Computer fundamental MCQ Questions and answers -56

9 mins read

1. Which of the following is not an output device of a computer?
A.Printer
B.keyboard
C.VDU
D.CRT screen
E.All of the above
ans-b

2.Which of the following terms could be used to describe the concurrent processing of computer programs, via CRTs, on one computer system?
A.Time-sharing
B.Online processing
C.Interactive processing
D.All the above processing
E.None of the above
ans-d

3.What is the name given to the specialized storage element in the processor unit of a computer which is used as a “scratch pad” during processing operations?
A.storage register
B.primary memory
C.cache memory
D.accumulator
E.None of the above
ans-c

4.A large number of computers in a wide geographical area can be efficiently connected using
A.Twisted pair lines
B.Coaxial cables
C.Communications satellites
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

5.Which of the following statements is true?
A.Analysts usually work alone and sometimes as part of a team
B.Most systems projects are completed in 6 to 12 weeks
C.An analyst’s primary concern is the development of software
D.Analysts evaluate data flow through an organization
ans-d

6.Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage?
A.The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
B.Disk storage is longer lasting than magnetic tape
C.Disk storage is less expensive than tape storage
D.All of the above
E.None of the above
ans-e

7.An advantage of blocking a tape is that
A.additional processing time is consumed
B.the direct file method can be emulated
C.tapes contain less data and longer tapes
D.less tape is used to store the same amount of data
E.None of the above
ans-d

8.Perforated paper used as input or output media is known as
A.Paper tape
B.Magnetic tape
C.Punched paper tape
D.Card punch
E.None of the above
ans-a

9.What is the byte capacity of a drum which is 5 inch high, 10 inch diameter, and which has 60 tracks per inch and bit density of 800 bits per inch?
A.942000 bytes
B.9712478 bytes
C.192300 bytes
D.14384 bytes
E.None of the above
ans-a

10.Ethernet uses
A.Bus topology
B.Ring topology
C.Star topology
D.Tree topology
E.None of the above
ans-a

11.What is the latest write-once optical storage media?
A.Digital paper
B.Magneto-optical disk
C.WORM disk
D.CD-ROM disk
E.None of the above
ans-a

12.The data processing job expected to further decrease in the 1996s is that of:
A.Keypuncher
B.Data entry clerk
C.Computer operator
D.Programmer
E.None of the above
ans-a

13.A computer has no more sense than a light
A.bulb
B.pen
C.switch
D.pad
E.None of the above
ans-c

14.The first large scale electronic computer which became operational in 1946 and contained approximately 18000 vacuum tubes and could perform 300 multiplications per second was known as
A.ILLIAC
B.ENIAC
C.JOHNIAC
D.EDSAC
E.None of the above
ans-b

15.A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
A.interpreter
B.simulator
C.compiler
D.commander
E.None of the above
ans-c

16.A logic gate is an electronic circuit which
A.makes logic decisions
B.allows electron flow only in one direction
C.works on binary algebra
D.alternates between 0 and 1 values
E.None of the above
ans-a

17.Identity the advantages that Micro Channel Architecture offers over ISA.
A.Automatic System Configuration
B.Less Interference
C.Multiple device handling (the system allows expansion boards to take complete of the bus for certain operations)
D.Greater data transfer rates
E.All of the above
ans-e

18.Computer scientists are exploring the possibility of culturing bacteria to create living chips which have digital electronic properties. What are these chips called?
A.bacterial chips
B.biochips
C.natural chips
D.neural chips
E.None of the above
ans-b

19.What is the name of the storage device which is used to compensate for the difference in rates of flow of data from once device to another?
A.Cache
B.Concentrator
C.Buffer
D.I/O device
E.None of the above
ans-c

20.In latest generation computers, the instructions are executed
A.Parallely only
B.Sequentially only
C.Both sequentially an parallely
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

21.Program execution time would be minimum if the programs are written in
A.Machine Language
B.Assembly language
C.High level language
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

22.A small square or rectangular piece of silica on which several layers of an integrated circuit are etched or imprinted is called
A.VLSI
B.micro
C.wafer
D.chip
E.None of the above
ans-d

23.The processing capability of a microcomputer can be enhanced with the help of
A.addition processor
B.expansion cards
C.secondary memory
D.buffer memory
E.None of the above
ans-b

24.Where are silicon chips manufactured in India?
A.Chandigarh
B.Punjab
C.UP
D.Tamil Nadu
E.None of the above
ans-a

25.A computer programmer
A.does all the thinking for a computer
B.can enter input data quickly
C.can operate all types of computer equipment
D.can draw only flowchart
E.None of the above
ans-a

26.”The three most important inventions of this century are the nuclear bomb, the high yield hybrid speed, and the computer”. Can you name the person who made this statement?
A.Harry R Jordan
B.Buckminster Fuller
C.Jack Smith
D.Jan Timmer
E.None of the above
ans-b

27.A menu-driven operating system is one which allows you to pick up from the menu of choices it displays on the screen. What is the name given to the images which are used in such image oriented menus?
A.Icon
B.Figure
C.Symbol
D.option
E.None of the above
ans-e

28.What is the name of the earliest calculating machine which was based on concepts found in modern computers but was unfortunately never built?
A.Babbage’s Difference Engine
B.Pascal’s Adder
C.Leibnitz’s Multiplier
D.Differential Analyser
E.None of the above
ans-a

29.The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:
A.ENIAC
B.Mark I
C.Analytic engine
D.UNIVAC-I
E.None of the above
ans-b

30.Which is used for manufacturing chips?
A.Bus
B.Control unit
C.Semiconductors
D.(A) and (B) only
E.None of the above
ans-c

31.The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or _____
A.bytes
B.kilobytes
C.decimal bytes
D.bits
E.nibbles
ans-d

32.Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?
A.hard disks
B.high-density disks
C.diskettes
D.templates
E.None of the above
ans-c

33.Which of the following tasks is not suited for sequential processing by a computer?
A.Preparing of mailing labels
B.Processing payroll cheques
C.Accounting for credit card purchases
D.Inventory control
E.None of the above
ans-d

34.Which of the following is responsible for coordinating various operations using timing signals?
A.Arithmetic-logic Unit
B.Control unit
C.Memory unit
D.Input/Output unit
E.None of the above
ans-b

35.All calculations are performed and all comparisons are made in _____ unit.
A.control unit
B.arithmetic-logic unit
C.central processing unit
D.primary storage unit
E.None of the above
ans-b

36.The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in Electronic Data Processing system is called
A.ASCII
B.EBCDII
C.BCD
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

37.The terminal device often used in checking charge cards that offers both a limited keyboard input and visual output is the:
A.Intelligent terminal
B.POS terminal
C.Video display terminal
D.Audio response unit
E.None of the above
ans-c

38.The computer translates the condition of each switch to a number. What number is represented by the OFF state?
A.-7
B.-3.75
C.1
D.0
E.-22
ans-d

39.Who built the world’s first electronic calculator using telephone relays, light bulbs and batteries?
A.Claude Shannon
B.Konard Zuse
C.George Stibitz
D.Howard H. Aliken
E.None of the above
ans-c

40.Hard disks and diskettes are:
A.Direct access storage devices
B.Sequential access storage devices
C.Rarely used with microcomputers
D.Both (A) and (C)
E.None of the above
ans-a

41.In digital data transmission
A.Baud rate in equal to bit rate
B.Baud rate is always smaller than the bit rate
C.Baud rate is always higher than the bit rate
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

42.Which of the following is not one of the three primary functions that on-line direct-access systems can serve?
A.inquiry
B.backup
C.update
D.programming
E.None of the above
ans-b

43.How many bits can be stored in the 8K RAM?
A.8000
B.8192
C.4000
D.4096
E.None of the above
ans-b

44.A code which uses more bits for each character then what is necessary is known as
A.Hollerith code
B.Gray code
C.Redundant code
D.Mnemonics
E.None of the above
ans-c

45.Point out the odd item amongst the following
A.Computer mouse
B.Touchpad
C.Light pen
D.Printer
E.None of the above
ans-d

46.Access time in a computer memory is the time required to
A.Locate the stored data
B.Retrieve the stored data
C.Both locate and retrieve the data
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

47.In negative logic, the logic state 1 corresponds to
A.negative voltage
B.zero voltage
C.more negative voltage
D.lower voltage level
E.None of the above
ans-d

48.Which of the following is a part of the Central Processing Unit?
A.Printer
B.Keyboard
C.Mouse
D.Arithmetic Logic Unit (ALU)
E.None of the above
ans-d

49.The least expensive OCR units can read
A.hand printed numbers
B.machine printed numbers
C.marks
D.handwriting
E.None of the above
ans-c

50.The input unit of a computer
A.feeds data to the CPU or memory
B.retrieves data from CPU
C.directs all other units
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

51.File specification books are created primarily for the use of
A.systems analysts
B.programmers
C.operators
D.managers
E.None of the above
ans-b

52.Which of the following is used as storage locations both in the ALU and the control section of a computer?
A.accumulator
B.register
C.adder
D.decoder
E.None of the above
ans-b

53.The attribution of human form or qualities to things such as machines or computers is called
A.cybernetics
B.cybernation
C.artificial intelligence
D.anthropomorphism
E.None of the above
ans-d

54.The technique designed to support the effective access of micro-filmed data is:
A.Microfiche retrieval
B.COM
C.Micrographics
D.All the above
E.None of the above
ans-c

55.Which of the following persons probably has the least amount of technical knowledge?
A.User
B.Computer Operator
C.System Analyst
D.Programmer
E.Computer professional
ans-a

56.What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
A.Display screen
B.Soft copy terminal
C.Hard copy terminal
D.Plotter
E.None of the above
ans-c

57.The primary advantage of key-to-tape data-entry systems is:
A.A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
B.Key verification is easily performed
C.The tape is reusable
D.Keying errors can be detected as they occur
E.All of the above
ans-c

58.An advantage of overlapped processing activities is:
A.more effective use of the CPU
B.increased processing activities for the entire system
C.better coordination of I/O activities
D.all the above
E.None of the above
ans-d

59.Primary storage is _____as compared to secondary storage.
A.Slow and inexpensive
B.Fast and inexpensive
C.Fast and expensive
D.Slow and expensive
E.None of the above
ans-c

60.A microprocessor integrates the arithmetic logic and control circuitry of a computer into one chip. The first microprocessor was built by a group of engineers at the Intel Corpn. Can you tell who headed this group?
A.Victor Poor
B.Stan Mazor
C.Marcian E. (Ted) Hoff
D.Seymour Cray
E.None of the above
ans-a

62.In the IBM PC-AT, what do the words AT stand for?
A.Additional terminals
B.Advance technology
C.Applied technology
D.Advanced terminology
E.None of the above
ans-b

63.The punched card used in the IBM System/3 contains
A.80 columns
B.120 columns
C.96 columns
D.126 columns
E.None of the above
ans-c

64.Which of the following is associated with networks?
A.Download, node
B.Star topology
C.Point-to-Point
D.Both (A) and (B)
E.None of the above
ans-d

65.Which was the first computer to use transistors instead of vacuum tubes?
A.Intel-650
B.Burroughs E-101
C.Datamatic-1000
D.IBM-1401
E.None of the above
ans-d

66. CPU’s processing power is measured in:
A.IPS
B.CIPS
C.MIPS
D.nano-seconds
E.None of the above
ans-c

67.The binary equivalent of the Hexadecimal number 7BD is
A.11110111101
B.1.1101E+11
C.1.0111E+11
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

68.Which of the following is non-impact printer?
A.Drum printer
B.Line printer
C.Chain printer
D.Laser printer
E.None of the above
ans-d

69.In which year was the PC voted ‘The Machine of the Year’s by the American Time magazine?
A.1970
B.1975
C.1983
D.1987
E.None of the above
ans-c

70.When used with I/O devices, the term intelligent implies
A.a color output capability
B.speech processing capability
C.high speed printing capability
D.feature to support offline and online tasks
E.None of the above
ans-d

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -55

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -57

Latest from Blog