MS Excel mcq Questions and Answer | Microsoft Excel-14

19 mins read

1.How do you display current date only in MS Excel?
A.Date ()
B.Today ()
C.Now ()
D.Time ()
Ans- B

2.How do you wrap the text in a cell?
A.Format, cells, font
B.Format, cells, protection
C.Format, cells, number
D.Format, cells, alignment
Ans- D

3.What does COUNTA () function do?
A.Counts cells having alphabets
B.Counts empty cells
C.Counts cells having number
D.Counts non-empty cells
Ans- D

4.What is the short cut key to highlight the entire column?
A.Ctrl + C
B.Ctrl + Enter
C.Ctrl + Page Up
D.Ctrl + Space Bar
Ans- D

5.In the formula, which symbol specifies the fixed columns or rows?
A.$
B.*
C.%
D.&
Ans- A

6.Excel displays the current cell address in the ________
A.Formula bar
B.Status Bar
C.Name Box
D.Title Bar
Ans- C

7.What is the correct way to refer the cell A10 on sheet3 from sheet1?
A.Sheet3!A10
B.Sheet1!A10
C.Sheet3.A10
D.A10
Ans- A

8.Which language is used to create macros in Excel?
A.Visual Basic
B.C
C.Visual C++
D.Java
Ans- A

9.Which of the following is not a term of MS-Excel?
A.Cells
B.Rows
C.Columns
D.Document
Ans- D

10.How many worksheets can a workbook have?
A.3
B.8
C.255
D.none of above
Ans- D

11.Which would you choose to create a bar diagram?
A.Edit, Chart
B.Insert, Chart
C.Tools, Chart
D.Format, Chart
Ans- B

12.Which setting you must modify to print a worksheet using letterhead?
A.Paper
B.Margin
C.Layout
D.Orientation
Ans- B

13.What do you call the chart that shows the proportions of how one or more data elements relate to another data element?
A.XY Chart
B.Line Chart
C.Pie Chart
D.Column Chart
Ans- C

14.The spelling dialog box can be involved by choosing spelling from ________ menu.
A.Insert
B.File
C.Tools
D.View
Ans- C

15.Which key do you press to check spelling?
A.F3
B.F5
C.F7
D.F9
Ans- C

16.To record a sequence of keystrokes and mouse actions to play back later we use:
A.Media player
B.Sound Recorder
C.Calculator
D.Macro Recorder
Ans-D

17.We can save and protect the workbook by
A.Write Reservation Password
B.Protection Password
C.Read-only Recommended
D.Any of the above
Ans-D

18.The first cell in EXCEL worksheet is labeled as
A.AA
B.A1
C.Aa
D.A0
Ans-B

19.What happens when dollar signs ($) are entered in a cell address? (e$B$2:$B$10)
A.An absolute cell address is created
B.Cell address will change when it is copied to another cell
C.The sheet tab is changed
D.The status bar does not display the cell address
Ans-A

20.What are the tabs that appear at the bottom of each workbook called?
A.Reference tabs
B.Position tabs
C.Location tabs
D.Sheet tabs
Ans-D

21.What is represented by the small, black square in the lower-right corner of an active cell or range?
A.Copy handle
B.Fill handle
C.Insert handle
D.Border
Ans-B

22.In Excel, a Data Series is defined as what?
A.A type of chart
B.A cell reference
C.A collection of related data
D.A division of results
Ans-C

23.In Excel, the Fill Color button on the Formatting toolbar is used for what?
A.To insert a background
B.To add borders
C.To select a distribution of figures
D.To add shading or color to a cell range
Ans-D

24.In help menu of Excel, which of the following tabs are found?
A.Contents tab
B.Answer Wizard tab
C.Index tab
D.all of the above
Ans-D

25.A ________ is a grid with labeled columns and rows.
A.Dialog box
B.Worksheet
C.Clipboard
D.Toolbar
Ans-B

26.The active cell:
A.Is defined by a bold border around the cell
B.Receives the data the user enters
C.It is the formula bar
D.Only A and B
Ans-D

27.Which function is used to calculate depreciation, rates of return, future values and loan payment amounts?
A.Logical
B.Math & Trigonometry
C.Statistical
D.Financial
Ans-D

28.B7:B9 indicates:
A.Cells B7 and cell B9 only
B.Cells B7 through B9
C.Cell B8 only
D.None of the above
Ans-B

29.The Cancel and Enter buttons appear in the:
A.Title bar
B.Formula bar
C.Menu bar
D.Sheet tabs
Ans-B

30.Which of the following methods cannot be used to enter data in a cell
A.Pressing an arrow key
B.Pressing the Tab key
C.Pressing the Esc key
D.Clicking on the formula bar
Ans-C

31.Which of the following will not cut information?
A.Pressing Ctrl + C
B.Selecting Edit > Cut from the menu
C.Clicking the Cut button on the standard
D.Pressing Ctrl+X
Ans-A

32.Which of the following is not a way to complete a cell entry?
A.Pressing enter
B.Pressing any arrow key on the keyboard
C.Clicking the Enter button on the Formula bar
D.Pressing spacebar
Ans-D

33.You can activate a cell by
A.Pressing the Tab key
B.Clicking the cell
C.Pressing an arrow key
D.All of the above
Ans-D

34.Text formulas:
A.Replace cell references
B.Return ASCII values of characters
C.Concatenate and manipulate text
D.Show formula error value
Ans-C

35.How do you insert a row?
A.Right-click the row heading where you want to insert the new row and select Insert from the shortcut menu
B.Select the row heading where you want to insert the new row and select Edit >Row from the menu
C.Select the row heading where you want to insert the new row and click the Insert Row button on the standard toolbar
D.All of the above
Ans-A

36.Which of the following is not a basic step in creating a worksheet?
A.Save workbook
B.Modifiy the worksheet
C.Enter text and data
D.Copy the worksheet
Ans-D

37.How do you select an entire column?
A.Select Edit > Select > Column from the menu
B.Click the column heading letter
C.Hold down the shift key as you click anywhere in the column
D.Hold down the Ctrl key as you click anywhere in the column
Ans-B

38.How can you print three copies of a workbook?
A.Select File > Properties form the menu and type 3 in the Copies to print text box
B.Select File > Print from the menu and type 3 in the Number of copies text box
C.Click the Print button on the standard toolbar to print the document then take it to Kinko’s and have 2 more copies made
D.Press Ctrl+P+3
Ans-B

39.To create a formula, you first:
A.Select the cell you want to place the formula into
B.Type the equals sign (=) to tell Excel that you’re about to enter a formula
C.Enter the formula using any input values and the appropriate mathematical operators that make up your formula
D.Choose the new command from the file menu
Ans-B

40.To center worksheet titles across a range of cells, you must
A.Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be centered
B.Widen the columns
C.Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be enfettered
D.Format the cells with the comma style
Ans-A

41.How do you delete a column?
A.Select the column heading you want to delete and select the Delete Row button on the standard toolbar
B.Select the column heading you want to delete and select Insert Delete from the menu
C.Select the row heading you want to delete and select Edit>Delete from the menu
D.Right click the column heading you want to delete and select delete from the shortcut menu
Ans-D

42.How can you find specific information in a list?
A.Select Tools > Finder from the menu
B.Click the Find button on the standard toolbar
C.Select Insert > Find from the menu
D.Select Data > Form from the menu to open the Data Form dialog box and click the Criteria button
Ans-D

43.When integrating word and excel, word is usually the
A.Server
B.Destination
C.Client
D.Both b and c
Ans-D

44.When a label is too long to fit within a worksheet cell, you typically must
A.Shorten the label
B.Increase the column width
C.Decrease the column width
D.Adjust the row height
Ans-B

45.The name box
A.Shows the location of the previously active cell
B.Appears to the left of the formula bar
C.Appears below the status bar
D.Appears below the menu bar
Ans-B

46.Comments put in cells are called
A.Smart Tip
B.Cell Tip
C.Web Tip
D.Soft Tip
Ans-B

47.Which is used to perform what if analysis?
A.Solver
B.Goal seek
C.Scenario Manager
D.All of above
Ans-D

48.You can use the horizontal and vertical scroll bars to
A.Split a worksheet into two panes
B.View different rows and columns edit the contents of a cell
C.Edit the contents of a cell
D.View different worksheets
Ans-B

49.Multiple calculations can be made in a single formula using
A.Standard formulas
B.Array formula
C.Complex formulas
D.Smart formula
Ans-B

40.Hyperlinks can be
A.Text
B.Drawing objects
C.Pictures
D.All of above
Ans-D

41.To activate the previous cell in a pre-selected range, press
A.The Alt key
B.The Tab key
C.The Enter key
D.None of the above
Ans-D

52.Which button do you click to add up a series of numbers?
A.The autosum button
B.The Formula button
C.The quicktotal button
D.The total button
Ans-A

53.When the formula bar is active, you can see
A.The edit formula button
B.The cancel button
C.The enter button
D.All of the above
Ans-D

54.To copy formatting from one area in a worksheet and apply it to another area you would use:
A.The Edit > Copy Format and Edit>Paste Format commands form the menu
B.The Copy and Apply Formatting dialog box, located under the Format > Copy and Apply menu
C.There is no way to copy and apply formatting in Excel – You have to do it manually
D.The Format Painter button on the standard toolbar
Ans-D

55.In a worksheet you can select
A.The entire worksheet
B.Rows
C.Columns
D.All of the above
Ans-D

 

56.When you link data maintained in an excel workbook to a word document
A.The word document cannot be edit
B.The word document contains a reference to the original source application
C.The word document must contain a hyperlink
D.The word document contains a copy of the actual data
Ans-B

57.Which area in an excel window allows entering values and formulas
A.Title bar
B.Menu bar
C.Formula bar
D.Standard toolbar
Ans-C

58.To hold row and column titles in place so that they do not scroll when you scroll a worksheet click the
A.Unfreeze panes command on the window menu
B.Freeze panes command on the window menu
C.Hold titles command on the edit menu
D.Split command on the window menu
Ans-B

59.To edit in an embedded excel worksheet object in a word document
A.Use the excel menu bar and toolbars inside the word application
B.Edit the hyperlink
C.Edit the data in a excel source application
D.Use the word menu bar and toolbars
Ans-A

60.To create a formula, you can use:
A.Values but not cell references
B.Cell references but not values
C.Values or cell references although not both at the same time
D.Value and cell references
Ans-D

61.Status indicators are located on the
A.Vertical scroll bar B.Horizontal scroll bar
C.Formula bar
D.Standard toolbar
Ans-C

62.Which of the following is the oldest spreadsheet package?
A.VisiCalc
B.Lotus 1-2-3
C.Excel
D.StarCalc
Ans-C

63.Rounding errors can occur
A.When you use multiplication, division, or exponentiation in a formula
B.When you use addition and subtraction in a formula
C.Because excel uses hidden decimal places in computation
D.When you show the results of formulas with different decimal places that the calculated results
Ans-A

64.You can copy data or formulas
A.With the copy, paste and cut commands on the edit menu
B.With commands on the shortcut menu
C.With buttons on the standard toolbars
D.All of the above
Ans-D

65.You cannot link excel worksheet data to a word document
A.With the right drag method
B.With a hyperlink
C.With the copy and paste special commands
D.With the copy and paste buttons on the standard toolbar
Ans-D

66.Which of the following is a popular DOS based spreadsheet package?
A.Word B.Smart cell
C.Excel
D.Lotus 1-2-3
Ans-D

67.An excel workbook is a collection of
A.Workbooks
B.Worksheets
C.Charts
D.Worksheets and charts
Ans-D

68.Excel files have a default extension of in Excel-2003
A.Xls B.Xlw
C.Wk1
D.123
Ans-A

69.You can use the format painter multiple times before you turn it off by
A.You can use the format painter button on ly one time when you click it
B.Double clicking the format painter button
C.Pressing the Ctrl key and clicking the format painter button
D.Pressing the Alt key and clicking the format painter button
Ans-B

70.You can use the formula palette to
A.Format cells containing numbers
B.Create and edit formulas containing functions
C.Enter assumptions data
D.Copy a range of cells
Ans-B

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

MS Excel mcq Questions and Answer | Microsoft Excel-13

Next Story

MS Excel mcq Questions and Answer | Microsoft Excel-15

Latest from Blog

error: Content is protected !!