B.higher bit density and higher power consumption
C.lower bit density and lower power consumption
D.higher bit density and lower power consumption
E.None of the above
ans-d

64.Which of the following holds data and processing instructions temporarily until the CPU needs it?
A.ROM
B.control unit
C.main memory
D.coprocessor chips
E.None of the above
ans-c

65.A multi programming system is one that can
A.run very fast
B.share hardware resources with many programs simultaneously
C.compute many programs simultaneously
D.use many operating systems
E.None of the above
ans-b

66.The language that is an input for statement translation is called
A.Assembly language
B.Source language
C.High-level language
D.Object language
E.None of the above
ans-b

67.All the instructions and procedures needed to start up a computer, to the point it can load an operating system, are stored in ROM chips. In IBM compatible PCs this is called the _______ .
A.RAM BIOS
B.ROM BIOS
C.EPROM
D.POST
E.None of the above
ans-b

68.Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
A.Track number
B.Sector number
C.Surface number
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

69.A high speed device used in CPU for temporary storage during processing is called
A.A register
B.A bus
C.A databus
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

70.Computers are extremely fast and have fantastic memories. However, the only thing they can remember is
A.Instruction
B.Series of 1s and 0s
C.Boolean algebra
D.Logic theorems
E.None of the above
ans-b

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -51

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -53

Latest from Blog