Computer fundamental MCQ Questions and answers -53

18 mins read

1.The first electronic digital computer contained?
A.Electronic valves
B.Vacuum tubes
C.Transistors
D.Semiconductor memory
E.None of the above
ans-a

2.Name the two persons who were the first to develop a model of the microprocessor chip.
A.Marcian Hoff and Stanley Mazor
B.Victor Poor and Marcian Hoff
C.Victor Poor and Masatoshi Shima
D.None of the above
ans-a

3.EBCDIC can code up to how many different characters?
A.8
B.16
C.32
D.64
E.256
ans-e

4.Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a weaving machine?
A.Pascal
B.Hollerith
C.Babbage
D.Jacquard
E.None of the above
ans-d

5.Which 32-bit microprocessor is used in IBM’s PS/2 model-80 computer?
A.8088
B.80286
C.80386
D.80486
E.None of the above
ans-c

6.The memory which is ultraviolet light erasable and electrically programmable is
A.ROM
B.PROM
C.RAM
D.EPROM
E.None of the above
ans-d

7.What is the name of the computer which was first used for programming and playing of music?
A.ELLIAC
B.ENIAC
C.UNIVAC
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

8.The access method used for cassette tape is
A.Direct
B.Random
C.Sequential
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

9.The arranging of data in a logical sequence is called:
A.sorting
B.classifying
C.reproducing
D.summarizing
E.None of the above
ans-a

10.Who is the creator of the PASCAL language?
A.Niklaus Wirth
B.Dijkstra
C.Donald Knuth
D.Basic Pascal
E.None of the above
ans-a

11.When was punched-card equipment used for the first time to process the British census?
A.1910
B.1907
C.1911
D.1914
E.None of the above
ans-c

12.A hashing scheme is used with
A.sequential file organization
B.direct file organization
C.indexed sequential file organization
D.partitioned file organization
E.None of the above
ans-b

13.The time taken for the read/write head to move to the correct track on the magnetic disk is called
A.epoch delay
B.latency delay
C.seek time
D.approach time
E.None of the above
ans-c

14.A computer has a 1024K memory. What does the letter K stand for
A.Kilometre
B.Thousand
C.1024
D.MB
E.None of the above
ans-c

15.Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called
A.Mnemonics
B.Symbolic code
C.Gray code
D.Op-code
E.None of the above
ans-b

16.The system unit of a personal computer typically contains all of the following except:
A.microprocessor
B.disk controller
C.serial interface
D.modem
E.All of the above are contained
ans-d

17.Which of the following are the two main components of the CPU?
A.control unit and registers
B.registers and main memory
C.control unit and ALU
D.ALU and bus
E.None of the above
ans-c

18.A characteristic of card systems is:
A.slowness in processing data
B.using cards as records of transactions
C.needing a larger DP staff
D.all the above
E.None of the above
ans-d

19.A directly accessible appointment calendar is a feature of a _____ resident package.
A.CPU
B.Memory
C.Buffer
D.ALU
E.None of the above
ans-b

20.1024 bytes represent a
A.Megabyte
B.Gigabyte
C.Kilobyte
D.None of the above
E.Storage
ans-c

21.Which type device is a piece of equipment that receives information from a CPU?
A.Input
B.Output
C.CPU
D.Memory
E.Storage
ans-b

22.Computer Operators
A.Write computer programs for specific problems
B.Operate the devices which input and output data from the computer
C.Normally require a college degree in computer science
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

23.When was the IBM XT microcomputer released in the market?
A.1970
B.1971
C.1987
D.1986
E.None of the above
ans-c

24.Which of the following is not used for storage purposes with main frame computers?
A.removable disks
B.fixed disks
C.mass storage systems
D.diskettes
E.None of the above
ans-d

25.Which is true for the digital computer?
A.It is less accurate than the analog computer
B.It represents the decimal numbers through a string of binary digits
C.It is used primarily in scientific applications
D.Both A and C
E.None of the abov
ans-b

26.Which of the following terminals’ output most closely resembles the output produced by a plotter?
A.graphics terminal
B.POS terminal
C.hardcopy terminal
D.all the above
E.None of the above
ans-a

27.What is the main advantage of magnetic core memory over semiconductor RAM memory?
A.more compact and smaller
B.more economical
C.a bit does not have to write after reading
D.non volatile
E.None of the above
ans-d

28.Which of the following is used for serial access storage only?
A.RAM
B.Magnetic tape
C.Magnetic disk
D.Core memory
E.None of the above
ans-b

29.A memory space used for the temporary storage of data is
A.PROM
B.SAM
C.Scratchpad storage
D.Buffer
E.None of the above
ans-c

30.What is the name of the logic circuit which can add two binary digits?
A.Full adder
B.Half adder
CBuffer
D.Register
E.None of the above
ans-b

31.A small film-plate which is used for microfilming the output from a microcomputer screen is called
A.microfilm
B.microfiche
C.film card
D.COM
E.None of the above
ans-b

32.The ALU and control unit of most of the microcomputers are combined and manufactured on a single silicon chip. What is it called?
A.Monochip
B.Microprocessor
C.ALU
D.Control Unit
E.None of the above
ans-b

33.Continuous line drawing are produced using
A.Chain printers
B.Daisy wheel printers
C.Plotters
D.Thermal devices
E.None of the above
ans-c

34.Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?
A.Memory Address Register
B.Memory Data Register
C.Instruction Register
D.Program Counter
E.None of the above
ans-c

35.Storage on PC allows you to store files until something erases it, but memory loses its contents whenever its _____ is lost
A.static
B.disk space
C.power
D.both A and B
E.None of the above
ans-c

36.One byte can be used to encode any integer between ‘O’ and -inclusive
A.16
B.256
C.128
D.255
E.None of the above
ans-d

37.Why is the width of the data bus so important to the processing speed of a computer?
A.The narrower it is, the greater the computer’s processing speed
B.The wider it is, the more data that can fit into main memory
C.The wider it is, the greater the computer’s processing speed
D.The wider it is, the slower the computer’s processing speed
E.The data bus isn’t important to the processing speed of a computer
ans-c

38.How many types of storage loops exist in magnetic bubble memory?
A.8
B.4
C.16
D.2
E.None of the above
ans-d

39.The function of CPU is
A.to provide a hard copy
B.to read, interpret and process the information and instruction
C.to communicate with the operator
D.to provide external storage of text
E.None of the above
ans-b

40.The bubbles in a bubble memory pack are created with the help of?
A.Laser beam
B.Magnetic field
C.Electric field
D.X-ray
E.None of the above
ans-b

41.The central processor of a modern digital computer consists of
A.control unit
B.primary memory
C.control unit and primary memory
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

42.Fifth generation computers are likely to exhibit
A.artificial intelligence
B.heuristic behaviour
C.advanced parallel processing
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

43.A computer system consisting of its processor, memory and I/O devices accepts data, processes it and produces the output results. Can you tell in which component is the raw data fed?
A.Mass Memory
B.Main memory
C.Logic unit
D.Arithmetic unit
E.None of the above
ans-b

44.When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
A.1978
B.1984
C.1990
D.1991
E.None of the above
ans-d

45.The transistorized computer circuits were introduced in the
A.First generation
B.Second generation
C.Third generation
D.Fourth generation
E.Fifth generation
ans-b

46.The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computers are expressed as
A.Bytes
B.Kilo-bytes
C.Bits
D.Megabytes
E.None of the above
ans-d

47.A memory bus is mainly used for communication between
A.processor and memory
B.processor and I/O devices
C.I/O devices and memory
D.input device and output device
E.None of the above
ans-a

48.An AND gate
A.implements logic addition
B.is equivalent to a series switching circuit
C.is an any or all gate
D.is equivalent to a parallel switching circuit
E.None of the above
ans-b

49.The daily processing of corrections to customer accounts best exemplifies the processing mode of:
A.Batch processing
B.Real-time processing
C.Time-sharing
D.Offline processing
E.None of the above
ans-a

50.Which of the following devices can be used to directly input printed text?
A.OCR
B.OMR
C.MICR
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

51.To locate a data item for storage is
A.Field
B.Feed
C.Database
D.Fetch
E.None of the above
ans-d

52.Which of the following memory is capable of operating at electronics speed?
A.Semiconductor memory
B.Magnetic disks
C.Magnetic drums
D.Magnetic tapes
E.None of the above
ans-a

53.The main purpose of time sharing techniques used in computers is to make the best use of the
A.CPU
B.peripherals
C.seconday storage
D.floppy disks
E.None of the above
ans-a

54.Which of the following is not true of immediate processing?
A.It is often used in real-time applications
B.It can occur with either sequential of direct-access files
C.It can be used in an airline-reservation system
D.Transactions are processed shortly after a real-world event occurs
E.All of the above are true
ans-b

55.A temporary storage area, attached to the CPU, for I/O operations is a:
A.chip
B.buffer
C.register
D.core
E.None of the above
ans-b

56.Which part of the computer were is used for calculating and comparing?
A.Disk unit
B.Control unit
C.ALU
D.Modem
E.None of the above
ans-c

57.The person contributing the idea of the stored program was
A.John von Neumann
B.Charles Babbage
C.Howard Aiken
D.Basic Pascal
E.None of the above
ans-a

58.What was the total number of UNIVAC-I sold eventually and by which company?
A.30, British Tabulating Machine Co. (BTM)
B.40, International Business Machines (IBM)
C.48, Remington Rand
D.40, International Computer Ltd. (ICL)
E.None of the above
ans-c

59.A file containing relatively permanent data is
A.Random file
B.Transaction file
C.Master file
D.Sequential file
E.None of the above
ans-c

60.Communication that involves computers, establishing a link through the telephone system is called
A.Teleprocessing
B.Microprocessing
C.Telecommunications
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

61.Dot-matrix is a type of
A.Tape
B.Printer
C.Disk
D.Bus
E.None of the above
ans-b

62.Which kind of devices allows the user to add components and capabilities to a computer system?
A.System boards
B.Storage devices
C.Input devices
D.Output devices
E.Expansion slots
ans-e

63.Where does a computer add and compare data?
A.Hard disk
B.Floppy disk
C.CPU chip
D.Memory chip
E.None of the above

64.Which of the following require large computer memory?
A.Imaging
B.Graphics
C.Voice
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

65.Which of the following are used to quickly accept, store, and transfer data and instructions that are being used immediately by the CPU?
A.microprocessors
B.registers
C.ROM chips
D.data buses
E.None of the above
ans-b

66.Which disk interface standard includes support for up to eight peripheral devices?
A.ST50G/412
B.IDE
C.SCSI
D.ESDI
E.None of the above
ans-c

67.Who designed the first general purpose electronic digital computer “ENIAC” ?
A.Van-Neumann
B.Joseph M Juoquard
C.J. Presper Eckert and John W Mauchly
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

68.What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
A.Bus control
B.Interrupts
C.Bus arbitration
D.Status
E.None of the above
ans-c

69.The analog computer measures dimensions and its circuits use the differential and integral equations of continuous variables. The digital computer counts units and its circuits use
A.Logic gates
B.Discrete switches
C.Boolean algebra
D.Bayes’ theorem
E.None of the above
ans-c

70.In synchronous transmission data from various users
A.Require header
B.Do not require header
C.Sometimes require header
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -52

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -54

Latest from Blog

error: Content is protected !!