Computer fundamental MCQ Questions and answers -55

8 mins read

1.A factor which would strongly influence a businessperson to adopt a computer is its:
A.Accuracy
B.Reliability
C.Speed
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

2.The most common input device used today is
A.Motherboard
B.Track ball
C.Scanner
D.Mouse
E.Keyboard
ans-e

3.What is the name of the temporary data storage area between a peripheral device and the CPU which compensates for the difference between their speeds?
A.Backing storage
B.Buffer
C.Main storage
D.Temporary storage
E.None of the above
ans-b

4.Which of the following is the fastest?
A.CPU
B.magnetic tapes and disks
C.video terminal
D.sensors, mechanical controllers
E.None of the above
ans-a

5.In which year were chips used inside the computer for the first time?
A.1964
B.1975
C.1977
D.1981
E.None of the above
ans-b

6.The invention of the slide rule is attributed to
A.Babbage
B.Oughtred
C.Pascal
D.Napier
E.None of the above
ans-b

7.The control unit of a microprocessor
A.stores data in the memory
B.accepts input data from a keyboard
C.Performs arithmetic / logic / functions
D.All of the above
E.None of the above
ans-e

8.A flat-bed plotter uses a pen which moves in two directions across a piece of paper fixed on a flat-bed. Can you tell who controls the movements of this pen?
A.microfilm
B.microfiche
C.film card
D.COM
E.None of the above
ans-c

9.The desirable characteristic(s) of a memory system is (are)
A.speed and reliability
B.low power consumption
C.durability and compactness
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

10.The CPU chip used in a computer is partially made out of:
A.Copper
B.Iron
C.Gold and silver
D.Silica
E.None of the above
ans-d

11.What type of magnetic material is normally used in bubble memories?
A.Magnetic core
B.Cobalt
C.Garnet
D.Metallic
E.None of the above
ans-c

12.A byte is comprised of:
A.One bit
B.Four bits
C.Eight bits
D.Sixteen bits
E.None of the above
ans-c

13.Which of the following printer can be classified as a page-at-a-time printer?
A.Laser printer
B.Dot-matrix printer
C.Thermal printer
D.Inkjet printer
E.None of the above
ans-a

14.The CPU of a computer transfers print output to a temporary disk memory at high speed and then gets back to processing another job without waiting for the output to got to the printer. In this way, the CPU does not remain idle due to its own high speed as compared to the low speed of the printer. What is the name of this memory?
A.External memory
B.I/O memory
C.ROM
D.Buffer memory
E.None of the above
ans-d

15.Which of the following registers hold the information before it goes to the decoder
A.control register
B.data register
C.accumulator
D.address register
E.None of the above
ans-b

16.A modern electronic computer is a machine that is meant for
A.doing quick mathematical calculations
B.input, storage, manipulation and outputting of data
C.electronic data processing
D.performing repetitive tasks accurately
E.None of the above
ans-b

17.A typical modern computer uses
A.LSI chips
B.Vacuum tubes
C.Valves
D.All the above
E.None of the above
ans-a

18.ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) had huge advantage over Mark I because it used electronic valves in place of the electromagnetic switches. In the beginning, ENIAC was used for calculating the path of artillery shells. For which other was weapon design was it utilized?
A.hydrogen bomb
B.atom bomb
C.agnimissile
D.fighter aircraft
E.None of the above
ans-a

19.Who was the father of Punched Card Processing?
A.J Presper Eckert
B.Charles Babbage
C.Dr. Herman Hollerith
D.Blaise Pascal
E.None of the above
ans-c

20.When did Hewlett-Packard Inc. Introduce its first HP-110 laptop computer?
A.1984
B.1986
C.1990
D.1995
E.None of the above
ans-a

21.The computer program language which is widely used in computer science and engineering and also in business is
A.COBOL
B.FORTRAN
C.PASCAL
D.LISP
E.None of the above
ans-c

22.A ‘number crunching’ computer is one that can handle
A.large spreadsheets
B.large alphanumeric data
C.large volume of numbers
D.only numbers
E.None of the above
ans-c

23.The barcode which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device?
A.Laser scanner
B.Wand
C.OCR
D.MICR
E.None of the above
ans-a

24.A processing unit that coordinates networks and data communication is known as
A.Control unit
B.Communications processor
C.Register unit
D.CPU
E.None of the above
ans-b

25.A type of line printer that uses an embossed steel band to form the letters printed on the paper is
A.Golf ball printer
B.Dot-matrix printer
C.Laser printer
D.Band printer
E.None of the above
ans-d

26.Which memory system is not as a mass memory medium?
A.semiconductor memory
B.magnetic tape
C.magnetic disk
D.magnetic drum
E.None of the above
ans-a

27.Different components on the motherboard of a PC processor unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
A.Conductors
B.Buses
C.Connectors
D.Connectively
E.None of the above
ans-b

28.The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
A.Data collection terminal
B.OCR register terminal
C.Video display terminal
D.POS terminal
E.None of the above
ans-d

29.The general range of speed in revolutions per minute (rpm) at which floppy disks rotate is
A.2400-4700
B.390-600
C.150-250
D.300-600
E.None of the above
ans-c

30.Which of the following typically uses a keyboard for input?
A.desktop terminal
B.point-of-sale terminal
C.financial transaction terminal
D.executive workstation
E.All of the above
ans-e

31.he first microprocessor built by the Intel Corpn. was called
A.8008
B.8080
C.4004
D.8800
E.None of the above
ans-c

32.The microelectronics is the technology of
A.microwaves
B.microcomputers
C.chips
D.automatic processing
E.None of the above
ans-c

33.Who developed the first personal computer spreadsheet package called Visicalc?
A.Niklaus Wirth
B.Dan Bricklin
C.Bob Frankston
D.Both (B) and (C)
E.None of the above
ans-d

34.When was the X Window System born?
A.1984
B.1989
C.1988
D.1990
E.None of the above
ans-a

35.A double sided magnetic disk pack has six disks. Can you tell how many surfaces of this pack are normally used?
A.10
B.12
C.6
D.9
E.None of the above
ans-a

36.The Santa Clara Valley, California is popularly known as Silicon Valley of America because
A.huge deposits of silicon are found there
B.many silicon chip manufacturing firms are located there
C.Santa Claus visits it every Christmas
D.it is full of large grain sand
E.None of the above
ans-b

37.Which of the following professions has not been affected by personal computers?
A.medical
B.clerical
C.accounting
D.law
E.None of the above
ans-e

38.What is the name given to the 8-bit unit used for coding data?
A.block of characters
B.byte
C.word
D.KB
E.None of the above
ans-b

42.Conversion of hexadecimal number 1D7F16 to a decimal number is
A.755110
B.877110
C.555710
D.778110
E.None of the above
ans-a

43.Microfilm reader is a
A.OCR device
B.COM device
C.MICR device
D.None of the above
E.All of the above
ans-b

44.In magnetic disks, data is organized on the platter in a concentric sets of rings called
A.sector
B.track
C.head
D.block
E.None of the above
ans-b

45.The data recording area between the blank gaps on magnetic tape is called a/ an:
A.Record
B.Block
C.Field
D.Database
E.None of the above
ans-b

46.Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?
A.Daughterboard
B.Motherboard
C.Fatherboard
D.Breadboard
E.None of the above
ans-b

47.Which term is not used to describe the memory component of a computer?
A.ROM
B.PROM
C.RAM
D.SAM
E.None of the above
ans-d

48.Who coordinates the sequencing of events within the central processor of a computer?
A.Logic unit
B.Arithmetic unit
C.Register
D.Control unit
E.None of the above
ans-d

49.What type of computer programming is used for airplane ticket reservation system?
A.Multi programming
B.Real time programming
C.Time sharing
D.Batch programming
E.None of the above
ans-b

50.The output of a 2 input OR gate is 0 only when its
A.both inputs are 0
B.either input is 1
C.both inputs are 1
D.either input is 0
E.None of the above
ans-a

51.A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
A.Dot matrix printer
B.Digital plotter
C.Line printer
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

52.A printed document reader which scans the characters and then encodes them in a computer-compatible code for direct transmission to the computer is called
A.Optical character reader
B.Kurzweil Data Entry Machine (KDEM)
C.MICR
D.Laser scanner
E.None of the above
ans-b

53.The equipment with which the computer talks to its users is called a
A.word processor
B.peripheral
C.software
D.diskette
E.None of the above
ans-b

54.In which addressing mode, the effective address of the operand is generated by adding a constant value to the contents of a register?
A.Absolute mode
B.Indirect mode
C.Immediate mode
D.Index mode
E.None of the above
ans-d

55.The term gigabyte refers to
A.1024 bytes
B.1024 kilobytes
C.1024 megabytes
D.1024 gigabytes
E.None of the above
ans-c

56.The CPU chip used in a computer is partially made out of
A.silica
B.carbon
C.copper
D.gold
E.silver
ans-a

57.Which of the following best describes a computer-based information system?
A.A system in which a computer is used to turn data into information
B.Inputting data
C.Processing data
D.Performing complex mathematical calculations
E.Data is put into the computer for processing
ans-a

58.Accessing records from a file directly without searching from the beginning of the file is
A.Time sharing
B.Random
C.Direct access
D.Access time
E.None of the above
ans-c

59.EBCDIC can code up to how many different characters?
A.8
B.16
C.32
D.64
E.256
ans-e

60.When did IBM close the last of its punched card manufacturing plant?
A.June, 1989
B.December, 1984
C.March, 1982
D.November, 1979
E.None of the above
ans-b

61.The monitor of a computer is connected to it by a
A.Wire
B.Cable
C.Bus
D.Line driver
E.Modem
ans-b

62.In a punched card system, data is processed by a
A.keypunch machine, sorter, and posting machine
B.accounting machine, posting machine, and billing machine
C.sorter, posting machine, and billing machine
D.accounting machine, keypunch machine, and sorter
E.None of the above
ans-d

63.A single bus structure is primarily found in
A.Main frames
B.Super computers
C.High performance machines
D.Mini-and micro-computers
E.None of the above
ans-d

64.What is the highest address possible if 16 bits are used for each address?
A.65536
B.12868
C.16556
D.643897
E.None of the above
ans-a

65.An integrated circuit is
A.a complicated circuit
B.an integrating device
C.much costlier than a single transistor
D.fabricated on a tiny silicon chip
E.None of the above
ans-d

66.Which of the following memories contains a thin film of magnetic material sandwitched between two permanent bias magnets?
A.ROM
B.Magnetic disk
C.Core memory
D.Bubble memory
E.None of the above
ans-c

67.Which of the following bus types are used by the Apple Macintosh computer?
A.ISA
B.NuBus
C.EISA
D.MCA
E.PCI Bus
ans-b

68.When the time to establish link is large and the size of data is small, the preferred mode of data transfer is
A.Circuit switching
B.Packet switching
C.Time division multiplexing
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

69.Group of instructions that directs a computer is called
A.Storage
B.Memory
C.Logic
D.Program
E.None of the above
ans-d

70.A computer-controlled device for training exercises that duplicates the work environment is a:
A.simulator
B.duplicator
C.trainer
D.COM device
E.None of the above
ans-a

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -54

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -56

Latest from Blog