Computer fundamental MCQ Questions and answers -60

17 mins read

1.A connection between two end points, either physical or logical, over which data may travel in both directions simultaneously is called _____
A.Dump point
B.Datalink
C.Duplex
D.Networks
E.None of the above
Ans-c

2.Which is part of a computer system, enables human operators to communicate with the computer.
A.Console
B.Keyboard
C.Printer
D.CPU
E.None of the above
Ans-a

3.Who invented the microprocessor?
A.Marcian E Hoff
B.Herman H Goldstein
C.Joseph Jacquard
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

4.Sending data from one place to another, by physical or electronic means is
A.E-mail
B.Internet
C.Data transmission
D.Distributed processing
E.None of the above
Ans-c

5.A method for representing digital data analog signals by changing the phase of the analog carrier to represent the digital information is known as
A.PIA
B.PSK
C.PM
D.PM
E.None of the above
Ans-b

6.A device that stores one item of information is
A.Memory element
B.Block Compaction
C.MDR
D.Memory guard
E.None of the above
Ans-a

7.MODULA is a
A.Programming language
B.Low-level language
C.Assembly language
D.Machine language
E.None of the above
Ans-a

8.A register in which of the following that holds the current instruction while it is being executed is called instruction register.
A.ALU
B.CPU
C.Memory
D.Address
E.None of the above
Ans-b

9.The OCR stand for?
A.Outsized character reader
B.Optical character recognition
C.Operational character reader
D.Only character reader
E.None of the above
Ans-b

10.Which of the following is a data communication link that connects more than two stations, nodes etc
A.Multipoint connection
B.Multipoint line
C.Multiple chain
D.Multilinked
E.None of the above
Ans-b

11.The two basic types of record-access methods are:
A.sequential and random
B.sequential and indexed
C.direct and immediate
D.on-line and realtime
E.None of the above
Ans-a

12.Which functional component of a computer is responsible for the computing?
A.Input
B.Output
C.CPU
D.Memory
E.Storage
Ans-c

13.Punched cards are associated with the name
A.Leibniz
B.Jacquard
C.Hollerith
D.Pascal
E.None of the above
Ans-c

14.The light pen was developed in
A.1942
B.1976
C.1955
D.1992
E.None of the above
Ans-c

15.The two main components of the CPU is
A.Control unit and registers
B.Control unit and ALU
C.Registers and main memory
D.ALU and bus
E.None of the above
Ans-b

16.The two basic types of record-access methods are:
A.sequential and random
B.sequential and indexed
C.direct and immediate
D.on-line and realtime
E.None of the above
Ans-d

17.Transmission and presentation of text and graphics is called
A.Tele-text
B.Network
C.Telematique
D.Video text
E.None of the above
Ans-d

18.Which of the following is directry controlled from a keyboard.
A.Card punch
B.Punched paper tape
C.Magnetic disk
D.Magnetic tape
E.None of the above
Ans-a

19.Which of the following is a machine for reading documents that are encoded in a way that is readable by person and machine.
A.Document reader
B.Distributed system
C.Artificial intelligence
D.Document sorter
E.None of the above
Ans-a

20.Which of the following does not affect the resolution of a video display image?
A.bandwidth
B.raster scan rate
C.vertical and horizontal lines of resolution
D.screen size
E.All of the above
Ans-d

21.Which was the first commercial computer built by M.V. Wilkies.
A.Super computer
B.LEO
C.Mainframe
D.Micro computer
E.None of the above
Ans-b

22.Disketts and hard disks are
A.Direct access devices
B.Sequential access devices
C.Slower than magnetic tape
D.Used only in mainframe computers
E.None of the above
Ans-a

23.If you see a diskette with a piece of foil covering its notch, it is said to be
A.write-protected
B.copy-protected
C.write-enabled
D.foil-covered
E.None of the above
Ans-a

24.No computer can do anything without a
A.program
B.memory
C.chip
D.output device
E.None of the above
Ans-a

25.The estimation of the value of a function at a point beyond the interval in which the data lies is called known as
A.Interpolation
B.Simulation
C.Emulation
D.Extra polation
E.None of the above
Ans-a

26.An input device that is able to interpret pencil marks on paper media is known as
A.Magnetic disk
B.Optical Mark Reader
C.Card Puncher
D.Magnetic tape
E.None of the above
Ans-b

27.Front-end processor is a _____ designed specifically to handle the communications processing task.
A.ALU
B.Control unit
C.CPU
D.Register
E.None of the above
Ans-c

28.The shifting of a program from one of the memory addresses to another is
A.Data transmission
B.Data collection
C.Relocation
D.Database
E.None of the above
Ans-c

29.Arranging data in a specific order is called
A.Merging
B.Sorting
C.Classification
D.Verification
E.None of the above
Ans-b

30.The area of computer science which is concerned with the display of pictures is
A.Networks
B.Graphics
C.Designing
D.Architecture
E.None of the above
Ans-b

31.Which of the following is a computer memory that can be programmed once, but not reprogrammed.
A.ROM
B.RAM
C.PROM
D.EPROM
E.None of the above
Ans-c

32.A programming language intended to solve a no. of different types of problems is
A.COBOL
B.General purpose programming language
C.BASIC
D.FORTRAN
E.None of the above
Ans-b

33.Which of the following is used as a primary storage device?
A.Magnetic drum
B.PROM
C.Floppy disk
D.All of the above
E.None of the above
Ans-b

34.A program used to detect overall system malfunction is
A.System analysis
B.System software
C.Utilities
D.System diagnostics
E.None of the above
Ans-d

35.A computer, by definition, is any device that computers. This broad definition includes which of the following?
A.Calculators
B.Cash registers
C.Automotive controllers
D.Desktop computers
E.All of the above
Ans-e

36.What was the computer conceived by Babbage?
A.Analytical Engine
B.Arithmetic Machine
C.Donald Knuth
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

37.A acronym for the organisation that publishes programming language standard is
A.ASCn
B.BCD
C.ANSI
D.EBCDIC
E.None of the above
Ans-c

38.Which of the following is used to make a programs run when the computer is switched on.
A.Autoboot
B.Warmboot
C.Bubble
D.Authentication
E.None of the abov
Ans-a

39.A micro processor chip used in a PC system
A.Performs the arithmetic-logic and control functions
B.Is the only chip cound in most PC models
C.Almost always operates on by-bits of data at a time
D.Performs the primary storage function
E.None of the above
Ans-a

40.ILLIAC is a
A.Super computer
B.Mini computer
C.Mainframe computer
D.Micro computer
E.None of the above
Ans-a

41.An electrical inter-connection that permit 8 or more bits of data to be moved in the same instant of time is called
A.Outline processor
B.Parallel interface
C.Page layout program
D.Fasimile system
E.None of the above
Ans-b

42.The hardware in which data may be stored for a computer system is called
A.Registers
B.Bus
C.Control unit
D.Memory
E.Chip
Ans-d

43.Conversion of an octal number 738 to binary number is
A.1101112
B.1111002
C.1100102
D.1110112
E.None of the above
Ans-d

44.Software that’s loaded into a computer primary storage area is known as
A.Memory-resident package
B.File management system
C.Electronic spread sheet program
D.Utilities
E.None of the above
Ans-a

45.Which of the following are the building blocks of all the circuits in a computer.
A.Circuit switch
B.Logic gates
C.Logical Operators
D.Instructions
E.None of the above
Ans-b

46.How many symbols exist in Baudot code?
A.42
B.116
C.58
D.76
E.None of the above
Ans-c

47.Which gate sends on a pulse when it receives one at either or both of its terminals.
A.NOR
B.NOT
C.OR
D.NAND
E.None of the above
Ans-c

48.A circuit which can store information is known as
A.Integrated circuit
B.Chip
C.Memory cell
D.Gate
E.None of the above
Ans-c

49.Where was the India’s first computer installed and when?
A.Institute of Social Science, Agra, 1955
B.Indian Institute of Statistics, Delhi, 1957
C.Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955
D.Indian Institute of Science, Bangalore, 1971
E.None of the above
Ans-c

50.A language based on graphics for use in education is
A.PROLOG
B.LOGO
C.COBOL
D.BASIC
E.None of the above
Ans-b

51.Non-volatility is an important advantage of
A.CCD
B.Magnetic tapes and disks
C.Magnetic bubbles
D.Both B and C
E.None of the above
Ans-d

52.Which company produces processors for the Apple Macintosh?
A.IBM
B.Motorola
C.Intel
D.AMD
E.Cyrix
Ans-b

53.The essential features of a number system are
A.Radix
B.Set of distinct counting digits
C.bits
D.Both A & B
E.None of the above
Ans-d

54.Which of the following high speed non-impact printers are fast enough to print the entire book in about 1 minute.
A.Laser
B.Dot-matrix
C.Page
D.Line
E.None of the above
Ans-c

55.An identifying label on the first record of magnetic tape is
A.Punched paper tape
B.Optical mark reader
C.Tape label
D.Joystick
E.None of the above
Ans-c

56.Super computers are primarily useful for
A.Input-output intensive processing
B.Data-retrieval operations
C.Mathematical-intensive scientific applications
D.All of the above
E.None of the above
Ans-c

57.A reflective marker that indicates the end of the usable tape is
A.End user
B.End-of-tape
C.Optical mark reader
D.FAX
E.None of the above
Ans-b

58.Which of the following are not likely to be found on a PC main circuit board
A.RAM chips
B.Microprocessor chips
C.ROM chips
D.LCD clocks
E.None of the above
Ans-d

59.A specific part of an arithmetic & logic unit that is used to perform the operation of multiplication is
A.Multiplier
B.Multiplener
C.Multivibrator
D.Quantization
E.None of the above
Ans-a

60.Which of the following is used for input and output both
A.Graph plotter
B.Teletype terminal
C.Line printer
D.All of the above
Ans-b

61.E.None of the aboveCharacter readers are those devices which read the characters printed on the source documents and then convert them directly into computer-usable input. Which of the following is not a character reader?
A.OCR
B.MICR
C.OMR
D.LCD
E.None of the above
Ans-d

62.SPSS stands for
A.Statistical Package for Systems Science
B.Systems Package for Social Science
C.Statistical Package for Sociai Science
D.All of the above
E.None of the above
Ans-c

63.An Integrated Circuit (IC) is
A.Fabricated on a tiny silicon chip
B.A complicated circuit
C.Much costlier than a single transistor
D.An integrating device
E.None of the above
Ans-a

64.The 2’s complement number of 110010 is
A.1101
B.110011
C.10011
D.All of the above
E.None of the above
Ans-e

65.The purpose of an application program is to
A.Convert program written in high level language to machine language
B.Meet specific user needs
C.Allow the operating system to control resources better
D.Make off-line equpment run better
E.None of the above
Ans-b

66.Which of the following translate back from machine code something resembling the source language
A.Interpreter
B.Compiler
C.Assembler
D.Decompiler
E.None of the above
Ans-d

67.Who developed a mechanical device in the 17th century that could add, subtract, multiply, divide and find square roots?
A.Napier
B.Babbage
C.Pascal
D.Leibnitz
E.None of the above
Ans-d

68.Serial access memories are useful in applications where
A.data consists of numbers
B.short access time is required
C.each stored word is processed differently
D.data naturally needs to flow in and out in serial form
E.None of the above
Ans-d

69.A six – digit card field used for postal ZIP codes is defined as
A.A letter field
B.An alphabetic field
C.A numeric field
D.An alphanumeric field
E.None of the above
Ans-c

70.The octal equivalent of the number 11010.1011 is
A.32.54
B.63.51
C.32.27
D.All of the above
E.None of the above
Ans-a

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -59

Next Story

Computer fundamental MCQ Questions and answers -61

Latest from Blog

error: Content is protected !!