Computer fundamental MCQ Questions and answers -57

17 mins read

1.A prefix for billion which is equal to _____ is called as billi.
A.100
B.10000
C.1000
D.10
E.None of the above
ans-d

2.The operation of a digital computer is based on _____ principle.
A.counting
B.measuring
C.electronic
D.logical
E.None of the above
ans-a

3.Which of the following Indian companies designs and manufactures super- computers?
A.C-DOT
B.C-DAC
C.CMC
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

4.Which of the following memories needs refresh?
A.SRAM
B.DRAM
C.ROM
D.All of the above
E.None of the above
ans-b

5.Which of the following is not a sequence storage device?
A.Magnetic disk
B.Magnetic tape
C.Paper tape
D.All of the above
E.None of the abovz
ans-a

7.Which of the following statements best describes the batch method of input?
A.Data is processed as soon as it is input
B.Data is input at the time it is collected
C.Data is collected in the form of source documents, placed into groups, and then input to the computer
D.Source documents aren’t used
E.None of the above
ans-c

8.What is the name of the memory card which is conceptually related to the smart card but is similar to the video disk?
A.Laser card
B.Master card
C.Visa
D.Optical card
E.None of the above
ans-a

9.Which of the following is not an alternative name for primary memory?
A.Main memory
B.Primary storage
C.Internal storage
D.Mass storage
E.None of the above
ans-c

12.The first movie with terrific computer animation and graphics was released in 1982. What was its name?
A.Star Wars
B.Tron
C.Forbidden Planet
D.Dark Star
E.None of the above
ans-b

13.Which of the following isn’t used in the storage phase of a computer-based information system?
A.Magnetic
B.Keyboard
C.Diskette
D.Hard disk
E.None of the above
ans-b

14.While buying a PC system, you should first
A.shop for application programs
B.identify your hardware components
C.define your computing needs
D.call for tenders
E.None of the above
ans-c

15.An AND gate
A.implements logic addition
B.is equivalent to a series switching circuit
C.is an any-or all gate
D.is equivalent to a parallel switching circuit
E.None of the above
ans-b

16.Which of the following is true?
A.Fields are composed of bytes
B.Files are composed of records
C.Fields are composed of characters
D.Records are composed of fields
E.All of the above
ans-e

17.CD-ROM is a
A.Semiconductor memory
B.Memory register
C.Magnetic memory
D.All of the above
E.None of the above
ans-e

18.A modern digital computer has
A.extremely high speed
B.large memory
C.almost unlimited accuracy
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

19.The disk concept for reducing time lost from rotational delay is:
A.fixed block addressing
B.cylinder, track, sector data
C.staggered addressing
D.graduated block identification
E.None of the above
ans-c

20.What is meant by computer literacy?
A.Knowing what a computer can and cannot do
B.Ability to write computer programs
C.Knowing computer related vocabulary
D.Ability to assemble computers
E.None of the above
ans-a

21.Data System management has long-term viability as a separate business function because
A.It requires much technical knowledge
B.It requires large investments
C.Specialists in data systems cannot be integrated into a marketing or manufacturing organization
D.An integrated database accessible to all requires independent management
E.None of the above
ans-d

22.Pick out the wrong statement.
A.Information stored in RAM can be changed by over writing it
B.Information stored in ROM cannot be changed by overwriting
C.Information can be stored in any location of RAM
D.Computer main memory can be accessed only sequentially
E.None of the above
ans-d

23.Everything computer does is controlled by its
A.RAM
B.ROM
C.CPU
D.Storage devices
E.None of the above
ans-c

24.Which of the following is a non-impact printer?
A.Daisy wheel printer
B.Drum printer
C.Laser printer
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

25.In virtual storage, program segments stored on disk during processing are called:
A.tracks
B.blocks
C.pages
D.sectors
E.None of the above
ans-c

26.Which of the following is usually a special one-time operation that must be completed over a limited time period?
A.Batch
B.Patch
C.Project
D.Word
E.None of the above
ans-c

27.A device or system not directly connected to the CPU is
A.On-line
B.Keyboard
C.Memory
D.Off-line
E.None of the above
ans-d

28.The microprocessor of a computer cannot operate on any information if that information is not in its.
A.secondary storage
B.main storage
C.ALU
D.logic unit
E.None of the above
ans-b

29.A device which converts human readable data into machine language is
A.Card reader
B.Card punch
C.Punched paper tape
D.Character reader
E.None of the above
ans-d

30.What digits are representative of all binary numbers?
A.0
B.1
C.Both A and B
D.3
E.None of the above
ans-c

31What is the name of the chip which has more than once processor on it?
A.Parallel chip
B.Multi-processor chip
C.Transputer
D.Parallel processor
E.None of the above
ans-c

32.Which of the following is a set of general purpose internal registers?
A.stack
B.scratch pad
C.accumulator
D.status register
E.None of the above
ans-b

33.A family of polynomial block codes designed to correct burst errors is known as
A.Bar codes
B.Gray codes
C.Fire codes
D.mnemonics codes
E.None of the above
ans-c

34.To produce high-quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a(n)
A.RGB monitor
B.plotter
C.ink-jet printer
D.laser printer
E.All of the above
ans-b

35.The computer code for the interchange of information between terminals is
A.ASCII
B.BCD
C.EBCDIC
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

36.Which of the following is required when more than one person uses a central computer at the same time?
A.terminal
B.light pen
C.digitizer
D.mouse
E.None of the above
ans-a

37.Which is not necessary when using bar codes in supermarkets?
A.Point-of sale (POS) terminal
B.Check digit on the bar code
C.Price on the shelf
D.Price on the goods
E.None of the above
ans-c

38.The language that the computer can understand and execute is called
A.Machine language
B.Application software
C.System program
D.All of the above
E.None of the above
ans-a

39.Design qualifications do not normally include
A.Output requirements
B.Input and storage requirements
C.Control provisions
D.Blueprints
E.None of the above
ans-d

40.Which of the following is form of semi conductor memory in which it is possible to change the contents of selected memory locations by applying suitable electrical signals.
A.CAM
B.ROM
C.EAROM
D.ANACUS
E.None of the above
ans-c

41.The basic components of a modern digital computer are :
A.Input device
B.Output device
C.Central processor
D.All of the above
E.None of the above
ans-d

42.What does that acronym EGA stand for?
A.Enhanced Graphics Array
B.Extended Graphics Array
C.Monochrome Graphics Adapter
D.Enhanced Graphics Adapter
E.Extended Graphics Adapter
ans-d

43.A beam of light used to record and retrieve data on optical disks is known as
A.polarized light
B.unpolarized concentric light
C.laser
D.coloured light
E.None of the abovea
ans-c

44.Punched-card equipment was first introduced in Britain in 1904 by a small company. What was the name of that company?
A.The Tabulator Ltd.
B.Tabulator Machine Company
C.International Business Machines (IBM)
D.Accounting & Tabulating Corpn. of Great Britain
E.None of the above
ans-a

45.The computer translates the condition of each switch to a number. What number is represented by the ON state?
A.+7
B.3.75
C.1
D.0
E.22
ans-c

46.A disk with usable recording surfaces on each side is known as
A.Hard disk
B.Single-sided disk
C.Double-sided disk
D.High capacity
E.None of the above
ans-c

47.What is a portion of memory that serves as a temporary repository for data as it waits for a given action?
A.Memory Pool
B.Cache
C.Processor
D.Processor pool
E.Bank
ans-b

48.In serial, asynchronous transmissions, the ____ bit is used to signal the end of the character within the data frame.
A.start
B.stop
C.parity
D.data
E.None of the above
ans-b

49.Which is the acronym for Algol extended for design.
A.AFIPS
B.ADP
C.AED
D.CAI
E.None of the above
ans-c

50.Which of the following are often used to ensure that data has been accurately input to the computer?
A.digitizers
B.light pens
C.keyboards
D.input controls
E.None of the abovean
ans-d

51.An input device that converts data punched into paper lape into a binary format is
A.Page reader
B.Paper tape punch
C.Paper tape reader
D.Card punch
E.None of the above
ans-c

52.A computer will function only if it
A.has a control unit
B.is given input data
C.has a program in its memory
D.has software package
E.None of the above
ans-c

53.A memory in which the information is stored last is on top & is retrieved first is known as
A.PROM
B.Buffer
C.Stack
D.RAM
E.None of the above
ans-c

54.Regarding a VDU, which statement is more correct?
A.It is an output device
B.It is an input device
C.It is a peripheral device
D.It is a hardware item
E.None of the above
ans-c

55.Plotter accuracy is measured in terms of repeatability and
A.buffer size
B.resolution
C.vertical dimension
D.intelligence
E.None of the above
ans-b

56.The minimum time delay required between the initiation of two successive memory operations is known as
A.memory cycle time
B.memory access time
C.transmission time
D.waiting time
E.None of the above
ans-a

57.Which of the following terms describe 1024 kilobytes?
A.Kilobyte
B.Megabyte
C.Gigabyte
D.Terabyte
E.None of the abovea
ans-b

58.The flow and timing to data to and from the microprocessor is regulated by
A.control pins
B.address pins
C.data pins
D.power pins
E.None of the above
ans-a

59.The total number of messages handled by a computerized telephone system on a daily basis is an example of:
A.Frequency
B.Updating
C.Volume
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

60.An internal storage consisting of arrays of small rings of magnetic material called ferrite is
A.Magnetic tape
B.Magnetic core
C.Magnetic disk
D.Optical mark reader
E.None of the above
ans-b

61.In the language of the computer profession, one thousand position of main storage is represented with the letter
A.K
B.L
C.M
D.C
E.None of the above
ans-a

62.Which of the following processor is software that accepts user ideas, manipulates and reorganises them in user-specified ways and then produces a refined model of those thoughts.
A.Distribute
B.Out-line
C.Multi
D.On-line
E.None of the above
ans-b

63.The word ‘Computer’ usually refers to the Central Processor Unit plus
A.External memory
B.Internal memory
C.Input devices
D.Output devices
E.None of the above
ans-b

64.The control of the jobs running within a system is
A.Job monitoring
B.Job stream
C.Job min
D.Job step
E.None of the above
ans-a

65.Communication using a modulated carrier to apply a data signal to a transmission medium in analog form is
A.Local area network
B.Modem
C.Base band networking
D.Broad band networking
E.None of the above
ans-d

66.’ITS’ stands for
A.Intelligent Teaching Systems
B.International Tutoring Systems
C.Intelligent Tutoring Systems
D.All of the above
E.None of the above
ans-c

67.The most popular language for interactive use is
A.COBOL
B.PASCAL
C.BASIC
D.FORTRAN
E.None of the above
ans-c

68.An error in computer data is called
A.Chip
B.Bug
C.CPU
D.Storage devices
E.None of the above
ans-b

69.Any piece of equipment forming an interface to a data communication system is
A.DTE
B.DTA
C.CSA
D.DCA
E.None of the above
ans-b

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -56

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -58

Latest from Blog

error: Content is protected !!