Computer fundamental MCQ Questions and answers -54

19 mins read

1.General purpose computers are those that can be adopted to countless uses simply by changing its
A.keyboard
B.printer
C.program
D.display screen
E.None of the above
ans-c

2.What is the name of the visible silver rectangle which separates the take-up portion of the magnetic tape from the data recording portion?
A.Load maker
B.Load marker
C.Tape separator
D.Tape marker
E.None of the above
ans-b

3.A part located in the central processing unit that stores data & information is known as
A.Core memory
B.PROM
C.EPROM
D.ROM
E.None of the above
ans-a

4.A software package to perform calculations on data arranged in an array is
A.System software
B.Utility programs
C.Electronic spread sheet
D.Application programs
E.None of the above
ana-c

5.What was the name of the first stored program electronic computer which was built in 1949 at Cambridge University in England?
A.EDVAC
B.EDSAC
C.UNIVAC
D.MARK-I
E.None of the above
ans-b

6.A computer with CPU speed around 100 million instructions per second & with the word length of around 64 bits is known as
A.Super computer
B.Mini computer
C.Micro computer
D.Micro computer
E.None of the above
ans-a

7.A computer program consists of
A.System flowchart
B.Program flowchart
C.Algorithms written in computer’s language
D.Discrete logical steps.
E.None of the above
ans-c

8.An input device which can read characters directly from an ordinary piece of paper is
A.OCR
B.OMR
C.MSI
D.POS
E.None of the above
ans-a

9.Which of the following is not a part of the CPU
A.storage unit
B.arithmetic and logic unit
C.program unit
D.control unit
E.None of the above
ans-a

10.Which of the following chips can be reprogrammed with special electric pulses?
A.EPROM
B.PROM
C.ROM
D.EEPROM
E.None of the above
ans-d

11.In this world of fast changing computer technology, one of the most important factor to be considered while purchasing a PC is, it should have a provision for
A.high level integration
B.self upgradability
C.intelligent sensors
D.faster data access
E.None of the above
ans-b

12.A collection of eight bits is called
A.Byte
B.Word
C.Record
D.File
E.None of the above
ans-a

13.The ALU of a central processing unit does the essential maths work for the computer. What does the control unit do?
A.Communicates its results
B.Activates the output device
C.Monitors the flow of information
D.Control the printer
E.None of the above
ans-c

14.Which of the following storage and retrieval methods would be well suited to your processing requirements if you only need to retrieve records one at a time and there is no fixed pattern to the requests for data and records?
A.indexed sectors
B.sequential
C.direct
D.indexed direct
E.None of the above
ans-d

15.In MODEMS
A.Several digital signals are multiplexed
B.A digital signal changes some characteristic of a carrier wave
C.Digital signal is amplified
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

16.Which is a secondary memory device?
A.CPU
B.ALU
C.Floppy disk
D.Mouse
E.None of the above
ans-c

17.A storage device which is used to store data & information external to the main storage is known as
A.Buffer
B.Backing storage
C.PROM
D.Accumulator
E.None of the above
ans-b

18.In a PC, how much memory is available to application software?
A.1024 KB
B.760 KB
C.640 KB
D.560 KB
E.2048 KB
ans-c

19.For a memory system, the cycle time is
A.same as the access time
B.longer than the access time
C.shorter than the access time
D.submultiple of the access time
E.None of the above
ans-b

20.The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the
A.block definition
B.record contain clause
C.blocking factor
D.record per block factor
E.None of the above
ans-c

21.The binary equivalent of the Octal number 13.54 is
A.1011.1011
B.1101.111
C.1001.111
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

22.What process prepares the magnetic surface of a disk by creating concentric circles, called tracks, around the disk? (Each track is further divided into pic-shaped sections called sectors.)
A.Tracking
B.Formatting
C.Copying
D.Sectioning
E.None of the above
ans-b

23.What does that acronym VGA stand for?
A.Extended Graphics Adapter
B.Enhanced Graphics Array
C.Video Graphics Array
D.Color Graphics Array
E.Video Graphics Adapter
ans-c

24.Which part of the diskette should never be touched?
A.Hub
B.Centre
C.Oval slot
D.Corner
E.None of the above
ans-c

25.The storage locations in the internal storage of a CPU are called
A.contents
B.addresses
C.locations
D.mask
E.None of the above
ans-b

26.Which is used to provide the sight information to the right person at the right time for proper decision making?
A.DBMS
B.MIS
C.ISO
D.PSO
E.None of the above
ans-b

27.Most disk drives have a single read/ write head for each disk surface. What is the advantage of suing multiple heads on each movable access arm?
A.Reduced seek time
B.Less latency time
C.Reduced search time
D.Less disk speed
E.None of the above
ans-a

28.One of the main feature that distinguish microprocessors from microcomputers is
A.words are usually larger in microprocessors
B.words are shorter in microprocessors
C.microprocessor does not contain I/O devices
D.exactly the same as the machine cycle time
E.None of the above
ans-c

29.Which type of display is the latest to be used for portable computer?
A.LED display
B.LCD display
C.Plasma display
D.Electroluminescent display
E.None of the above
ans-d

30.Which of the following is not true of future computers?
A.increased use of CAD/CAM techniques
B.faster turnaround time
C.developments in artificial intelligence systems
D.development of products more suitable for human use
E.All of the above are true
ans-e

31.The EAM device that does not use a control panel is the:
A.collator
B.reproducer
C.interpreter
D.sorter
E.None of the above
ans-d

32.Whenever a peripheral is being controlled by the CPU, it is said to be online. If additionally, the computer files are updated as soon as any change takes place, the system is called
A.quick processing system
B.batch processing system
C.real time system
D.remote processing system
E.None of the above
ans-c

33.The following is true about 2-out of-5 code:
A.it is weighted code
B.it is unweighted code
C.it has odd parity
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

34.The Josephson tunneling device illustrates principles associated with the advanced storage technique:
A.cryogenics
B.CCD
C.EBAM
D.holographing
E.None of the above
ans-a

35.Which of the following statements is true?
A.The installation of a computer is favorably received by all employees
B.Some form of training is necessary for employees who will work with computers
C.Computers are portrayed solely as society’s benefactor
D.A businessperson is only interested in the computer’s accuracy
E.None of the above
ans-b

36.Communication between computers using standard telephone service
A.Requires a change to an anolog signal
B.Is most efficient
C.Produces little noise and few disturbances
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

37.A floppy disk contains
A.Circular tracks only
B.Sectors only
C.Both circular tracks and sector
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

38.When an input electrical signal A=10100 is applied to a NOT gate, its output signal is
A.1011
B.10001
C.10101
D.101
E.None of the above
ans-a

39.The first practical commercial typewriter was invented in 1867 in the United States by
A.Christopher Latham Sholes
B.Carlos Glidden
C.Samuel Soule
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

40.What is meant by quad-density (QD) diskette?
A.It is double-sided disk
B.It is double density disk
C.It has double the number of tracks per inch
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

41.Large computer system typically uses:
A.Line printers
B.Ink-jet printers
C.Dot-matrix printers
D.Daisy wheel printers
E.None of the above
ans-a

42.First generation computers are characterised by
A.Vacuum tubes and magnetic drum
B.Minicomputers
C.Magnetic tape and transistors
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

43.Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?
A.Data
B.Bytes
C.Graphics
D.Pictures
E.None of the above
ans-b

44.What is the general name of the device which produces hardcopy graphics?
A.COM
B.Plotter
C.Printer
D.Microfilm
E.None of the above
ans-b

45.When a disk stack is serviced by a comb-like access mechanism, there is one read/write head for each
A.disk
B.disk surface
C.track
D.cylinder
E.None of the above
ans-b

46.In which year was UK’s premier computing event called “The Which Computer” started?
A.1980
B.1985
C.1986
D.1987
E.None of the above
ans-a

47.In comparison to the internal (main) memory, tape or disk memory is
A.slower and more expensive
B.slower and less expensive
C.faster and more expensive
D.faster and less expensive
E.None of the above
ans-b

48.Which of the following input/output devices is not associated with personal computers?
A.mice
B.color monitors
C.punched cards
D.dot-matrix printers
E.optical scanners
ans-c

49.The ALU of a computer responds to the commands coming from
A.primary memory
B.control section
C.external memory
D.cache memory
E.None of the above
ans-b

50.The heart of any computer is the
A.CPU
B.Memory
C.I/O Unit
D.Disks
E.None of the above
ans-a

51.Which of the following are likely to jam the read/write head of a disk pack?
A.Dust
B.Smoke particle
C.Finger print smudge
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

52.Impact printers
A.strike a ribbon against the paper to produce character images
B.include ink-jet and thermal devices
C.are more expensive than Laser printers
D.use optical technology
E.None of the above
ans-a

53.Which of the following is not a practical data-processing approach?
A.batch-sequential
B.batch-direct
C.immediate-sequential
D.immediate-direct
E.All of the above
ans-c

54.Bit map terminal
A.support displays containing multiple windows
B.requires considerable amount of video RAM
C.requires tremendous amount of copying and hence low performance
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

55.A 32 bit microprocessor has the word length equal to
A.2 bytes
B.32 bytes
C.4 bytes
D.8 bytes
E.None of the above
ans-c

56.The register which holds the address of the location to or from which data are to be transferred is known as
A.index register
B.instruction register
C.memory address register
D.memory data register
E.None of the above
ans-c

57.In simplex transmission
A.Data format is simple
B.Data transmission is one way
C.Data can be transmitted to small distances only
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

58.Each model of a computer has a unique
A.Assembly language
B.Machine language
C.High level language
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

59.Transistorized computer circuits were introduced in the
A.first generation
B.second generation
C.thir4 generation
D.fourth generation
E.None of the above
ans-b

60.Those microcomputers which have the same operating characteristics as the IBM microcomputers are called IBM
A.duplicates
B.clones
C.copies
D.look alikes
E.None of the abov
ans-b

61.Communication ports are found on the back of microcomputers. They are used to connect the computer to _____
A.printers
B.modems
C.other hardware
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

62.Which is considered a direct entry input device?
A.Optical scanner
B.Mouse
C.Light pen
D.Digitizer
E.All of the above
ans-e

63.In a computer system, which device is functionally opposite of a Key-board?
A.Mouse
B.Trackball
C.Printer
D.Joystick
E.None of the above
ans-c

64.The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was
A.IBM
B.Sperry Univac
C.Radio Shack
D.Data General Corporation
E.None of the above
ans-c

65.The data appearing first in the left portion of punched card is
A.descriptive data
B.coded data
C.quantitative data
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

66.Which one of the following is termed a combination input-output device?
A.VDT
B.Keyboard
C.Printer
D.Laser Jet
E.None of the above
ans-a

67.The process of writing computer instructions in a programming language is known as
A.Coding
B.Processing
C.Programming
D.File
E.None of the above
ans-a

68.Which of the following is not true of a magnetic disk?
A.It is expensive relative to magnetic tape
B.It provides only sequential access to stored data
C.Users can easily update records by writing over the old data
D.It does not provide an automatic audit trail
E.All of the above are true
ans-b

69.A regular TV set can be hooked up to a computer so as to received computer signal instead of a television program. This hooking up is achieved with the help of a
A.modem
Badapter
C.cable
D.aerial
E.None of the above
ans-b

70.An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is
A.Magnetic tape
B.Voice response unit
C.Voice recognition unit
D.Voice band
E.None of the above
ans-b

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -53

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -55

Latest from Blog

error: Content is protected !!