MS Excel mcq Questions and Answer | Microsoft Excel-13

9 mins read

1.Which of the following format you can decide to apply or not in AutoFormat dialog box?
A.Number format
B.Border format
C.Font format
D.All of above
Ans- D

2.How can you remove borders applied in cells?
A.Choose None on Border tab of Format cells
B.Open the list on Border tool in Format Cell toolbar then choose first tool (none)
C.Both of above
D.None of above
Ans- C

3.Where can you set the shading color for a range of cells in Excel?
A.Choose required color form Patterns tab of Format Cells dialog box
B.Choose required color on Fill Color tool in Formatting toolbar
C.Choose required color on Fill Color tool in Drawing toolbar
D.All of above
Ans- D

4.You can set Page Border in Excel from
A.From Border tab in Format Cells dialog box
B.From Border tool in Formatting toolbar
C.From Line Style tool in Drawing toolbar
D.You can not set page border in Excel
Ans- D

5.When all the numbers between 0 and 100 in a range should be displayed in Red Color, apply
A.Use =if() function to format the required numbers red
B.Apply Conditional Formatting command on Format menu
C.Select the cells that contain number between 0 and 100 then click Red color on Text Color tool
D.All of above
Ans- B

You can check the conditions against __________ when applying conditional formatting
A.Cell value
B.Formula
C.Both of above
D.None of above
Ans- C

7.Which of the following is not true regarding Conditional Formatting?
A.You can add more than one condition to check
B.You can set condition to look for Bold and apply Italics on them
C.You can apply Font, border and pattern formats that meets the specified conditions
D.You can delete any condition from Conditional Formatting dialog box if it is not required
Ans- B

8.Which of the following is invalid statement?
A.Sheet tabs can be colored
B.Some picture can be applied as a background of a sheet
C.You can set the column width automatically fit the amount of text
D.The width of a row and be specified manually or fit automatically
Ans- D

9.You can use the formula palette to
A.Format cells containing numbers
B.Create and edit formula containing functions
C.Enter assumptions data
D.Copy a range of cells
Ans- B

10.When a range is selected, how can you activate the previous cell?
A.Press the Alt key
B.Press Tab
C.Press Enter
D.None of above
Ans- D

11.Which tool you will use to join some cells and place the content at the middle of joined cell?
A.From Format Cells dialog box click on Merge Cells check box
B.From Format Cells dialog box select the Centered alignment
C.From Format Cells dialog box choose Merge and Center check box
D.Click on Merge and Center tool on formatting toolbar
Ans- A

12.Tab scroll buttons are place on Excel screen
A.Towards the bottom right corner
B.Towards the bottom left corner
C.Towards the top right corner
D.Towards the top left corner
Ans- B

13.The Name box on to the left of formula bar
A.Shows the name of workbook currently working on
B.Shows the name of worksheet currently working on
C.Shows the name of cell or range currently working on
D.None of above
Ans- C

14.Each excel file is a workbook that contains different sheets. Which of the following can not be a sheet in workbook?
A.Work sheet
B.Chart sheet
C.Macro sheet
D.Data sheet
Ans- D

15.Which of the following is not the correct method of editing the cell content?
A.Press the Alt key
B.Press the F2 key
C.Click the formula bar
Ans- A

17.How can you update the values of formula cells if Auto Calculate mode of Excel is disabled?
A.F8
B.F9
C.F10
D.F11
Ans-B

18.You want to set such that when you type Baishakh and drag the fill handle, Excel should produce Jestha, Aashadh and so on. What will you set to effect that?
A.Custom List
B.Auto Fill Options
C.Fill Across Worksheet
D.Fill Series
Ans-A

19.Where can you change automatic or manual calculation mode in Excel?
A.Double CAL indicator on status bar
B.Go to File > Options > Formulas > Calculation Option – and mark the corresponding radio button
C.Both of above
D.None of the Above
Ans-B

21.Which of the following Excel screen components can NOT be turned on or off?
A.Formula Bar
B.Status Bar
C.Tool Bar
D.None of above
Ans-D

22.What happens when you press Ctrl + X after selecting some cells in Excel?
A.The cell content of selected cells disappear from cell and stored in clipboard
B.The cells selected are marked for cutting
C.The selected cells are deleted and the cells are shifted left
D.The selected cells are deleted and cells are shifted up
Ans-B

23.Which of the following option is not available in Paste Special dialog box?
A.Add
B.Subtract
C.Divide
D.SQRT
Ans-D

24.Which command will you choose to convert a column of data into row?
A.Cut and Paste
B.Paste Special > Transpose
C.Both of above
D.None of above
Ans-B

25.It is acceptable to let long text flow into adjacent cells on a worksheet when
A.Data will be entered in the adjacent cells
B.No data will be entered in the adjacent cells
C.There is no suitable abbreviation for the text
D.There is not time to format the text
Ans-B

26.Which of the cell pointer indicates you that you can make selection?
A.Doctor’s symbol (Big Plus)
B.Small thin plus icon
C.Mouse Pointer with anchor at the tip
D.None of above
Ans-A

27.Which of the cell pointer indicates that you can fill series?
A.Doctor’s symbol (Big Plus)
B.Small thin plus icon
C.Mouse Pointer with anchor at the tip
D.None of above
Ans-B

28.Which of the cell pointer indicate that you can move the content to other cell?
A.Doctor’s symbol (Big Plus)
B.Small thin plus icon
C.Mouse Pointer with anchor at the tip
D.None of above
Ans-C

29.You can auto fit the width of column by
A.Double clicking on the column name on column header
B.Double click on the cell pointer in worksheet
C.Double clicking on column right border on column header
D.Double clicking on the column left border of column header
Ans-C

30.Long text can be broken down into many lines within a cell. You can do this through
A.Wrap Text in Format > Cells
B.Justify in Edit > Cells
C.Text Wrapping in Format > Cells
D. Al of the above
Ans-A

31.MS Excel provides the default value for step in Fill Series dialog box
A.0
B.1
C.5
D.10
Ans-B

32.When a row of data is to be converted into columns
A.Copy the cells in row, select the same number of cells in row and paste
B.Copy the cells in column then choose Paste Special, then click Transpose and OK
C.Copy the cells then go to Cells then on Alignment tab click Transpose check box and click OK
D.Select the cells then place the cell pointer on new cell and choose Paste Special, mark Transpose check box and click OK
Ans-D

33.Ctrl + D shortcut key in Excel will
A.Open the font dialog box
B.Apply double underline for the active cell
C.Fill down in the selection
D.None of above
Ans-C

34.The shortcut key Ctrl + R is used in Excel to
A.Right align the content of cell
B.Remove the cell contents of selected cells
C.Fill the selection with active cells to the right
D.None of above
Ans-C

35.The command Edit > Fill Across Worksheet is active only when
A.One sheet is selected
B.When many sheets are selected
C.When no sheet is selected
D.None of above
Ans-B

36.Which of the following series type is not valid for Fill Series dialog box?
A.Linear
B.Growth
C.Autofill
D.Time
Ans-D

37.Which of the following you can paste selectively using Paste Special command?
A.Validation
B.Formats
C.Formulas
D.All of above
Ans-D

38.Paste Special allows some operation while you paste to new cell. Which of the following operation is valid?
A.Square
B.Percentage
C.Goal Seek
D.Divide
Ans-D

39.Edit > Delete command
A.Deletes the content of a cell
B.Deletes Formats of cell
C.Deletes the comment of cell
D.Deletes selected cells
Ans-D

40.To remove the content of selected cells you must issue ______ command
A.Delete
B.Clear Contents
C.Clear All
D.Clear Delete
Ans-B

41.The Delete key of keyboard is assigned to which command in Excel?
A.Edit > Clear > Contents
B.Edit > Clear > All
C.Edit > Delete
D.All of above
Ans-A

42.If you need to remove only the formatting done in a range (numbers and formula typed there should not be removed), you must
A.From Edit menu choose Clear and then Formats
B.From Edit menu choose Delete
C.Click on Remove Formatting tool on Standard Toolbar
D.Double click the Format Painter and then press Esc key in keyboard
Ans-A

43.By default Excel provides 3 worksheets. You need only two of them, how will you delete the third one?
A.Right click on Sheet Tab of third sheet and choose Delete from the context menu
B.Click on Sheet 3 and from Edit menu choose Delete
C.Both of above
D.None of above
Ans-A

44.Which of the following action removes a sheet from workbook?
A.Select the sheet, then choose Edit > Delete Sheet
B.Select the sheet then choose Format > Sheet > Hide
C.Both of above
D.None of above
Ans-A

45.While Finding and Replacing some data in Excel, which of the following statement is valid?
A.You can Find and Replace within the sheet or workbook
B.Excel does not have option to match case for find
C.Both are valid
D.None are valid
Ans-A

46.Which of the following is not true about Find and Replace in Excel
A.You can search for bold and replace with italics
B.You can decide whether to look for the whole word or not
C.You can search in formula too
D.You can search by rows or columns or sheets
Ans-A

47.You can move a sheet from one workbook into new book by
A.From Edit menu choose Move or Copy sheet, mark the Create a ccopy and Click OK
B.From Edit menu choose Move of Copy then choose (Move to end) and click OK
C.From Edit menu choose Move or Copy then select (new book) from To Book list and click OK
D.None of above
Ans-C

48.What is the shortcut key to replace a data with another in sheet?
A.Ctrl + R
B.Ctrl + Shift + R
C.Ctrl + H
D.Ctrl + F
Ans-C

49.Comments can be added to cells using ________
A.Home > Comments
B.Insert > Comment
C.Data > Comments
D.View > Comments
Ans-B

50.Which menu option can be used to split windows into two?
A.Review > Window
B.View > Window > Split
C.Window > Split
D.View > Split
Ans-B

51.Getting data from a cell located in a different sheet is called ________
A.Accessing
B.Referencing
C.Updating
D.Functioning
Ans-B

52.Which of the following is not a valid data type in Excel?
A.Number
B.Character
C.Label
D.Date/Time
Ans-B

53.Which elements of a worksheet can be protected from accidental modification?
A.Contents
B.Objects
C.Scenarios
D.All of the above
Ans-D
54.A numeric value can be treated as label value if ________ precedes it.
A.Apostrophe ( ‘ )
B.Exclamation ( ! )
C.Hash ( # )
D.Tilde ( ~ )
Ans-A

55.Concatenation of text can be done using
A.Apostrophe ( ‘ )
B.Exclamation ( ! )
C.Hash ( # )
D.Ampersand ( & )
Ans-D

56.Which area in an Excel window allows entering values and formulas?
A.Title Bar
B.Menu Bar
C.Formula Bar
D.Standard Tool Bar
Ans-C

57.Multiple calculations can be made in a single formula using ________
A.Standard Formulas
B.Array Formula
C.Complex Formulas
D.Smart Formula
Ans-B

58.An Excel Workbook is a collection of ________
A.Workbooks
B.Worksheets
C.Charts
D.Worksheets and Charts
Ans-D

59.What do you mean by a Workspace?
A.Group of Columns
B.Group of Worksheets
C.Group of Rows
D.Group of Workbooks
Ans-D

60.MS-EXCEL is based on ________
A.WINDOWS
B.DOS
C.UNIX
D.OS/2
Ans-A

61.In EXCEL, you can sum a large range of data by simply selecting a tool button called ________.
A.AutoFill
B.Auto correct
C.Auto sum
D.Auto format
Ans-C

62.To select an entire column in MS-EXCEL, press?
A.CTRL + C
B.CTRL + Arrow key
C.CTRL + S
D.None of the above
Ans-D

63.To return the remainder after a number is divided by a divisor in EXCEL we use the function?
A.ROUND ( )
B.FACT ( )
C.MOD ( )
D.DIV ( )
Ans-C

64.Which function is not available in the Consolidate dialog box?
A.Pmt
B.Average
C.Max
D.Sum
Ans-A
65.Which is not the function of “Edit, Clear” command?
A.Delete contents
B.Delete notes
C.Delete cells
D.Delete formats
Ans-C

66.Microsoft Excel is a powerful ________
A.Word processing package
B.Spreadsheet package
C.Communication S/W Package
D.DBMS package
Ans-B

67.How do you rearrange the data in ascending or descending order?
A.Data, Sort
B.Data, Form
C.Data, Table
D.Data Subtotals
Ans-A

68.Which Chart can be created in Excel?
A.Area
B.Line
C.Pie
D.All of the above
Ans-D

69.What will be the output if you format the cell containing 5,436.8 as ‘#,##0.00’ ?
A.5430
B.5436.80
C.5436.8
D.6.8
Ans-B

70.How do you display current date and time in MS Excel?
A.Date ()
B.Today ()
C.Now ()
D.Time ()
Ans-C

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

MS Excel mcq Questions and Answer | Microsoft Excel-12

Next Story

MS Excel mcq Questions and Answer | Microsoft Excel-14

Latest from Blog