Computer fundamental MCQ Questions and answers -59

18 mins read

1.Which of the following is also known as SOROBAN
A.ENIAC
B.Abacus
C.EDSAC
D.UNIVAC
E.None of the above
Ans-b

2.A repository for data, usually covering specific topic is
A.Database
B.Data requisition
C.Databank
D.Data collection
E.None of the above
Ans-c

3.The disadvantage of dynamic RAM over static RAM is
A.higher power consumption
B.variable speed
C.need to refresh the capacitor charge every once in two milliseconds
D.higher bit density
E.None of the above
Ans-c

4.Which of the following is true concerning personal computers?
A.They decrease the demand for mainframe computers
B.They have been most successful in the home
C.The electronic spreadsheet has been a primary reason for their popularity
D.Their future is not so bright owning to the improved cost-performance ratio of minis and mainframes
E.None of the above
Ans-c

5.Which of the following machines are characterised by electronic tube circuitry, delay line, rotating or electrostatic memory.
A.First generation
B.Fifth generation
C.Third generation
D.Second generation
E.Fourth generation
Ans-a

6.A memory that is capable of determining whether a given datum is contained in one of its addresses is
A.ROM
B.PROM
C.CAM
D.RAM
E.None of the above
Ans-c

7.The smallest logical data entity is called a data item or data
A.Base
B.Field
C.Bank
D.Collection
E.None of the above
Ans-b

8.Conversion of a hexadecimal number 3D16 to binary number is
A.1111012
B.1100112
C.110001102
D.1100012
E.None of the above
Ans-a

9.Programs prepared by an outside supplier & privided to a user in a machine readable form is known as
A.Utility program
B.Canned program
C.Application program
D.Application software
E.None of the above
Ans-b

10.An input device that uses switch contacts placed under a plastic pad which may be inscribed with symbols is known as
A.Punched card
B.Touch pad
C.Punched paper tape
D.Magnetic disk
E.None of the above
Ans-b

11.Pictures or drawings, typically displayed on a VDU to allow users to select program options is called
A.HIPO charts
B.Icons
C.Graphics
D.Network
E.None of the above
Ans-b

12.A monitor looks like a TV set but it does not
A.Receive TV signals
B.Give a clear picture
C.Give a steady picture
D.Display graphics
E.None of the above
Ans-a

13.The earliest device that qualifies as a digital computer is
A.EDSAC
B.Abacus
C.ENIAC
D.EDVAC
E.None of the above
Ans-b

14.One million bytes of information is abbreviated as
A.Bit
B.MB
C.KB
D.GB
E.None of the above
Ans-b

15.Which memory stores the values of variables.
A.SAM
B.ROM
C.RAM
D.PROM
E.None of the above
Ans-c

16The first IBM PC did not have any
A.Disk drive
B.RAM
C.ROM
D.Port
E.None of the above
Ans-a

17.Which device uses much less computer time than the light pen and gives resolutions equal to that of the CRT display.
A.Mouse
B.Touch tablet
C.Touch panel
D.Data tablet
E.None of the above
Ans-d

18.The process used to set up a programs once the system is operational is
A.Operating system
B.Black bon
C.Boot strap
D.Utility
E.None of the above
Ans-c

19.A terminal having local processing capability is
A.KIPS
B.AI
C.Intelligent terminal
D.Optical terminal
E.None of the above
Ans-c

20.The _____ provides a path between the CPU and peripheral devices, which are connected via interface cards.
A.computer
B.expansion bus
C.memory
D.CPU
E.None of the above
Ans-b

21.Which of the following programs give instructions about operations inside the computer
A.System software
B.Application
C.Utility
D.Compiler
E.None of the above
Ans-a

22.The magnetic disks and drums are like recirculating shift registers because
A.they have about the same storage capacity
B.storage is non volatile
C.their access times are about the same
D.stored data is available for reading over and over again in the same order.
E.None of the above
Ans-d

23.Which of the following time will normally be determined by the requirements of the device to which the transfer is being made
A.Access
B.Cycle
C.Hold
D.Delay
E.None of the above
Ans-c

24.One of a class of storage devices that can access storage locations in any order is
A.DTE
B.DASD
C.DDE
D.DDC
E.None of the above
Ans-b

25.A hand-held device which reads marks or characters on paper by detecting photo-sensitivity is known as
A.Light pen
B.Optical-wand
C.Plotter
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

26.Tiny rings made of magnetic material that can be polarised to represent binary 1 or 0 is called
A.Magnetic core
B.Magnetic disk
C.Card punch
D.Floppy disk
E.None of the above
Ans-a

27.A computer program that instructs other programs to perform a particular type of operation is
A.System software
B.Application program
C.Compiler
D.Interpreter
E.None of the above
Ans-a

28.A hard copy would be prepared on a
A.Line printer
B.Dot matrix printer
C.Type writer terminal
D.Plotter
E.All of the above
Ans-e

29.Which was the world’s first minicomputer and when was it introduced?
A.PDP-1, 1959
B.1MB System/36, 1960
C.PDP-11 1961
D.VAX 11/780, 1962
E.None of the above
Ans-a

30.What is the acronym for Single In-Line Memory Module?
A.SIMM
B.SILMM
C.SM
D.SMM
E.None of the above
Ans-a

31.A device used to measure the circuit density of a chip is
A.Light pen
B.Mouse
C.LSI
D.All of the above
E.None of the above
Ans-c

32.Which type of processing that produces output results immediately after input data are entered into a computer system
A.Time-sharing
B.Interactive
C.Batch processing
D.Real-time processing
E.None of the above
Ans-b

33.A printer in which the characters are embossed on a band is
A.Dot-matrix
B.Laser
C.Golf-ball
D.Chain
E.None of the above
Ans-d

34.A type of simulation method using random numbers to determine the evolution of a system is
A.Model dispersion
B.Monte carlo
C.Monadic
D.Padding
E.None of the above
Ans-b

35.A database management system based on the concept of ownership is
A.Network topology
B.Network layer
C.Network database system
D.Network license system
E.None of the above
Ans-c

36.Which of the following printers, are you sure will not to use if your objective is to print on multicarbon forms?
A.daisy wheel
B.dot-matrix
C.laser
D.thimble
E.All of the above
Ans-c

37.The term MIPS refers to _____
A.millions of instructions per second
B.multiple instructions per second
C.megabytes of instructions per seconds
D.millions input processor set
E.multi-inductance processing system
Ans-a

38.The primary memory of a personal computer consists of:
A.ROM only
B.RAM only
C.Both ROM and RAM
D.Memory module
E.None of the above
Ans-c

39.A software package to implement a data base is
A.System analysis
B.DBMS
C.Database
D.DASD
E.None of the above
Ans-b

40.Methods used to organise and physically store disk data are cylinder and
A.Sector
B.Surface
C.Track
D.Hib
E.None of the above
Ans-a

41.A dot-matrix printer
A.is an input device
B.is an output device
C.cannot print alphabet
D.has a speed of 1000 cps
E.None of the above
Ans-b

42.What was the name of the first commercially available micro-processor chip?
A.Intel 8008
B.Intel 8080
C.Intel 4004
D.Motorola 6809
E.None of the above
Ans-c

43.The term “memory” applies to which one of the following
A.Logic
B.Storage
C.Control
D.Input device
E.None of the above
Ans-b

44.The working principles of today’s computers were provided by an English mathematician
A.Charles Babbage
B.Dr. Hollerith
C.Donald Reach
D.Ken Reider
E.None of the abov
Ans-a

45.A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact with it is called
A.televirtuality
B.virtual reality
C.alternative reality
D.3-D reality
E.None of the above
Ans-b

46.The proper definition of a modern digital computer is
A.an electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
B.a more sophisticated and modified electronic pocket calculator
C.any machine that can perform mathematical operations
D.a machine that works on binary code
E.None of the above
Ans-a

47.Data systems for planning are often called
A.decision analysis systems
B.planning analysis systems
C.decision support systems
D.All of the above
E.None of the above
Ans-c

48.Which of the following is not used as secondary storage
A.Semiconductor memory
B.Magnetic disks
C.Magnetic drums
D.Magnetic tapes
E.None of the above
Ans-a

49.A device that can accept data, hold them&deliver them on demand at a later time is known as
A.Buffer
B.Memory
C.CPU
D.Register
E.None of the above
Ans-b

50.A magnetic tape volume that is used on a data processing operation without any change to its contents is
A.Magnetic disk
B.Punched paper tape
C.Master tape
D.Card reader
E.None of the above
Ans-c

51.An output device that converts data from a binary format in main storage to coded hole patterns punched into a paper tape is
A.Paper tape punch
B.Punched paper tape
C.Magnetic disk
D.Magnetic tape
E.None of the above
Ans-a

52.A computer performs operations by comparing data items and then, depending on the results, follows predetermined course of action. What are such operations called?
A.Sequential
B.Logical
C.Digital
D.Physical
E.None of the above
Ans-b

53.A file that includes an index directory to facilitate random access is
A.Sequential file
B.Indexed file
C.Random file
D.Serial file
E.None of the above
Ans-b

54.The data bus in 8080A/8085 microprocessor is a group of
A.eight bidirectional lines that are used to transfer 8 bits between the microprocessor and its I/O and memory
B.sixteen bidirectional lines that are used for data transfer between the microprocessor and memory
C.eight unidirectional lines that are used for I/O devices
D.eight lines used to transfer data among the registers
E.None of the above
Ans-a

55.Control of computer system or subsystem operation by an operator who may intervene at arbitrary times is
A.Manual control
B.Mapping
C.Shift register
D.ALU
E.None of the above
Ans-a

56.In which of the following terminals the screen is regarded as an array of pixels, where each pixel is either on or off?
A.Character map terminal
B.Bit map terminal
C.RS-232 C terminal
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

57.Which language has been selected as the basis for the Japanese “fifth generation” computers.
A.ALGOL
B.COBOL
C.PROLOG
D.C
E.None of the above
Ans-c

58.A notation for defining the form and structure of data is known as
A.Data description language
B.Binary language
C.Data channel
D.Data definition language
E.None of the above
Ans-d

59.The CPU is made up of control unit ALU and
A.Memory
B.Input-Output
C.Register unit
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

60.In digital computer, all the expressions are coded into
A.Octal digits
B.Binary digits
C.Hexadecimal digits
D.Decimal cligits
E.None of the above
Ans-b

61.In computer terminology a compiler means
A.a person who computes source programs
B.the same thing as a programmer
C.key punch operator
D.a program which translates source program into object program
E.None of the above
Ans-d

62.Which part of computer performs functions similar to the cerebrums of the above cardiac and nervous system of a human body.
A.ALU
B.Input device
C.CPU
D.Control unit
E.None of the above
Ans-c

63.A storage area used to store data to compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A.Memory
B.Buffer
C.Accumulator
D.Address
E.None of the above
Ans-b

64.A memory that contains a fine pattern of data permanently defined is
A.RAM
B.EPROM
C.ROM
D.PROM
E.None of the above
Ans-c

65.What is the number of bits needed for an address in a 4K memory?
A.16
B.8
C.12
D.4
E.None of the above
Ans-c

66.Conversion of an octal number 1068 to binary number is
A.11100102
B.10001102
C.11001102
D.100001102
E.None of the above
Ans-b

67.The physical equipment made oi various metals, silicon and plastic components that make up the parts of a computer is called
A.micro
B.peripheral
C.hardware
D.disk drive
E.None of the above
Ans-c

68.Who launched IBM’s First PC in 1981?
A.Dean Cline
B.C.B. Rogers Jr.
C.John F. Akers
D.David Svenson
E.None of the above
Ans-b

69.Memories in which any location can be reached in a fixed (and short) amount of time after specifying its address is called
A.sequential-access memory
B.random-access memory
C.secondary memory
Dmass storage
E.None of the above
Ans-b

70.How many operations per second can perform by a modern fast mainframe digital computer.
A.1000
B.100,000
C.10,00,000
D.1,00,00,00,000
E.None of the above
Ans-d

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -58

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -60

Latest from Blog

error: Content is protected !!