Computer fundamental MCQ Questions and answers -51

7 mins read

1.Magnetic storage devices can represent binary 0 by the absence of?
A.A magnetic field
B.Magnetic tape
C.Static electricity
D.It cannot possible.
ans-b

2.Magnetic tape is a?
A.Random access medium
B.A parallel access medium
C.Universal Access medium
D.Serial access medium
ans-d

3.Which storage device has the largest capacity in MB’s?
A.A floppy disk
B.A CD-ROM
C.Magnetic tape storage
D.Equal Capacity
ans-b

4.Which storage device cannot be erased?
A.A floppy disk
B.Magnetic tape storage
C.A CD-ROM
D.All of the above
ans-c

5.Which of the following languages is more suited to a structured program?
A.PL/1
B.FORTRAN
C.BASIC
D.PASCAL
E.None of the above
ans-d

6.A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
A.Data transmission
B.Data flow
C.Data capture
D.Data processing
E.None of the above
ans-b

7.The brain of any computer system is
A.ALU
B.Memory
C.CPU
D.Control unit
E.None of the above
ans-c

8.What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?
A.Technological advancement
B.Scientific code
C.Object Oriented Programming
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

9.Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
A.FORTRAN
B.PROLOG
C.C
D.COBOL
E.None of the above
ans-b

10.The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is
A.Surface
B.Cylinder
C.Cluster
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

11Which of the following is the 1’s complement of 10?
A.1
B.110
C.11
D.10
E.None of the above
ans-a

12.A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as
A.M
B.SVC
C.IP
D.MDR
E.None of the above
ans-a

13.Which part interprets program instructions and initiate control operations.
A.Input
B.Storage unit
C.Logic unit
D.Control unit
E.None of the above
ans-d

14.The binary system uses powers of
A.2
B.10
C.8
D.16
E.None of the above
ans-a

15.A computer program that converts assembly language to machine language is
A.Compiler
B.Interpreter
C.Assembler
D.Comparator
E.None of the above
ans-c

 

16.The time required for the fetching and execution of one simple machine instruction is
A.Delay time
B.CPU cycle
C.Real time
D.Seek time
E.None of the above
ans-b

17.The time for which a piece of equipment operates is called
A.Seek time
B.Effective time
C.Access time
D.Real time
E.None of the above
ans-b

18.Binary numbers need more places for counting because
A.They are always big numbers
B.Any no. of 0’s can be added in front of them
C.Binary base is small
D.0’s and l’s have to be properly spaced apart
E.None of the above
ans-c

19.Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
A.Direct
B.Sequential
C.Random
D.All of the above
E.None of the abovea
ans-b

20.Any type of storage that is used for holding information between steps in its processing is
A.CPU
B.Primary storage
C.Intermediate storage
D.Internal storage
E.None of the above
ans-c

21.A name applied by Intel corp. to high speed MOS technology is called
A.HDLC
B.LAP
C.HMOS
D.SDLC
E.None of the above
ans-c

22.A program component that allows structuring of a program in an unusual way is known as
A.Correlation
B.Coroutine
C.Diagonalization
D.Quene
E.None of the above
ans-b

23.The radian of a number system
A.Is variable
B.Has nothing to do with digit position value
C.the number of its distinct counting digits
D.Is always an even number
E.None of the above
ans-c

24.The section of the CPU that selects, interprets and sees to the execution of program instructions
A.Memory
B.Register unit
C.Control unit
D.ALU
E.None of the above
ans-c

25Which type of system puts the user into direct conversation with the computer through a keyboard?
A.Real time processing
B.Interactive computer
C.Batch processing
D.Time sharing
ans-b

26..None of the abovThe term referring to evacuating the content of some part of the machine is known as
A.Dump
B.Enhancement
C.Down
D.Compiler
E.None of the above
ans-a

27.A single packet on a data link is known as
A.Path
B.Frame
C.Block
D.Group
E.None of the above
ans-b

28.The process of communicating with a file from a terminal is
A.Interactive
B.Interrogation
C.Heuristic
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

29.A common boundary between two systems is called
A.Interdiction
B.Interface
C.Surface
D.None of the above
ans-b

30.The examination and changing of single bits or small groups of his within a word is called
A.Bit
B.Byte
C.Bit manipulation
D.Bit slice
E.None of the above
ans-c

31.Which computer has been designed to be as compact as possible?
A.Mini
B.Super computer
C.Micro computer
D.Mainframe
E.None of the above
ans-c

32Which method is used to connect a remote computer?
A.Device
B.Dialup
C.Diagnostic
D.Logic circuit
E.None of the above
ans-b

33.How many bit code is used by Murray code for TELEPRINTER machines.
A.4
B.5
C.9
D.25
E.None of the above
ans-b

34.The symbols used in an assembly language are
A.Codes
B.Mnemonics
C.Assembler
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

35.The 2’s complement of a binary no. is obtained by adding…..to its 1’s complement.
A.0
B.1
C.10
D.12
E.None of the above
ans-b

36.A systems programming language for microcomputers in the Intel family is
A.PL/C
B.PL/CT
C.PL/M
D.PLA
E.None of the above
ans-c

37.A datum that indicates some important state in the content of input or output is
A.Sequence
B.Sentinel
C.SIO
D.Sibling
E.None of the above
ans-b

38.Which is a non-standard version of a computing language?
A.PROLOG
B.APL
C.Army
D.PL/1
E.None of the above
ans-c

39.Which of the following is still useful for adding numbers?
A.EDSAC
B.ENIAC
C.Abacus
D.UNIVAC
E.None of the above
ans-c

40.The average time necessary for the correct sector of a disk to arrive at the read write head is ________ .
A.Down time
B.Seek time
C.Rotational delay
D.Access time
E.None of the above
ans-c

41.A number that is used to control the form of another number is known as
A.Map
B.Mask
C.Mamtossa
D.Marker
E.None of the above
aan-b

42.A general purpose single-user microcomputer designed to be operated by one person at a time is
A.Special-purpose computer
B.KIPS
C.M
D.PC
E.None of the above
ans-d

43.ASCII stands for
A.American standard code for information interchange
B.All purpose scientific code for information interchange
C.American security code for information interchange
D.American Scientific code for information interchange
E.None of the above
ans-a

44.Which device of computer operation dispenses with the use of the keyboard?
A.Joystick
B.Light pen
C.Mouse
D.Touch
E.None of the above
ans-c

45.The microcomputer, Intel MCS-80 is based on the widely used Intel
A.8080 microprocessor
B.8085 microprocessor
C.8086 microprocessor
D.8082 microprocessor
E.None of the above
ans-a

46.Which is a machine-oriented high-level language for the GEC 4080 series machines.
A.LOGO
B.SNOBOL
C.Babbage
D.ALGOL
E.None of the above
ans-c

47.A program that is employed in the development, repair or enhancement of other programs is known as
A.System software
B.Software tool
C.Applications program
D.Utility program
E.None of the above
ans-b

48.Any storage device added to a computer beyond the immediately usable main storage is known as
A.Floppy disk
B.Hard disk
C.Backing store
D.Punched card
E.None of the above
ans-c

49.Which output device is used for translating information from a computer into pictorial form on paper.
A.Mouse
B.Plotter
C.Touch panel
D.Card punch
E.None of the above
ans-b

50.The list of coded instructions is called
A.Computer program
B.Algorithm
C.Flowchart
D.Utility programs
E.None of the above
ans-a

51.A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A.Pulse code modulation
B.Pulse stretcher
C.Query processing
D.Queue management
E.None of the above
ans-a

52.An optical input device that interprets pencil marks on paper media is
A.O.M.R
B.Punch card reader
C.Optical scanners
D.Magnetic tape
E.None of the above
ans-a

53.Most important advantage of an IC is its
A.Easy replacement in case of circuit failure
B.Extremely high reliability
C.Reduced cost
D.Low power consumption
E.None of the above
ans-b

54.Data division is the third division of a _____ program.
A.COBOL
B.BASIC
C.PASCAL
D.FORTH
E.None of the above\
ans-b

55.A program that converts computer data into some code system other than the normal one is known as
A.Encoder
B.Simulation
C.Emulator
D.Coding
E.None of the above
ans-c

57.A device designed to read information encoded into a small plastic card is
A.Magnetic tape
B.Badge reader
C.Tape puncher
D.Card puncher
E.None of the above
ans-b

58.A hybrid computer uses a _____ to convert digital signals from a computer into analog signals.
A.Modulator
B.Demodulator
C.Modem
D.Decoder
E.None of the above
ans-c

59.A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is
A.Cylinder
B.Cluster
C.Surface
D.Track
E.None of the above
ans-b

60.Any device that performs signal conversion is
A.Modulator
B.Modem
C.Keyboard
D.Plotter
E.None of the above
ans-a

61.Codes consisting of light and dark marks which may be optically read is known as
A.Mnemonics
B.Bar code
C.Decoder
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

62.A type of channel used to connect a central processor and peripherals which uses multipling is known as
A.Modem
B.Network
C.Multiplexer
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

63.The first generation of computers available was based on the bit micro processors.
A.4
B.8
C.16
D.64
E.None of the above
ans-b

64.The complete picture of data stored in database is known as
A.Record
BSchema
C.System flowchart
D.DBMS
E.None of the above
ans-b

65.A language which is close to that used within the computer is
A.High-level language
B.Assembly language
C.Low-level language
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

67.Which is a unit representing the no bits of discrete.
A.Baud
B.Byte
C.Bit
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

68.The device that can both feed data into and accept data from a computer is
A.ALU
B.CPU
C.Input-Output device
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

69.The personnel who deals with the computer & its management put together are called
A.Software
B.Humanware
C.Firmware
D.Hardware
E.None of the above
ans-b

70.A modern digital computer has
A.Extremely high speed
B.Large memory
C.Almost unlimited array
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -50

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -52

Latest from Blog