Computer fundamental MCQ Questions and answers -58

17 mins read

1.An input/output device at which data enters or leaves a computer system is
A.Keyboard
B.Terminal
C.Printer
DPlotter
E.None of the above
ans-b

2.The fastest type of memory from the following list is
A.tape
B.semiconductor memory
C.disk
D.bubble memory
E.None of the above
Ans-b

3.Which of the following is a secondary memory device?
A.Keyboard
B.Disk
C.ALU
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

4.The register which keeps track of the execution of a program and which contains the memory address of the instruction currently being executed is known as
A.Index register
B.Memory address register
C.Program counter
D.Instruction register
E.None of the above
Ans-c

5.The input and output devices are located away from the central computer facility in which particular type of processing.
A.Time sharing
B.Batch processing
C.Interactive mode
D.Real time processing
E.None of the above
Ans-b

6.Which is a swapping device is used to hold the images of pages in main memory.
A.Plex
B.Paging drum
C.Card punch
D.Optical mark reader
E.None of the above
Ans-b

7.A section of code that may only be executed by one process at any one time is
A.CPM
B.Critical resource
C.Critical region
D.Gray code
E.None of the above
Ans-c

8.The latest PC keyboards use a circuit that senses the movement by the change in its capacitance. What are these keyboards called?
A.Capacitance keyboards
B.Mechanical keyboards
C.Qwerty keyboards
D.Dvorak keyboards
E.None of the above
Ans-a

9.A step-by-step procedure used to solve a problem is called
A.Operating system
B.Algorithm
C.Application program
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

10.Which memory is nonvolatile and may be written only once?
A.RAM
B.EE-ROM
C.RAM
D.PROM
E.None of the above
Ans-d

11.A random-access data storage device which gives rapid access to data is
A.Magnetic tape
B.Punched card
C.Disk storage unit
D.Buffer
E.None of the above
Ans-c

12.A card on the top of pack of cards containing information about the cards in the pack is
A.Punched card
B.Card punch
C.Reader card
D.Punched paper tape
E.None of the above
Ans-c

13.Which term is used to describe RAM?
A.Dynamic RAM (DRAM)
B.Static RAM (SRAM)
C.Video RAM (VRAM)
D.All of the above
E.None of the above
Ans-d

14.A type of core store that has a lower access time than the devices used for working store in the same processor is known as
A.core memory
B.buffer
C.fast core
D.address register
E.None of the above
Ans-c

15.What is the alternative name for a diskette?
A.Floppy disk
B.Hard disk
C.Flexible disk
D.Winchester disk
E.None of the above
Ans-a

16.Conversion of a hexadecimal number 4E16 to binary number is
A.10011012
B.10011102
C.11011002
D.1101112
E.None of the above
Ans-b

17.A device that transmits messages in verbal form is
A.Audit trail
B.Card punch
C.Audio response unit
D.Magnetic tape
E.None of the above
Ans-c

18.A standard tape recorder used to save or load computer information is known as
A.Magnetic tape
B.Cassette drive
C.Punched paper tape
D.Card punch
E.None of the above
Ans-b

19.Which of the following functional components of a computer is responsible for the transient or temporary storage used by the CPU?
A.Input
B.Output
C.CPU
D.Memory
E.Storage
Ans-d

20.The output quality of a printer is measured by
A.Dots per inch
B.Dots per line
C.Dots printed per unit time
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

21.A device that converts one type of signal into another is called
A.Modem
B.Transducer
C.Punched paper tape
D.Punched card
E.None of the above
Ans-b

22.Which method is of reading the characters & providing input to a computer.
A.Optical character reader
B.Punched paper tape
C.Card punch
D.Magnetic ink character
E.None of the above
Ans-a

23.Which facilitates data processing capabilities at the location of the end-user.
A.DTP
B.EDT
C.DDP
D.FAX
E.None of the above
Ans-c

24.The memory which is programmed at the time it is manufactured
A.ROM
B.RAM
C.PROM
D.EPROM
E.None of the above
Ans-a

25.When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A.Hewlett-Packard, 1980
B.Epson, 1981
C.Laplink Travelling Software Inc, 1982.
D.Tandy Model-200, 1985
E.None of the above
Ans-b

26.Example of non-numerical data is
A.Employee address
B.Examination score
C.Bank balance
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

27.Which selection below best describes the term data processing?
A.The collection of information or data
B.The distribution of information or data
C.The manipulation of information or data
D.The storage of information or data
E.None of the above
Ans-c

28.A device that both transmits and receives data, is
A.Transducer
B.Trapdoor
C.Translator
D.Transceiver
E.None of the above
Ans-d

29.An automatic machine that performs routine seemingly human tasks is
A.KIPS
B.AI
C.PL
D.Robot
E.None of the above
Ans-d

30.IBM 7000 digital computer
A.belongs to second generation
B.uses VLSI
C.employs semi conductor memory
D.has modular construction
E.None of the above
Ans-d

31.The IC was invented at Texas instruments in year 1958 by
A.Jack Kilby
B.Clive Sinclair
C.John Napier
D.Steve Wozniak
E.Herman Hollerith
Ans-a

32.The personnel which deal with the computer and its management put together is known as
A.Firm ware
B.Human ware
C.Software
D.Hardware
E.None of the above
Ans-b

33.A path linking 2 hardware or telecommunication units down which data and control signals can be transmitted is
A.Modulation
B.Demodulation
C.Channel
D.Signalling
E.None of the above
Ans-c

34.The unit of hardware an operator uses to monitor computer processing is the:
A.Card reader
B.CPU
C.Line printer
D.Console
E.None of the above
Ans-d

35.A framework in which circuit boards can he mounted is
A.Switch circuit
B.Chip
C.Card cage
D.Bar code
E.None of the above
Ans-c

36.What is the minimum number of operations required, for a microprocessor with 8 data pins, to read a 32-bit word?
A.1
B.2
C.4
D.8
E.None of the above
Ans-c

37.The main purpose of the off line device is
A.To reduce the no.of operator errors in recording data
B.To save computer time
C.To save floor space in the computer centre
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

38.The accuracy of the floating point numbers representable in two 16 bit words of a computer is approximately
A.16 digits
B.6 digits
C.4 digits
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

39.Which of the following is a special purpose language used to describe to a computer’s operating system.
A.LOGO
B.APL
C.ICL
D.CORAL
E.None of the above
Ans-c

40.Which of the following languages is the most widely used?
A.PL/1
B.BASIC
C.FORTRAN
D.PASCAL
E.None of the above
Ans-c

41.How many addresses are required for 25 x 40 video RAM?
A.2000
B.1920
C.1000
D.2000
E.None of the above
Ans-c

42.Which of the following isn’t a type of computer facility?
A.decentralized
B.centralized
Cde-distributed
D..distributed
E.None of the above
Ans-c

43.Which protocol has been standardised by the International Standards Organisation.
A.ISAM
B.ISO
C.LISP
D.CALL
E.None of the above
Ans-b

44.Which of the following is the largest and most powerful computer manufacture in the world
A.IBM
B.Intel
C.Novel
D.Microsoft
E.None of the above
Ans-a

45.Which 8-bit chip was used in many of Tandy’s TRS-80 computers?
A.Z-8000
B.Motorola 6809
C.Z-8088
D.Z-80
E.None of the above
Ans-d

46.Conversion of binary number 1011102 to octal is
A.358
B.468
C.568
D.508
E.None of the above
Ans-c

47.A symbol that modifies an action is known as
A.Compiler
B.Modifier
C.Interpreter
D.Mod
E.None of the above
Ans-b

48.The first computer used to store a program
A.EDSAC
B.ENIAC
C.EDVAC
D.ACE
E.None of the above
Ans-a

49.RAM is also known as
A.Read-only memory
BProgrammable read-only memory
C.Read/Write memory
D.Erasable programmable read-only memory
E.None of the above
Ans-c

50.Which of the following statements is false?
A.Secondary storage is nonvolatile
B.Primary storage is volatile
C.Secondary storage contains data for immediate processing
D.When the computer is turned off, data and instructions stored in primary storage are erased
E.All of the above
Ans-c

51.Hardware _____ memory is seldom used in modern computers.
A.ROM
B.RAM
C.LIFO
D.PROM
E.None of the above
Ans-c

52.Which language was created by Charles H. Moore at National Radio Astronomy Observatory.
A.BASIC
B.FORTH
C.dBASE
D.COBOL
E.None of the above
Ans-b

53.An IC contains 50 gates each of which consists of 6 components. Its belong to
A.VLSI
B.LSI
C.MSI
D.SSI
E.None of the above
Ans-c

54.Which gate only sends one through if neither of its terminals receives a pulse.
A.NOT
B.NOR
C.OR
D.NAND
E.None of the above
Ans-b

55.Which is a basic technique, using activity networks.
A.CPA
B.VLSI
C.GIGO
D.MSI
E.None of the above
Ans-a

56.A large computer designed to handle complex scientific calculations
A.may use only a firmed word-length storage approach
B.will likely require a character addressable storage unit
C.must use fixed length words of four character each
D.will not use numbered address locations
E.None of the above
Ans-a

57.The 7-bit ASCII code widely used
A.For data communication work
B.In IBM mainframe models
C.For coding external memory
D.In large machines produced by non-IBM vendors
E.None of the above
Ans-a

58.A technique for processing jobs on a first-come, first-served basis is known as
A.FAX
B.FIFO
C.GIGO cable
D.Optical mark reader
E.None of the above
Ans-b

59.A device mounted on a communication satellite which receives, amplifies and re-transmits signals from earth station is
A.Track
B.Transponder
C.Transistor
D.Terminal
E.None of the above
Ans-b

60.Which of the following languages is often translated to pseudo code?
A.Assembly
B.FORTRAN
C.PASCAL
D.BASIC
E.None of the above
Ans-c

61.The physical components of a computer system is
A.Human ware
B.Firm ware
C.Hardware
D.Software
E.None of the abov
Ans-c

62.Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have
A.ALU
B.Primary storage
C.Control Unit
D.All of the above
E.None of the above
Ans-d

63.A device used to bring information into a computer is
A.ALU
B.Input device
C.Control unit
D.Output device
E.None of the above
Ans-b

64.The pieces of equipment which are attached to the CPU of a computer and which it can access are called
A.output devices
B.control units
C.hardware
D.disk drive
E.peripherals
Ans-e

65.What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special software called EMS (expanded memory specification)?
A.Extended
B.Expanded
C.Base
D.Conventional
E.Basic system
Ans-b

66.Number crunchier is the informal name for
A.Mini computer
B.Super computer
C.Micro computer
D.Mainframe computer
E.None of the above
Ans-b

67.Magnetic tape can serve as
A.Input media
B.Output media
C.Secondary storage media
D.All of the above
E.None of the above
Ans-d

68.Which is the first compiler-level language developed by a team of IBM programmers led by John Backus and unveiled in 1957?
A.BASIC
B.PL/1
C.FORTRAN
D.APL
E.None of the above
Ans-c

69.The first mechanical calculator was invented in
A.1958
B.1642
C.1658
D.1972
E.None of the above
Ans-b

70.Programmed instructions to the computer is known as
A.Data
B.Code
C.Documentation
D.Database
E.None of the above
Ans-b

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -57

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -59

Latest from Blog

error: Content is protected !!